PREČO UŽÍVAŤ VITAMÍN C ?

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vitamin-c-1_fcd2dda5e14e93b0fe913e9363646bd1.jpg

 

 

 

Kyselinu L-askorbovu nájdeme v celom ľudskom tele a plní celý rad významných funkcií. Vitamín C patrí medzi významné antioxidanty - spolu s ďalšími antioxidantami ako sú vitamín A, vitamín E, zinok, meď, železo, selén či mangán, pomáha odstraňovať voľné radikály z tela. Asi najznámejší úlohu hrá v imunitnom systéme. Kto nejedol pomaranče a grepy počas prechladnutia, aby pomohol svojmu telu v boji proti zákernému nepriateľovi? Pomáha totiž zmierniť prejavy nachladnutia a zvyšuje odolnosť organizmu voči infekcii i chladu.

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vitamin-c-2_fcd2dda5e14e93b0fe913e9363646bd1.jpg

Zúčastňuje sa tvorby kolagénu, čím pomáha tvorbe spojivových tkanív. Pôsobí tiež preventívne proti ochoreniu srdca, ciev. Železo môže byť prijímané z potravy len za prítomnosti vitamínu C. Tento vitamín pomáha vylučovať z tela ťažké kovy ako je ortuť, kadmium či olovo.

Nedostatok vitamínu C sa prejavuje mnohými nebezpečnými príznakmi , najmä pri zvýšenej námahe a pri ťažkých zdravotných stavoch. Dochádza ku krvácaniu do kože, kĺbov i pod kosticou, pretože dochádza k strate pružnosti ciev. Absencia tohto vitamínu má za následok kývanie a následné vypadávanie zubov.


Pri miernej hypovitaminóze sa spomaľuje rast, viac sa kazia zuby, vytvárajú sa modriny, organizmus nie je odolný proti infekcii, objavujú sa hemoroidy, vznikajú depresie, človek je celkovo vyčerpaný a trpí  žalúdočnými problémami.

Pri výraznej hypovitaminóze až avitamninóze (avitaminóza znamená totálny nedostatok daného vitamínu a v našej oblasti sa takmer nevyskytuje. Hypovitaminóza je u nás naopak celkom častá a jedná sa o čiastočný nedostatok nejakého vitamínu) dochádza k ochoreniu nazývanom  skorbut. Určite viete, že touto chorobou trpeli piráti a námorníci, pretože jedli len konzervy a mäso. Po odhalení skorbutu začali so sebou voziť ovocie alebo aspoň citrónovú šťavu. Skorbut sa prejavuje chudokrvnosťou (anémia), krehkými kosťami, atrofovanými svalmi , opakovanými infekciami, vypadávaním zubov, častým krvácaním, sterilitou a opuchom kĺbov. U malých detí sa prejavuje neprospievaním a poruchami osifikácie.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vitamin-c-3_fcd2dda5e14e93b0fe913e9363646bd1.jpg

 

 

 

 

Najviac vitamínu C nájdeme v ovocí (grepy, citróny, pomaranče, jahody, čierne ríbezle, jarabiny, kiwi ...) a v zelenine (paprika, zemiaky, paradajky, karfiol, brokolica, chren, špenát ...). Tak napríklad šípka obsahuje asi 2000 mg na 100 g plodu, kiwi 90 mg, pomaranč 50 mg a citrón 40 mg.

Ľudské telo si nedokáže tento vitamín vyrobiť samé ,  preto je nutné pravidelný prísun ovocia a zeleniny. Odporúčaná denná dávka vitamínu C sa udáva v rozmedzí 60 až 100 mg. Možno ju v prípade potreby zvýšiť až desaťkrát. Zvýšte príjem céčka najmä v období nachladnutia, zvýšenej námahy a to predovšetkým fyzické, alebo stresu. Denná spotreba vitamínu C pri športovej záťaži konkrétne pri tvrdom posilňovacom tréningu sa pohybuje okolo 500 mg na jeden deň. Niektoré športové odporúčania popisujú dávky až okolo 1000mg. Túto spotrebu môžete ľahko pokryť jednou tabletou vitamínu C. Pri takto vysokých dávkach sa ale často vitamín C stráca v nadbytku z tela von. Rada, ktorá sa všeobecne dáva na užívanie vitamínu C je pridávať vitamín B6 a horčík, aby sa vylúčilo zrážaniu kyseliny šťaveľovej.


 Fajčiari by mali zvýšiť dávku vitamínu asi o 60-100%. Pri stratách krvi počas operácie alebo silnej menštruácii je tiež odporúča zvýšiť dávku vitamínu C, pretože pomáha vstrebávať železo zo stravy.

Vitamíny C je radený do skupiny vitamínov rozpustných vo vode, takzvaných hydrofilných. Spoločným rysom hydrofilných vitamínov je takmer nemožnosť predávkovania, pretože sa v organizme neusadzujú a prípadný nadbytok je vylúčený močom.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vitamin-c-4_fcd2dda5e14e93b0fe913e9363646bd1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.