PRETRÉNOVAIE - NOČNÁ MORA VŠETKÝCH ŠPORTOVCOV

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-pretrenovanie-1_74b53612e4b9677a5dc19885bb473939.jpg

Nemajú za sebou profesionálne tímy s biochemickými laboratóriami a ďalšími vymoženosťami súčasnej športovej vedy. Záťaž a odpočinok pri športe majú svoje jasne dané pravidlá, a ak sa nimi neriadite, koledujete si o vážny zdravotný problém.


Začnem trochu nezvyčajne citáciou  zo svetového kongresu športovej medicíny (prameň - Medicina Sportiva Boh. Et Slov.):

 

 

Derman (Južná Afrika) hľadal súvislosti medzi elektronmikroskopickými zmenami štruktúry svalového vlákna a syndrómom získanej intolerancie na tréning (chronickým stavom pretrénovanosti). Zistil, že u pretrénovaných jedincov je výrazne vyšší podiel štrukturálnych abnormalít jadier svalových buniek, poškodenie Z-diskov kontraktilných mechanizmov (Z-disk je miesto prepojenie medzi jednotlivými radmi "pracovných" enzýmov aktinu® a myozinu®) a výraznejšie variabilitu hrúbky svalových vlákien.

 


Čo z toho vyplýva?  



Predovšetkým dochádza k spresneniu trochu všeobjímajúceho pojmu "pretrénovania" na medicínsky názov, "syndróm získanej intolerancie na tréning". Ten jasne popisuje, čo sa s postihnutým športovcom stane - telo prestane tolerovať tréning. Akákoľvek snaha o záťaž sa míňa účinkom a stav len zhoršuje.
Posledné výskumy tiež jasne ukazujú, že sa nejedná len o funkčnú poruchu, obyčajnú únavu alebo narušenie riadiacich procesov, alebo dokonca len vyčerpanie sacharidových zdrojov, ako sa ešte občas medzi športovcami traduje, ale významné poškodenie svalovej hmoty. Porušenie "silových" častí svalového vlákna je obrazom toho, čo všetci pretrénovania dobre poznajú - dramatické a v danom období neriešiteľnej straty sily.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-pretrenovanie-2_74b53612e4b9677a5dc19885bb473939.jpg

 

Nastávajú funkčné zmeny!

 

 



Dôsledkom pretrénovania nastanú vo svaloch funkčné degeneratívne zmeny, ktoré môžeme jednoducho opísať tak, že svaly zostarnú viac, než by podľa lístkov kalendára mali. Zároveň sa tým zvyšuje pravdepodobnosť ďalšieho pretrénovania, čo začarovaný kruh dokonale uzatvára. Po každom takomto koliesku je samozrejme výkonnostný potenciál - to čo by svaly dokázať mohli - o niečo menší a snaží ak sa onen športovec vyriešiť zlú výkonnosť usilovnejším tréningom, ako mu napokon velí tradícia, je jeho osud v priebehu niekoľkých málo sezón spečatený. Je tiež veľmi pravdepodobné, že tento stav sa bude ešte zhoršovať,  ak sa ho športovec bude snažiť vyriešiť  použitím anabolických steroidov. Anaboliká zrýchľujú kopírovanie genetického materiálu jadra a tak aj keď sa výkonnosť môže aspoň čiastočne na nejakú dobu vrátiť, čas odchodu na vrakovisko športovcov sa tým len priblíži. Rovnako neúčinná bude aj snaha zabrániť, alebo vyliečiť pretrénovanie pomocou potravinových doplnkov. Je to ako keby ste chceli zachrániť starý motor pridaním aditív do benzínovej nádrže.

 

 


Aj ja som do toho spadol.

 



Sám na sebe by som mohol podobnú cestu ilustrovať hneď dvakrát. Prvýkrát, keď som ešte ako plavec športovou  školou a gymnáziom povinne s úžasom sledoval a nechápal, prečo sme cez rastúci objem a intenzitu tréningu ja aj moji spolužiaci z roka na rok horšie a horšie. Druhýkrát, keď som sa ako nadšený karatista pod vplyvom mestských legiend o prvej  hviezde kung-fu filmov Bruce Leeovi pokúšal niekoľko rokov robiť denne 400 klikov. Bohužiaľ v tých povestiach nebolo nič o tom, že onen superhrdina žil prevažne z anabolík a kokaínu a tento smrtiaci kokteil a divoký spôsob života ho vzápätí odoslal do nebeskej Hall of Fame. Ma samého to stálo iba drobnosť - od tej doby mám problém urobiť aj klikov desať a na bench presse moje schopnosti končia  niekde pri 50kg.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-pretrenovanie-3_74b53612e4b9677a5dc19885bb473939.jpg

Ako spoznáte, že sa to týka práve vás?

 



Príznakov, ako rozpoznať syndróm pretrénovania sa uvádza v literatúre celý rad, preto vyberám len tie najbežnejšie.

• odkrytie nedostatkov v rýchlosti, obratnosti, sile alebo technike
• strach či nechutenstvo k tréningu
• vyhľadávanie náhradných aktivít
• nechutenstvo alebo naopak nadmerná chuť do jedla
• poruchy spánku (ospalosť i nespavosť)
• kľudové a najmä nočné potenie
• zvýšená chorobnosť
• pocit vnútorného napätia, depresie

A najdôležitejšia rada na záver. Nepredstavujte si pretrénovania ako niečo úplne výnimočné, čo sa môže prihodiť len slabochom. Slovami Ernesta Hemingwaya: "Nepýtaj sa, komu zvoní hrana - zvoní Tebe!".


 

 

Ako z toho von?

 



Je tu ku podivu  tá najjednoduchšia záležitosť na svete. Ale pozor! Iba po fyzickej stránke. po psychickej už je to trochu horšie. Musíte si jednoducho naordinovať odpočinok a odpútať sa od myšlienky, že za tú dobu "ničnerobenia" vaše svalstvo atrofuje do začiatočníckych rozmerov, alebo že po návrate na športoviská bude vaša výkonnosť tata. Nič také sa samozrejme nestane. Iste možno urobíte krok späť, ale to len preto, aby ste načerpali nové sily a mohli sa zase naplno rozbehnúť. A ako dlho má tá pauza trvať. No , to z najväčšej časti záleží na stupni pretrénovania. Všeobecne vzaté by ste sa mali vrátiť k svojmu športu po znovunadobudnutí  viery vo svoje telo a svoje schopnosti a v momente, keď sa na tréning opäť začnete tešiť.

 

 

Zdroj: MUDr. Ondřej Vojtěchovský
Profesií atestovaný chirurg so zameraním na traumatológii dospelých i detí. Od roku 2000 sa špecializuje na športové medicínu, najmä problematikou cyklistiky a vytrvalostných športov. Pohľad lekára spája s tridsiatimi rokmi skúseností vrcholového a výkonnostného športovca (plávanie, bojové športy, cyklistika).

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-pretrenovanie-4_74b53612e4b9677a5dc19885bb473939.jpg

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.