Priberám aj po diétnej Cole! To určite...

Diskusie ohľadom umelých sladidiel občas bývajú pekná divočina. Jedni ich vynášajú do nebies a žehnajú im čoby spáse pre chuťové bunky počas najprísnejších diét, druhí nad nimi ohŕňajú nos a poukazujú na to, že aj umelé sladidlá môžu viesť k zvyšovaniu váhy.

Čo môže vyvolať druhé kolo nepochopenia, vzhľadom obrovským nápisom ZERO calories na nápojoch vo fontu o veľkosti, ktorý by zapadol aj na letiskovom billboarde. Rovnako tak toto pôsobivé oznámenie nájdete na najrôznejších fitness šmakuládách, čo sú ony dochucovadlá, sirupy, džemy s veľkou jahodou na obale, ktoré v skutočnosti neobsahujú ani zrniečko z toho krásne červeného kúska ovocia a ktoré lákajú na skvelú chuť bez výčitiek, že sa jahoda pretransformuje v jahodovú bublaninu okolo pupku ...

A skutočne, náhrady cukru napodobňujú jeho vlastnosti v zmysle chuti, ale zvyčajne majú len veľmi malú, alebo dokonca žiadnu energetickú hodnotu. Niektoré tieto látky sú prírodného pôvodu, väčšinou však skôr syntetického a môžu byť dokonca až 200x sladšie ako cukor.

Čiže, vítanou vlastnosťou v diétnom režime je, že dokážu výrazne znížiť kalorickú hodnotu jedla, bez toho aby ste mali pocit, že je lepšie cmúľať mŕtvole palec na nohe než do seba súkať jedlo bez chuti. Takže super, no nie?

Lenže ... Presne toto má aj svoju tienistú stránku. Ide o to, že existuje asi tak päťmetrová halda štúdií, ktoré poukazujú na to, že diétne nápoje typu Cola Zero, Pepsi max atď ... namiesto aby podporovali úbytok váhy u testovaných jedincov, tak naopak inovovali ich rozvoj obezity.

Účastníci týchto štúdií, ktorí konzumovali sladké zero cal. nápoje a jedlá sladené náhradou cukru, naberali dokonca ľahšie ako tí, ktorí pili nápoje normálne sladené. A presne tieto štúdie sú muníciou pre odporcov sladidiel. Takže ako je možné, že niekto priberie po bezkalorickom nápoji? No, má to hneď dva zádrhele ...

Ten prvý je, že za normálnych okolností je sladká chuť spojená s inzulínovou reakciou, pričom dochádza k reakcii krvného cukru a ten je následne uskladnený v tkanivách. Vplyvom umelých sladidiel ale k nárastu hladiny glukózy v krvi nedochádza, môže sa teda objaviť mierna hypoglykémia (nízka hladina cukru v krvi) a s ňou spojená, takmer nutkavá konzumácia jedla, a to dosť často bez zábran.

Inými slovami, vy síce uspokojíte svoju chuť na sladké, ktorú zaženiete pomocou sladidiel, ale zároveň aktivujete reakcie opísané v predchádzajúcich riadkoch, takže sa točíte trochu v kruhu, a nakoniec toho zjete viac, kým návaly chutí neuspokojíte.

Ak sa teda rozhodnete použiť umelé sladidlá s cieľom obmedziť príjem sacharidov, mali by ste ich kombinovať s inými druhmi potravy, aby ste minimalizovali riziko nekontrolovateľných chutí.

A potom tu máme druhý zádrhel. Všetky tie štúdie zahŕňali bežnú populáciu. Nešportovcov, alebo rovno ľudí so sklonom k ​​obezite a priberaniu. Ehmmm, ako to povedať kulantne ...? Skrátka jedincov, ktorí práve nevynikajú vôľou pevnejšou ako karbyn. Čo je matroš 40x tvrdší ako diamant. (Aby som tu nevzdelávala len fitnes, že áno ..)

Takže zakaždým, keď vidím niekoho s Big Mac menu, jablkovou taštičkou a diétnou kolou navrch, mám chuť zvolať: Chlape, ty si génius, teraz si na to kápol ... Skrátka a dobre, ak nemáte elementárnu vôľu k tomu, aby ste sladkému dokázali povedať NIE! sladidlá sú pre vás cestou do tučného pekla.

Takže teraz je asi tá správna chvíľka vyložiť karty na stôl a vysypať zo seba, že som veľký fanúšik do umelých sladidiel v diéte, ale len za predpokladu, že ich budete mať pod kontrolou.

Čo znamená, že nebudete chlemtať litre koly a kydať na ryžu zero carb sirupy vo veľkom. Sladidlá v proteínoch? Fajn, prečo nie? Kto by to  chcel piť neochutené, že áno?

Dám si pohárik coly? Jasne, prečo nie. BCAA Instant pri tréningu? Fantázia ... To všetko je v pohode a vašej diétnej snahe to môže len a len podporiť.

Ale ako hovorí staré múdre príslovie ... Všetko s mierou, pretože v opačnom prípade sa budete v diéte trápiť nekontrolovateľnými návalmi chutí, čo je najrýchlejšia cesta k tomu, ako s diétou, alebo prípravou na súťaže, skoncovať raz a navždy. A to by bola škoda.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.