PRINCÍP NEÚPLNÝCH OPAKOVANÍ

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-neupne-opakovania-1_7fbb2104fb68f23cd60f9d72a59c1762.jpg

 

 

 

 

Asi sa nebudeme hádť  o tom, že najkontroverznejšie  tréningy súčasnosti bývajú tie v podaní Brancha Warrena alebo jeho nemenej známeho tréningového partnera Johnieho Jacksona. Jedni ich obdivujú pre zvieraciu intenzitu tréningov, pri ktorých používajú enormnú záťaž , druhí im nadávajú pre biednu  techniku ​​svalov, kedy sa dráha pohybu mnohokrát obmedzí len na niekoľko cm. Avšak ani ich najzarytejší odporcovia nemôžu poprieť fakt, že jednoducho tieto tréningu v ich prípade vedú k obrovským, brutálnym a tvrdým svalom. Častou námietkou odporcov tohto typu tréningu býva tiež to, že bez zakázaných dopingových prostriedkov by tento program nezaberal. Považujem tento argument za nepravdivý  jednoducho preto, že by sa s ním dal napadnúť  akýkoľvek druh a typ tréningovej  metodiky, ktorý propaguje každý z kulturistov profesionálnej špičky medzi ktoré Branch Warren a Johnie Jackson  právom  patria . Poďme sa teda pozrieť, či na ich štýl trénovania je niečo , čo by sme si mohli odniesť aj my ostatní.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-neupne-opakovania-2_7fbb2104fb68f23cd60f9d72a59c1762.jpg

 

 

 

 

Princíp neúplných opakovaní by sa dal preložiť ako princíp skráteného rozsahu pohybu opakovania. Vďaka tomu je možné využívať vyššiu hmotnosť závažia, než pri bežnom rozsahu opakovaní. Vyšia hmotnosti závažia predurčuje princíp pre pokročilejších športovcov. Pre začiatočníka sú vysoké hmotnosti zbytočným rizikom. Navyše existuje pestrá paleta tréningových zásad, ktoré je možné pri začatí s posilňovaním využiť.
Asi nejednému z nás sa stalo, že hmotnosť závažia bola počas opakovania pociťovaná ako zvládnuteľná. Stačilo už len málo pre úspešné dokončenie opakovania. Ale v okamihu mŕtveho bodu musela zasiahnuť dopomoc. Ako na všetko, aj na tréningový podnet si telo postupne zvykne. Silový alebo objemový prírastok môžeme zaznamenať, ale postupne sa bude zmenšovať. Štandardné opakovanie v plnej dĺžke je možné rozdeliť na kratšie, samostatné časti. Polovičná dĺžka dráhy nebude automaticky znamenať polovičnú námahu. Naopak. S vyššou hmotnosťou a sústredením získame intenzívny svalový podnet, na ktorý telo zareaguje prekonaním stagnácie. Cvičiť je tak možné samostatne dolnú dráhu pod mŕtvym bodom a naopak dotlačené závažia v hornej polohe nad mŕtvym bodom. Najťažšie však bude dráha v strede opakovania (prekonávanie mŕtveho bodu). Takto je možné natrénovať pohyb s vyššou hmotnosťou po častiach. Výsledkom zaradenia princípu neúplných opakovaní do tréningu bude prevedenie celého opakovania s ťažším závažím.


Princíp neúplných opakovaní by sa nemal využívať počas každého tréningu. Optimálne je ho zaradiť napr. raz do týždňa. Dá sa využívať ako samostatný princíp. Ideálne sú základné objemové cviky, ako je bench-press alebo drep. V takom príklade bude cieľom objem. Keďže sa však využívajú veľká závažia, je dôležité dôkladné rozcvičenie a zahriatie svalov.
V tvarovacom tréningu sa využívajú menšie závažia a tiež izolovanejšie, jednokĺbové cviky. Opäť je možné princíp využiť samostatne. Príkladom môže byť bicepsový zdvih. Ak sa chceme zamerať na rozvoj dĺžky bicepsu, bude tomu zodpovedať izolovaná spodná dráha bicepsového zdvihu.


Ak chceme vytvarovať hlavičku (vrchol) bicepsu, naopak sa budeme zameriavať len na krátky, izolovaný pohyb v hornej časti tohto cviku (jeho dokončovanie).
Na druhej strane už dobre vieme, že tvar svalu sa dá meniť len veľmi ťažko a námaha tomu vynaložená je absolútne neadekvátna výsledku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.