PRISTÚPTE BLIŽŠIE , MEDAILE PRE VŠETKÝCH !

Nie je to zas tak časté, aby u kulturistickej verejnosti vyvolali pohoršenie dve rôzne súťaže konané v rovnaký deň pri dvoch rôznych federáciách . Napriek tomu sa to tento víkend podarilo ako NPC, tak IFBB. NPC sa "zadarilo" v Portugalsku pri zápolení profíkov, kde organizátori nezapreli svoju južnú náturu a súťaž prebiehala v štýle Manana, Manana, siesta, no problémy, jejda, už je večer, nejako to rýchlo rozdaj, potrebujeme ísť spať, ententýkydvašpalíky tento čierny fešák bude prvý. Našťastie si ešte niekto stačil všimnúť vynikajúceho Lukáša Osladila na druhom mieste, kdežto Milan Šádek a Slavoj Bednář už také šťastie nemali. Tou druhou akciou bola pre zmenu súťaž v Miami pod taktovkou IFBB International, kde sa nám predstavili chlapci v padnúcich džínsoch, rozopnutých sakách a žiarivým úsmevom maskujúcim , že na topánky po tak náročnej a vyčerpávajúcej príprave na túto súťaž už nezostalo. Fotografie z vyhlásenia výsledkov zaplavili moju sociálnu skupinu na facebooku s patrične pohoršujúcim komentárom a ja nechápem prečo.

Ide o to, že to nie je žiadna novinka. Prvé predstavenie tejto kategórie, pre ktorú snáď ešte nie je názov, takže ich  zvolávali na pódium hej, vy v tých sáčkach !, sa konala už v roku 2016 v Poľsku na súťaži Levrone Classic. Išlo o nejaký testovací projekt a chválabohu  sa to moc nechytilo. Možno preto to skúsili o dva roky neskôr v Austrálii. Opäť bez úspechu. Santoja je však celkom vzdorovitý v kopaní ďalšieho peňazovodu, a tak tu máme do tretice spomínanou súťaž v Miami, pretože, čo si budeme hovoriť, Amerika je naklonená kadejakej  blbosti a najväčšie šance na prísun nových dukátov zo štartovného je práve tu. Podľa fotiek to zatiaľ vyzerá na drobný nesúlad v súťažnom úbore, ale to sa vyladí. Ak sa do budúcna dá prednosť v looku ala milionár po neúspešnej noci v Las Vegaskej kasíne, alebo model Spartakiáda 86 sa uvidí podľa toho, koľko záujemcov o medaily bude preferovať cvičenie brušákov  a peck-decku a koľko dá prednosť Scottovej lavicu a tricepsovému ťahaniu lana. Osobne by som preferoval niečo sofistikovanejšieho, aby sa vytvoril dostatočný priestor pre odôvodnenie potenciálneho neúspechu pretekára. "Prečo ste nezvíťazil?" "Ale, môj krajčír mi to posral" Je ale dosť možné, že nám z toho nakoniec vylezú kategórie dve.

Nepohoršujem sa nad tým. Úprimne moc nechápem ani komentáre, typu Kulturistika už nie je, čo bývala apod ... Ako by sa Big Ramy mal zmenšiť, ak deň predtým budú na pódiu týto šašovia. Nie, kulturistika je iba jedna, stále rovnaká a stále o veľkých, tvrdých, prežilnatených  a vyrezaných svaloch. O dych vyrážajúcich monštrách, alebo naopak skvele tvarovaných estétov s dostatočným objemom svalov. A ak pred nimi bude účinkovať nejaký komparz slúžiaci ako bankomat pre usporiadateľa, nemám s tým žiadny zásadný problém. S čím však problém mám, je to, že často narážam na nevraživé pohľady v momente, keď neprejavím dostatočnú úctu k výkonu v podobných kategóriách. Čo, ako správne tušíte, nejde len o túto polooblečenou zábavu. Pozrite, to, že vznikajú nové a nové kategórie je len odrazom spoločenského  dopytu. Maturitu z matiky predvlani neurobilo cez 20% ľudí, takže sme nenaučili decká lepšie počítať, ale urobili ľahší test a voilà, úspešnosť nám poskočila k 15%. Super, no nie? Zvláštne školy sme zrušili, pretože aj blbec má právo byť múdry, takže za neho robí úlohy platený asistent. Mohol by som pokračovať donekonečna, ale stačí sa pozrieť na desať minút na fcb, aby ste si urobili obraz o úrovni češtiny u mladých, pričom maturitu má z nich skoro každý. Skrátka, ak znižujeme nároky v bežnom živote, prečo by to malo byť v športe inak, že? Takže tu máme desiatku kategórií, desiatky Majstrov Európy a každý sa cíti ako superhrdina, všetci dohromady majú rovnaký titul, ale vy tak nejako vnútorne cítite, že tá istá placka nemá rovnakú hodnotu.

Nechápte ma zle. Mám obrovskú radosť z každého, kto cvičí, a to z akéhokoľvek dôvodu. Rovnako tak z celého srdca úprimne zablahoželá každému pretekárovi za zisk jeho trofeje, a to v akejkoľvek kategórii. Zároveň tiež hovorím, nech si každý preteká , kde chce, v čom chce. A áno, všetci do jedného solídneho pretekára majú skvelé postavy, či už súťažia v akejkoľvek kategórii. Ale ja chcem byť uchvátený, ohromený a nie pátrať, aký šport onen šampión prevádzkuje. Takže mi prosím nedávajte na roveň Majstra Európy vo Physique a Majstra Európy nad 90 kg. Nechcem vnímať rovnako Kašpara, Illés, Bednářa a Kmošťáka, hoci oni sa na Olympii nedostali a fyzikár áno. Nemôžem vyjadriť rovnaký obdiv k dlhoročnej drine a k výsledku v rychlokvašných kategóriách, kde je potrebné len pár kíl svalovej hmoty. To je ako porovnávať vlastníka továrne a výherca Eurojackpotu. Jedného obdivujete za jeho dlhoročnú usilovnosť, ochotu riskovať, organizačné schopnosti a intelekt, vďaka ktorému si zarobil miliardy, kdežto druhý je pre vás furt ten istý moula, ktorý mal jedného dňa proste šťastie . Lenže ako sa v tom má niekto vyznať, keď je dnes toľko kategórií, že sa v tom koľkokrát nevyznajú ani sami rozhodcovia ? Je viac Classic physigue, alebo Games Classic, alebo Classic Bodybuilding? Navrhujem to zjednodušiť. A premenovať. Vychádzajme z toho, že všetky tieto podkategórie vyšli z kulturistiky. Najskôr klasická kulturistika, potom Physique atd ... Poďme teda byť trochu konzervatívne, zhodnúť sa na tom, že kulturistika bola odjakživa o svaloch a čím väčšie  a vyrysovanejšie, tým lepšie. A tiež sa poďme zhodnúť, že hoci sa nám hlavne fyzikár snaží nabulíkovať niečo o tom, že robí úplne inú disciplínu, stále cvičí rovnaké cviky, s rovnakým náradím v rovnakej posilňovni ako kulturisti a tiež  rovnako ako kulturisti držia rovnaké diéty. Poďme sa teda nakoniec zhodnúť, že sme všetci kulturisti a zjednoduší to pomenovanie.

 

  • Nová kategória, zatiaľ bez názvu, z úvodu článku - Novo kat. Kulturista- gay Physique - Novo Kulturista Sušinka beznožka Muscular
  • Physique- Novo Kulturista beznožka
  • Games Classic Bodybuilding - novo Kulturista Sušinka s nohami
  • Classic Bodybuilding - Kulturista trieska
  • Classic Physique - Kulturista s pasom ako z koncentráku
  • Bodybuilding - Kulturista
  • Physique Elite pre - skorokulturista v trenírok
  • Physigue IFBB Pro - Kulturista v trenírok
  • Bodybuilding Elite Pro - Kulturista borec
  • Bodybuilding IFBB Pro - Kulturista superborecžeužtovícnejde

Je to prehľadné a dostatočne motivačný k tomu, aby sa z pódií nestalo módne mólo. Alebo čo myslíte vy? Alebo sa ma teraz rovno chystáte zabiť?



 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.