Prvý v Európe v obezite, druhý na svete ...

Trebárs v prestávke pred treťou, štvrtou ... šiestu. Alebo to zostane opäť na prevádzkovateľoch súkromných športovísk, ktorým to štát na oplátku kedykoľvek zavrie?

Situácia je vážna a kritická a každých desať minút nám to dramatickým hlasom a s prosebnýma očami hovorí z TV pán Hamáček, čo sa rozhodol prežiť zvyšok života v červenej mikine. Takže žiadne fóriky, ideme rovno na vec a pozrieme sa na kĺb obezite, resp. na zdravotné riziká súvisiace s obezitou.

No tak hrozí nám napríklad ... (pripravte si dlhý nádych) ...

... Tvorba žlčových kameňov, pankreatitída (zápal pankreasu), hiátová hernia - prietrž, pečeňová steatóza - "stukovatenie" pečene, vysoký tlak, ICHS - ischemická choroba srdca - infarkt myokardu, arytmia, cievne mozgové príhody, nádory hrubého čreva a konečníka, maternice a vaječníkov, prsníka, žlčníka, pankreasu, pečene, prostaty, obličiek.

Tiež tu máme záťaž kĺbov a chrbtice, najmä kĺbov dolných končatín, bedier a nesmieme zabudnúť na kožné komplikácie ako je trebárs ekzém, strie, celulitída, hypertrichóza a nadmerné potenie. No a samozrejme teraz ten Covid, ktorý obéznym pacientom spôsobuje väčšie problémy ako ostatným.

A prečo? Pretože títo pacienti obvykle vykazujú prítomnosť ďalších chorôb, ktoré s obezitou súvisia - najmä vysoký krvný tlak, diabetes 2. typu a kardiovaskulárne komplikácie. Faktom tiež je, že tukové tkanivo je metabolicky aktívne a produkuje prozápalové látky. V dôsledku toho dochádza k oslabeniu imunity a zvyšuje sa riziko vzniku infekcie a ďalších ochorení.

Silné reakcie imunitného systému následne vedú aj k ťažkým priebehom ochorenia covid-19. Zároveň je kvôli obezite vytváraný väčší tlak na bránicu, a tým sa znižuje kapacita pľúc. To môže byť jedným z dôvodov, prečo pľúca pacientov s obezitou zlyhávajú rýchlejšie v porovnaní s pacientami s normálnou hmotnosťou.

Ako sa obezite a horšej imunite brániť, je všeobecne známe. Dodržiavať zdravý životný štýl, mať pravidelnú pohybovú aktivitu v primeranej intenzite, dostatočne spať (7-8 hodín denne) a vo výžive dbať na prísun vitamínu D, zinku, omega 3 nenasýtených mastných kyselín a vitamínov všeobecne.

O tom, že by sme nemali piť alkohol, fajčiť a stresovať sa, snáď ani nemusíme písať. Toto sú všeobecne prijímané odporúčania, ktoré nájdete aj špecializovaných webových stránkach ako je Stob.cz odkiaľ som čerpal predchádzajúcej informácie ...

Suma sumárum účinným bojom proti pandémii corona vírusu je vedľa elixíru mladosti, ktorý sa bohužiaľ objavuje len v rozprávkach, okrem iného aj pohyb, správna strava, zdravý životný štýl a odreagovanie sa od všadeprítomného stresu.

A preto nám zavreli fitka a ostatné športoviská, kde si nielen môžete v teple a suchu zašportovať, ale tiež využiť služby osobných trénerov a ľudí, ktorí vám pomôžu s úpravou jedálnička. A to napriek tomu, že fitcentra a ďalšie športoviská nefigurujú v žiadnom prieskume tých ohnísk a zdrojov nákazy ... Chápete?

Eeee, čože? No, že by som to chápal, to tak celkom nemôžem povedať ... Na jednej strane máme budovať imunitu a napĺňať heslo Bernarda Shawa - V zdravom tele zdravý duch a na druhej strane nie je kde. Iste, môžeme si vyraziť von, na prechádzku, do lesa, preskakovať pne ako veveričky, ale od tej doby, čo pôvodne avizované 500 ročné sucho vystriedalo 500 ročné mokro, sa mi nikam nechce.

To si radšej ľahnem na gauč, dám si chipsy, čo by som si inak nedal, a budem lenivo pozorovať svoje tukové bunky, jako naberajú na objeme ako pukající popcorn v mikrovlnke. A myslím, že v tom nie som sám. Možno, že štát má nejakú dohodu s covidom, že mu na tretiu, štvrtú, šiestu vlnu pripraví krmivo, a tak nás nechal doma, aby sme sa stihli poriadne vykrmit ako Jeníček od Marienky v Perníkovej chalúpke.

Iste, nebudem klamať, viem, že sa to vo fitkách nehemží zrovna typickými obeťami toho čínskýho nepodarku a tiež je mi jasné, že priemerný cvičenec sa počas niekoľkotýždňovej pauzy nevyprasí o 30 kíl. Aj keď ... No, nebuďme pesimisti, skúsme uvažovať aspoň v poriadku týždňov o otvorení, keď už nám je všetkým jasné, že pôvodných 14 dní bolo len obyčajné mazanie medu okolo huby, aby všetkých ľudí z fitness biznisu neklepla pepka. Ale o to práve ide ...

Furt a dookola počúvame, ako máme byť opatrní, solidárny, aké rozostupy máme robiť, koľkokrát si umývať ruky, hlavu, pusu, ohanbie a ako presne sa dezinfikovať v obchode  než šmátnem na rožok.

Ale nikde som nezaznamenal nejakú zásadnú snahu informovať o osobnom prístupe k tej chorobe. Politikom skrátka chýbajú gule na to, aby natvrdo povedali, aha si tlustý, choď s tým niečo robiť, zadýcháš, len čo máš vyliezť z postele, takže až ťa to nabudúce uhryzne, dodýcháš úplne. Asi za to môže tá moderná politická korektnosť a prístup ala hlavne sa nesmie nikto uraziť. Alebo za to môže tiež fakt, že by dosť často hovorili o sebe.

Jedno je ale isté, ak o seba nebudete dbať, ak budete jesť srajdy, čakajú vás problémy. Či už s týmto sajrajtom, čo teraz lieta vo vzduchu, alebo s niečím iným z toho dlhééého zoznamu na začiatku.

Jasne, teraz už je neskoro, nejako sa tým protrápíme, ale čo v tej ďalšej pauze medzi x-tou vlnou? Bude naša vláda apelovať na občanov, aby naakumulovali do fitek, na športoviská, aby sa viac hýbali? Bude, aspoň propagandistická, podpora fitcentier a športu? Veď práve fitcentra sú tým úplne ideálnym priestorom pre ľudí s obezitou.

140 kilový človek behať nemôže, to by sa mohol rovno zapísať do poradovníka na ortopédii. Jazdiť na bicykli tiež moc nie, keď sú väčšinou robené do 120 kíl maximálne. Prechádzky sú určite fajn, ale v januári vám pri tom zmrzne nos a zlezú nechty mrazom. Ale v čistom, teplom, a hlavne dezinfikovanom fitku, napríklad ako je Extrifit Gym, môžete chodiť na páse, alebo aeróbne máchať rukami ako pri odrážaniu na bežkách, veslovať a robiť veľa ďalších aktivít, ktoré nijako neohrozujú už beztak preťažený kĺbový aparát.

A to ani nehovorím o bezpečných strojoch a službách osobných trénerov, ktoré sú v každom fitku. Myslíte si, že štát sa zapojí do takej osvetovej kampane? Alebo to zase nechá na nás, aby sme sa starali o jeho daňovníkov a keď tú prácu odvedieme, povie bezva a teraz si zase odfrknete doma, nech sa vám to páči alebo nie. Že podľa údajov nemáme informáciu, že sa na športoviskách niekto nakazil? To je fuk ...

Takže rád by som, aby tento text, moja myseľ a rozpoloženie, bolo rovnako veselé ako tie dievčatá z reklám na vložky, ale bohužiaľ, mám pocit, že žiadne preferovanie zdravého životného štýlu nebude. Že budeme zatvárať, otvárať, zatvárať, otvárať ... A že aj po tom všetkom budeme naďalej premianti v Európe, čo sa týka obezity a Hamáček bude mať vo svojom jubilejnom milionovom výstupe v TV tú najopranejšiu červenú mikinu na svete a ďalších 10 kíl navrch ...

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.