RASTIEŠ SO SVOJÍM OKOLÍM

Predtým  si vodiči osobákov  všímali vzpriamené palce, keď ste nechceli utrácať za cestovný lístok. Tie časy sú preč. Stopovanie je minulosťou, a keď teraz pri ceste zdvihneš palec, vodič si bude myslieť , že lajkuješ karosériu jeho auta. Dá sa povedať, že je palcové gesto v realite zachované, ale ľudia  ho dnes vnímajú skôr ako srandovné pripomenutie Mr. Beana alebo spomienku na Terminátora. Virtuálna realita dominuje ako v počte pochvál, tak v komunikácii všeobecne, teda aj v princípoch odovzdávania  svojich zážitkov. Respektíve zdieľania svojej cesty.

Pre 65 kilovýho chalana, čo už asi dva roky cvičí doma, býva mnohokrát sociálna sieť jedinou možnosťou ako sa ukázať v akcii. Snáď ho to za nejaký čas omrzí a so svojimi 70 kilogramami zavíta aspoň do pivnice susedného paneláku . Podomácky zostavená posilňovňa tam bude osadzovaná dohromady asi piatimi  chlapcami  a nejnabušenejší z nich by vyzeral vedľa juniorského majstra republiky ako Frank Zane vedľa Ronnieho Colemana. Nejaká symetria tam je, ale túžba po objeme bola potopená v rieke výhovoriek prameniacej v slove genetika. Najväčší týpek bude napriek tomu niekoľko krokov pred naším chlapcom, ktorý si už uvedomí , že sú väčšie motivácia, než palec hore na fejsbuku. Už len prítomnosť na pohľad skúsenejších činkarov  vyvolá v nováčikovi sebakritiku, ktorá (v prijateľnej miere) býva impulzom k násobeniu snahy.

Postupne sa zníži frekvencia uploadovania fotiek. Borec si začne uvedomovať, že nie je ten nejsvalnatější v okolí a výdaj jeho vizuality sa pomaly vystrieda s príjmom motivácie od ostatných. V podzemných priestoroch ponúkajúcich viac možností nasaje inšpiráciu. Veď tam možno naložiť na Benč až 70 kg, za to doma jeho závažia mali  50 aj s tyčou. A všetci sú tam väčší . Jeho cieľom sa stáva silové aj vzhľadové priblíženie sa ostatným borcom z pivnice. Lajkom od necvičiacej  populácie už nedáva takú váhu, chce byť predovšetkým najlepším "pivničný majster".

Investuje pár korún do seminárov o výžive a postupne dosahuje onoho cieľa. Na Benčovej  lavici už tlačí série so sedemdesiatkou a ostatní sa mu javia rovnaký , ako v dobe keď tam začal chodiť. Chlapec to tu prerastá a predovšetkým kvôli nedostatku závažia sa presúva do klubovej posilovničky. Je vybavená o dosť lepšie, než ten "underground gym". Chodí sem viac ľudí, občas stretáva príslušníčku druhého pohlavia a dokonca aj pár súťažiacich, ktorých počet síce rastie, avšak s výsledkami podpriemernými.

Chalan sa tu usídľuje na dlhšiu dobu a postupne dosahuje určitých premien. Možnosti cvičiť drep, benč a mŕtvolu sú tu bezchybné, ale max. 40kg jednoručky, podobne ako nízky počet tehličiek na niektorých strojoch, napovedajú, že takmer 90 kg  borcovi prítomné náčinie nebude stačiť večne. Spomína na dvojročné obdobie, kedy jeho spokojnosť spôsoboval predovšetkým rastúci počet ľudí klikajúcich na jeho fotky, kedy tiež trávil dosť času hľadaním nových "priateľstiev" a za tých takmer 30 mesiacov pribral len 5 kíl. Dnes je plný endorfínu, zažíva eufóriu z tvrdosti rastúcich svalov a pri stretnutí sa mu dostáva uznanie od štyroch pivničných majstrov , ktorí o tom vedia viac, než jeho deväťdesiat bývalých spolužiakov. V posledných mesiacoch dochádzania do tejto "rambodielne" už zdvíha najťažšie jednoručky nad hlavu, a aj keď považuje posledné mesiace za takmer celý rok, desiatich opakovaní v sérii nie a nie dosiahnuť. No, ale prevádzková doba posilňovne sa mení a ten chalan je nútený opäť zmeniť pôsobisko.

Objavuje trojposchodové fitnescentrum, ktoré zrejme len tak neprerastie. Už v šatni získava dojem, že sa dostal na zraz gladiátorov. Mnohým o dosť mladším chalanom by tu mohli pristávať MiGy na chrbte. Je tu dostatok lavíc, stojanov a klietok, veľa jednoduchých i multifunkčných strojov, multipress, s ktorým nemá zatiaľ žiadne skúsenosti a hlavne tu vidí oveľa ťažšie jednoručky. Chodia sem tiež  viac ženských a priznajme si, že aj tie niekedy bývajú impulzom k odcvičeniu série "do krvi". Táto "zóna gladiátorov" bude prútikom bezpochyby stačiť na oveľa dlhšiu dobu. Najväčšie jednoručky tu majú 70 kg a čuduj sa svete, behom pár týždňov má nad hlavou štyridsaťpäťka. Osemkrát !

Nedostatočný priestor a nedostatok silákov môže pôsobiť podobne ako malá záťaž. Každý sme iný ako v genetických predispozíciach, tak v ochote začleňovania, ale s motiváciou to máme podobne. Je účinné občas mrknúť na Lonca alebo Petráša, občas zdieľať svoju fotku a žmurkať na rastúci počet lajkov, ... Predvádzať sa na diaľku pred necvičícími je v pohode, ale chcieť sa v tréningu vyrovnať 120 kg hovädu , ktorý tlačí šesťdesiatky ... .. To je to, čo ťa nabudí k tomu, aby si zabral. A nehovor, že necvičíš kvôli tomu, aby si sa predvádyal . To ti nezožeriem .

Či už chceš súťažiť alebo nie, verím, že porastieš so svojím okolím. Ak tomu veríš tiež , tak namiesto "zdieľať" klikni na "odhlásiť" a pal do posilky, pretože tam sa staneš silnejším, než doma. A tiež väčším.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.