ROZHOVOR S BIKINI FITNESSKOU SABÍNOU PLEVÁKOVOU

 

 

 

 

 

Iba 22-ročná Sabína Pleváková je v bikiny fitness mimoriadne úspešnou pretekárkou. Na majstrovstvách Európy 2015 v Santa Susanne zvíťazila medzi juniorkami v kategórii do 160 cm, potom vyhrala v absolútnom hodnotení juniorskú súťaž a o niekoľko minút neskôr triumfovala aj medzi ženami v kategórii do 160 cm. Nedeľa 17. mája bola pre ňu skrátka zlatá. Niekoľko dní po skončení tohto európskeho šampionátu sme s ňou urobili rozhovor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ME v Santa Susanne si obhájila všetko, čo si obhájiť mohla, juniorský titul, juniorskú absolutku i ženský titul. Ale v čom si bola v roku 2015 iná na  Európe  ako v roku 2014? Čo si zlepšila oproti vlaňajšku?

 

 

Myslím si, že som sa posunula o krok vpred oproti ME 2014 ako celok. Najdôležitejšie je, že som nabrala dostatok hmoty na partiách, kde som to potrebovala. Až teraz po štyroch rokoch si môžem povedať, že som spokojná s tým, čo som predviedla na pódiu. Tak celkovo: svalovou hmotou, celkovou prezentáciou, výberom plaviek, úpravou vlasov a makeupom.

 

 

 

Máš ambíciu prestúpiť do pro-tábora. Pravidlá sú však nastavená tak, že nestačí iba titul vo svojej kategórii, ale treba zvíťaziť na ME alebo MS, prípadne na inej medzinárodnej prestížnej súťaži, v absolútnom hodnotení. V ženskej absolutke v Santa Susanne si skončila tretia, ale keby si vyhrala, nikto by podľa mňa neprotestoval...

 

 

 

V absolutke sme skončili dve s rovnakým hodnotením 15 bodov. Myslím si, že ja a aj dievča z Nemecka. Mojím cieľom je zisk profesionálnej karty. Netajím, že mi to nie je ľúto, práve naopak... Vždy to je len o chlp, tak ako aj tohto roku v USA na Arnoldovi, kde som v absolutke bola druhá. Momentálne som si podala žiadosť o PRO kartu, aj keď som nezískala absolutku , ale dúfam, že množstvo dosiahnutých výsledkov bude postačovať, aby mi bola udelená výnimka a umožnený prestup. Ak nie, ešte chvíľu sa budem pokúšať o profesionálnu licenciu a zisk absolutného víťazstva, hoci pri mojej výške to bude ťažké.

 

 

 

Prečo vlastne chceš ísť medzi profíčky už v tak mladom veku? Potrebuješ nový impulz, novú motiváciu, nový stimul na to, aby si sa posunula ďalej?

 

 

Je to veľká motivácia a ťahač ďalej. Niečo, ako bol tento rok pre mňa ešte Arnold Classic. Bola to iná pôda, vyskúšať si hodnotenie inde ako doma v Európe, štartovať tam s dievčatami, s ktorými som sa nikdy nestretla na jednom pódiu a tak si overiť svoje kvality aj inde. PRO karta je pre mňa nielen motiváciou, ale možno aj zavŕšenie mojej súťažnej kariéry. Plánujem ešte súťažiť, no určite plánujem aj koniec súťaženia. Predsa len som na amatérskej scéne dosiahla, čo som mohla a všetko sa ďalej odvinie od PRO karty. Každopádne nechcem prestať súťažiť vtedy, keď už budem končiť na posledných priečkach. Fitness milujem a chcem sa mu naďalej venovať, no dokedy to bude súťažné, o tom práve uvažujem a budem uvažovať celé leto.

 

 

Najbližšia príležitosť vybojovať si PRO kartu bude na Olympia Amateur Spain v Malage (12. - 14. júna). Budeš tam štartovať?

 

 

Rozmýšľala som nad touto súťažou, ale mám už dosť. Som späť v režime, ale teraz si cvičím naozaj pre radosť a opäť si to užívam bez akéhokoľvek stresu a tlaku. Myslím si, že na ME 2015 som mala vrchol a ten už asi nezopakujem. Nechcela by som tam ísť s pocitom, že nejdem na súťaž so 100% chuťou. Okrem toho abolutku som nevyhrala na dvoch prestížnych súťažiach, takže pravdepodobne musím niečo ešte zlepšiť. Veď my na to prídeme, o čo ide, ale najbližšie ma na pódiu uvidíte na jeseň.

 

 

Ako si trénovala v príprave na ME 2015 po tvojom marcovom triumfe na Arnold Classic v Columbuse?

 

 

Pridala som viac kardia a viac opakovaní. Tréning, ako taký, sa nemenil. Stále som točila chrbát + biceps + triceps, nohy + brucho, ramená + prsia.

 

 

 

Ako si sa stravovala a aké doplnky výživy si brala?

 

 

Strava denne – cca 120-150 g sacharidov, cca 120 g bielkovín a cca 20-30 g tuku. Najviac mi vyhovuje takto zostavená strava... Pár dní som skúšala ísť aj čisto bielkovinovú diétu, ale vtedy sa absolútne nič nehýbe, nechudnem, a tak sa vždy vrátim k prvej uvedenej verzii. Čo sa týka doplnkov, tak tie sú veľkou súčasťou celej mojej prípravy. Využívam doplnky značky EXTRIFIT: protein ISO 90, CASEIN, Bcaa instant, glutamin, l-carnitine, vitamín C. Céčko som každoročne zanedbávala a počas prípravy bola niekoľko krát chorá, ale tento rok som si tento vitamín dávala naozaj poctivo a pomohlo mi to.

 

 


Aký budeš mať program, resp. režim v nasledujúcich dňoch? Tréningy, strava...

 

 

Tréning idem vyslovene podľa pocitov, vo fitka cvičím to, na čo mám akurát chuť... Cvičím každý deň, tréning vynechávam len vtedy, keď sa cítim unavená. Čo sa týka stravy, tak prvý týždeň po ME bol úplne uletený a jedla som všetko, čo som chcela. Od začiatku tohto týždňa, čiže od 25. mája som nabehla opäť na ľahšiu diétu, na takú zdravú stravu, stále je to veľmi podobne ako pred súťažou, ale pridala som dosť tukov, hlavne zo zdravotných dôvodov. Čiže papám stále lososa, orechy, orechové maslá, olivy, avokádo... Uvidíme, ako to pôjde, ale klasickú objemovku už neplánujem. Chcem doladiť nejaké detaily a moc nepriberať.

 

 

 

Potiahneš aj jesennú sezónu?

 

 

Zatiaľ plánujem, ak zdravie dovolí, určite jesennú sezónu ešte absolvujem.




Autor: Ľubomír Chochula

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.