Milujete ryžu? Je to obľúbená príloha, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. A navyše, je zdraviu prospešná! Aké druhy ryže existujú, aké sú zdravotné výhody ryže a ako ju pripraviť?
Ryža a jej zdravotné výhody
Ryža je považovaná za dokonalú obilninu. Obsahuje totiž komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85% energie. Je to hypoalergénna obilnina, ktorú dokáže náš organizmus efektívne využiť. Navyše má nízky glykemický index, čiže nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi.
Nutrične najvýživnejšia je celozrnná ryža, ktorá obsahuje dôležité minerály a vitamíny, napríklad vitamíny skupiny B, vitamín E, mangán, zinok, draslík, horčík a navyše obsahuje ryža sacharidy aj vlákninu. Taktiež obsahuje polysacharidy, nenasýtené mastné kyseliny a lignany, čiže fytochemikálie, ktoré dokážu spomaliť rast rakovinových buniek. V porovnaní s celozrnnou ryžou je klasická biela ryža chudobnejšia o vitamíny B, ale aj minerály.
Ryža nutričné hodnoty
100 g celozrnnej ryže obsahuje:
Voda 12 g
Bielkoviny 7 g
Tuky 2 g
Sacharidy 77,4 g
Vláknina 0,9 g
Energia 1,51 MJ
Množstvo vitamínov a minerálov v ryži
Vitamín
Množstvo v mg
Tiamín (B1)
0,29
Riboflavín (B2)
0,05
Niacín (B3)
4,7
Tokoferol (E)
1,2
Stopový prvok
Množstvo v mg
Sodík (Na)
9,0
Draslík (K)
150,0
Vápnik (Ca)
32,0
Horčík (Mg)
119,0
Mangán (Mn)
1,7
Železo (Fe)
1,6
Meď (Cu)
0,82
Fosfor (P)
221,0
Síra (S)
121,0
Jód (I)
2 mikrogramy
Selén (Se)
40,0 mikrogramov
Nikel (Ni)
110 mikrogramov
Platí, že na pravidelnú konzumáciu by sa mala používať najmä celozrnná ryža, ktorá je omnoho zdravšia ako biela ryža. Práve celozrnná ryža má aj viacero pozitívnych účinkov na zdravie. Pri správnej príprave však pozitívne pôsobia aj iné druhy ryže. Aké sú teda výhody ryže?
Znižuje cholesterol a krvný tlak
Je prevenciou kolorektálneho karcinómu (1)
Vývar z bielej ryže zastavuje hnačku
Neobsahuje lepok ani tuk, preto ju môžu jesť aj celiatici a ľudia s vysokým cholesterolom
Je ľahko stráviteľná a nenadúva, preto je vynikajúca aj pri žlčníkovej alebo žalúdočnej diéte
Mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín, je prevenciou obličkových kameňov
Druhy ryže
Ryža sa v prvom rade delí podľa tvaru zrna na:
Krátkozrnú
Dlhozrnnú
Guľatozrnú
Existuje veľké množstvo druhov ryže. Podľa miesta pestovania, využitia, či farby, sú najznámejšie tieto druhy ryže:
Hnedá ryža. Známa aj ako ryža natural. Je to prírodná nebrúsená a neleštená ryža, ktorá si zachováva vitamíny, minerály a vlákninu. Je tvrdšia ako biela ryža.
Biela ryža. Je naopak leštená a brúsená, kvôli čomu prichádza o výživné látky.
Basmati ryža. Je aromatická s orieškovou chuťou. Môže byť biela, aj celozrnná.
Jasmínová ryža. Podobná basmati, ale viac sa lepí. Má skôr kvetinovú vôňu.
Arborio ryža. Pochádza z Talianska, po uvarení sa zmení na krémovitú hmotu, keďže jej zrnká sa po uvarení spoja.
Čierna ryža. Alebo aj divoká a indiánska ryža. Nie je pravá ryža, keďže ide o semená americkej vodnej trávy zizanii.
Parboiled ryža. Pri varení sa nelepí, je sypká a zachováva si dôležité látky.
Červená ryža. Známa aj ako bhutánska, vonia po orieškoch.
Varenie ryže a recepty
Ryžu môžete konzumovať prakticky kedykoľvek – na raňajky, večeru, či obed. Varenie ryže sa líši v závislosti od jej druhu. Napríklad celozrnná sa varí omnoho dlhšie ako biela. Platí však zásada, že pri varení sa ryža nemieša.
Milujete sladké raňajky? Zachutí vám táto fit mliečna ryža.
100 gr guľatozrnnej ryže
400 ml polotučného (alebo rastlinného) mlieka
30 gr vanilkového proteínu
Ryžu opláchnite a potom na miernom plameni uvarte, kým sa nevstrebe takmer všetka voda. Postupne prilievajte 300 ml polotučného (alebo rastlinného) mlieka a varte ryžu do krémovej konzistencie. V 100 ml mlieka rozpustite vanilkový proteín a primiešajte do ryže. Dochutiť môžete medom alebo stéviou a podľa chuti pridať ovocie, či ovsené vločky.
Basmati ryža ako príloha na obed
Ako uvariť chutnú basmati ryžu? V miske basmati ryžu dokonale preplachujte, kým nie je voda číra. Premytú ryžu zalejte opäť vodou a nechajte odpočívať aspoň 20 minút. V hrnci priveďte k varu 3 hrnčeky osolenej vody (na 2 hrnčeky ryže) a vložte precedenú basmati. Keď sa začne ryža variť, zmiernite plameň a varte ešte 5 min. Potom plameň vypnite a nechajte ryžu pod pokrievkou ešte 15 minút. Potom ryžu preložte do servírovacej misky, aby sa už nevarila, ale bola pekne sypká.
Congee ryžová kaša na večeru
Tradičná čínska slaná kaša congee je ideálnym tipom na večeru.
200 gr strednozrnnej ryže
700 ml vývaru
1 PL sójovej omáčky
Zázvor
Jarná cibuľka, oriešky, huby...
Ryžu zalejte vodou a nechajte odstáť. Potom ju sceďte, zalejte cca vývarom, pridajte sójovú omáčku a pridajte aj drobný kúsok nastrúhaného zázvoru. Ryžu varte pod pokrievkou cca 40 min. Mala by mať hustú a krémovú konzistenciu. Ak treba, počas varenia dolejte vývar alebo vodu. Posypte jarnou cibuľkou a pridať môžete aj opražené huby, oriešky, či mäso podľa vlastnej chuti.
Hnedá ryža recepty na večeru
Hnedú ryžu uvarte klasickým spôsobom. Na olivovom oleji orestujte mrkvu. Zmiešajte na tanieri s hnedou ryžou, pridajte nakrájané zelené olivy a petržlenovú vňať.
Na večeru si môžete pripraviť aj výdatnejšie jedlo z hnedej ryže, a to ryžové rizoto. Uvarte hnedú ryžu. Na troške oleja a cibule opražte nadrobno nakrájané morčacie prsia, osoľte, okoreňte a pridajte kurkumu. Neskôr pridajte k mäsu aj nadrobno nakrájanú cuketu so šupkou a huby. Poduste a zmiešajte s ryžou. Na záver si porciu dozdobte parmezánom.
Rizoto Cubana pre vegánov
Na cibuľke popražte 1 zelenú papriku, nakrájanú na kocky. Pridajte cca ½ konzervy červenej fazule a chvíľku duste. Nakrájajte si cca 6 cherry paradajok a 5 sterilizovaných baby kukuričiek a pridajte k zelenine. Odstavte z ohňa. Uvarte si cca 125 gr ryže parboiled, zmiešajte so zeleninou, osoľte a okoreňte podľa chuti. Rizoto Cubana je vynikajúce s kvapkou čili.
Basmati ryža na sladko
Túto sladku basmati ryžu môžete konzumovať samotnú alebo ako prílohu k indickým jedlám. Na olivovom oleji orestujte malú cibuľu. Pridajte 200 g nastrúhanej mrkvy a chvíľku opekajte. Prilejte 2 hrnčeky vody, pridajte trošku soli, 80 g hrozienok a nechajte prevrieť. Potom pridajte 1 hrnček basmati ryže, hrniec zakryte a varte na slabom plameni asi 18 minút. Môžete posypať mandľami.
Špenátová divoká ryža
Na olivovom oleji opražte nakrájanú cibuľu. Pridajte 250 g divokej ryže, chvíľu opražte, osoľte, okoreňte a zalejte vodou. Ryžu uvarte a vmiešajte do nej asi 200 g baby špenátu, prelisované strúčiky cesnaku a 150 g mäkkého kozieho syra. Poriadne premiešajte. Ako prílohu pridajte vajcia na tvrdo.
Ktorý náš ryža recept sa vám zapáčil a určite ho vyskúšate?
Stimulanty sú látky, ktoré zvyšujú aktivitu centrálneho nervového systému, čím zlepšujú bdelosť, sústredenie a fyzický výkon. Sú obľúbené medzi športovcami, študentmi a ľuďmi s náročným životným štýlom, ktorí potrebujú zvýšiť svoju energiu a odolnosť voči únave.
Zobraziť celý článok
Vitamín B12 patrí medzi esenciálne vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela. Hoci sa často spomína v súvislosti s nervovým systémom a tvorbou červených krviniek, jeho úloha pri cvičení a fyzickom výkone je rovnako dôležitá. Ak pravidelne cvičíte alebo sa venujete náročnej fyzickej aktivite, dáva zmysel sledovať svoj príjem B12 a zabezpečiť si jeho dostatok. Poďme sa pozrieť na to, prečo je tento vitamín dôležitý a aký vplyv má na váš športový výkon.
Zobraziť celý článok
Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.