Čo je BCAA?
Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok
Milujete ryžu? Je to obľúbená príloha, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. A navyše, je zdraviu prospešná! Aké druhy ryže existujú, aké sú zdravotné výhody ryže a ako ju pripraviť?
Ryža je považovaná za dokonalú obilninu. Obsahuje totiž komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85% energie. Je to hypoalergénna obilnina, ktorú dokáže náš organizmus efektívne využiť. Navyše má nízky glykemický index, čiže nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi.
Nutrične najvýživnejšia je celozrnná ryža, ktorá obsahuje dôležité minerály a vitamíny, napríklad vitamíny skupiny B, vitamín E, mangán, zinok, draslík, horčík a navyše obsahuje ryža sacharidy aj vlákninu. Taktiež obsahuje polysacharidy, nenasýtené mastné kyseliny a lignany, čiže fytochemikálie, ktoré dokážu spomaliť rast rakovinových buniek. V porovnaní s celozrnnou ryžou je klasická biela ryža chudobnejšia o vitamíny B, ale aj minerály.
100 g celozrnnej ryže obsahuje:
Množstvo vitamínov a minerálov v ryži
Vitamín | Množstvo v mg |
Tiamín (B1) | 0,29 |
Riboflavín (B2) | 0,05 |
Niacín (B3) | 4,7 |
Tokoferol (E) | 1,2 |
Stopový prvok | Množstvo v mg |
Sodík (Na) | 9,0 |
Draslík (K) | 150,0 |
Vápnik (Ca) | 32,0 |
Horčík (Mg) | 119,0 |
Mangán (Mn) | 1,7 |
Železo (Fe) | 1,6 |
Meď (Cu) | 0,82 |
Fosfor (P) | 221,0 |
Síra (S) | 121,0 |
Jód (I) | 2 mikrogramy |
Selén (Se) | 40,0 mikrogramov |
Nikel (Ni) | 110 mikrogramov |
Platí, že na pravidelnú konzumáciu by sa mala používať najmä celozrnná ryža, ktorá je omnoho zdravšia ako biela ryža. Práve celozrnná ryža má aj viacero pozitívnych účinkov na zdravie. Pri správnej príprave však pozitívne pôsobia aj iné druhy ryže. Aké sú teda výhody ryže?
Ryža sa v prvom rade delí podľa tvaru zrna na:
Existuje veľké množstvo druhov ryže. Podľa miesta pestovania, využitia, či farby, sú najznámejšie tieto druhy ryže:
Ryžu môžete konzumovať prakticky kedykoľvek – na raňajky, večeru, či obed. Varenie ryže sa líši v závislosti od jej druhu. Napríklad celozrnná sa varí omnoho dlhšie ako biela. Platí však zásada, že pri varení sa ryža nemieša.
Prečítajte si: Tipy na zdravý obed
Milujete sladké raňajky? Zachutí vám táto fit mliečna ryža.
Ryžu opláchnite a potom na miernom plameni uvarte, kým sa nevstrebe takmer všetka voda. Postupne prilievajte 300 ml polotučného (alebo rastlinného) mlieka a varte ryžu do krémovej konzistencie. V 100 ml mlieka rozpustite vanilkový proteín a primiešajte do ryže. Dochutiť môžete medom alebo stéviou a podľa chuti pridať ovocie, či ovsené vločky.
Ako uvariť chutnú basmati ryžu? V miske basmati ryžu dokonale preplachujte, kým nie je voda číra. Premytú ryžu zalejte opäť vodou a nechajte odpočívať aspoň 20 minút. V hrnci priveďte k varu 3 hrnčeky osolenej vody (na 2 hrnčeky ryže) a vložte precedenú basmati. Keď sa začne ryža variť, zmiernite plameň a varte ešte 5 min. Potom plameň vypnite a nechajte ryžu pod pokrievkou ešte 15 minút. Potom ryžu preložte do servírovacej misky, aby sa už nevarila, ale bola pekne sypká.
Tradičná čínska slaná kaša congee je ideálnym tipom na večeru.
Ryžu zalejte vodou a nechajte odstáť. Potom ju sceďte, zalejte cca vývarom, pridajte sójovú omáčku a pridajte aj drobný kúsok nastrúhaného zázvoru. Ryžu varte pod pokrievkou cca 40 min. Mala by mať hustú a krémovú konzistenciu. Ak treba, počas varenia dolejte vývar alebo vodu. Posypte jarnou cibuľkou a pridať môžete aj opražené huby, oriešky, či mäso podľa vlastnej chuti.
Hnedú ryžu uvarte klasickým spôsobom. Na olivovom oleji orestujte mrkvu. Zmiešajte na tanieri s hnedou ryžou, pridajte nakrájané zelené olivy a petržlenovú vňať.
Na večeru si môžete pripraviť aj výdatnejšie jedlo z hnedej ryže, a to ryžové rizoto. Uvarte hnedú ryžu. Na troške oleja a cibule opražte nadrobno nakrájané morčacie prsia, osoľte, okoreňte a pridajte kurkumu. Neskôr pridajte k mäsu aj nadrobno nakrájanú cuketu so šupkou a huby. Poduste a zmiešajte s ryžou. Na záver si porciu dozdobte parmezánom.
Na cibuľke popražte 1 zelenú papriku, nakrájanú na kocky. Pridajte cca ½ konzervy červenej fazule a chvíľku duste. Nakrájajte si cca 6 cherry paradajok a 5 sterilizovaných baby kukuričiek a pridajte k zelenine. Odstavte z ohňa. Uvarte si cca 125 gr ryže parboiled, zmiešajte so zeleninou, osoľte a okoreňte podľa chuti. Rizoto Cubana je vynikajúce s kvapkou čili.
Túto sladku basmati ryžu môžete konzumovať samotnú alebo ako prílohu k indickým jedlám. Na olivovom oleji orestujte malú cibuľu. Pridajte 200 g nastrúhanej mrkvy a chvíľku opekajte. Prilejte 2 hrnčeky vody, pridajte trošku soli, 80 g hrozienok a nechajte prevrieť. Potom pridajte 1 hrnček basmati ryže, hrniec zakryte a varte na slabom plameni asi 18 minút. Môžete posypať mandľami.
Na olivovom oleji opražte nakrájanú cibuľu. Pridajte 250 g divokej ryže, chvíľu opražte, osoľte, okoreňte a zalejte vodou. Ryžu uvarte a vmiešajte do nej asi 200 g baby špenátu, prelisované strúčiky cesnaku a 150 g mäkkého kozieho syra. Poriadne premiešajte. Ako prílohu pridajte vajcia na tvrdo.
Ktorý náš ryža recept sa vám zapáčil a určite ho vyskúšate?
Zdroj:
1. https://www.researchgate.net/publication/287284991_Rice_in_health_and_nutrition