SABÍNA PLEVÁKOVÁ - DO ELITE PRO BY SOM NIKDY NEŠLA

Ahoj Sabina , je týždeň po súťaži EVL 's Prague, kde si obsadila 8 miesto. Môžeš to teraz trochu s odstupom zhodnotiť ?

Myslím, že sa tam tento rok zišla skutočne vysoká konkurencia. Z výsledku sklamaná nie som, lebo rozhodovanie bolo korektné a správne a oproti minulému roku sme videli obrovský skok, čo sa týka pripravenosti dievčat. Dokonca si dovolím tvrdiť, že vlani tam bola takto tvrdo pripravená jediná pretekárka, kdežto tento rok prišla úplne iná skupina súťažiacich. Myslím, že tá úroveň sa zdvihla a bude zdvíhať. No, čo sa stalo, čo som ja vyložene pokazila, bol môj pózing. Neviem, či je to tým, že som súťažila v Prahe, čo už dnes považujem takmer za domáce pódium a publikum, ale zase som bola drevená a nedokázala som s tým nič urobiť. Takže to je asi tak jediná zásadná vec, ktorú si vyčítam a budem sa snažiť na tom zapracovať aj keď viem, že vlani som to mala rovnako a na ďalších pretekoch v Taliansku už to bolo na pohodu. Zrejme ma to domáce prostredie zväzuje viac, než by som chcela. Na druhú stranu súťaž Evls mám veľmi rada. Je tam veľa fanúšikov, organizácia a pódium je na absolútne špičkovej úrovni.

Sabina, ty hovoríš o vysokej pripravenosti. Mne sa zdali tie dievčatá veľmi tvrdé, miestami až vysušené, ale ty touto cestou ísť nechceš, alebo sa mýlim ?

Ja to určite budem dávať ešte dolu a uvidíme, ako si s tým moje telo poradí. Keď sa na to pozriem spätne až do amatérov, tak mi bolo vždy vytýkané, že som príliš chudá. Ale tie dievčatá predo mnou neboli nejako viac svalnatejšie , rozdiel bol ale v množstve tuku a ako ty hovoríš, niektoré boli už dosť vysušené. Takže ja to budem tiež musieť viac stiahnuť, určite dám dolu pár kíl, ale nebude to tak, že by som sa zamerala na to, aby som vyzerala rovnako.

Ja som napísal v článku o Evls, že ak by sa rozdávala cena za najzdravší vzhľad, určite by si ju dostala ty. Ale tá pripravenosť, ktorú sme v Prahe videli už moc o zdraví  nie je, že ? Ty sa chceš teda vydať touto cestou ? Pýtam sa, pretože ty si bola vždy propagátorka takého toho zdravšieho, rozumnejšieho prístupu.

Asi takto ... Tento šport nie je vo svojej vrcholnej forme o zdraví ani trochu. A to vrátane mojej kategórie. Druhá vec je tá, kam ďaleko to chcete ťahať. A to už je každého vec, akým smerom sa rozhodne ísť. Ja sa budem snažiť ešte niečo schudnúť a uvidíme, či to rozhodcov  zaujme. Najbližšia súťaž bude v Taliansku a potom sú plánované ešte nejaké ďalšie. Všeobecne som to vždy medzi amatérky mala tak, že som začínala sezónu približne s 52 kg a končila ju na nejakej  vrcholnej súťaži s 47,5-48 kg. Čiže, EVLs je bohužiaľ v prvá súťaž v tom plánovanom seriále a nemožno byť hneď stopercentný. Zároveň tu prišla práve skupina dievčat, kde takmer každá bola veľmi vyrysovaná, ale to ešte neznamená, že to je nutne trend. Napríklad tohtoročná víťazka Olympie, nebola nijako extrémne vysušená, mala dokonca aj hladšie brucho, kdežto Ashley Kaltwasser, niekoľkonásobná víťazka Olympie, skončila až piata práve pre prílišnú vysušenosť . Proste je to vždy o tom, aká skupina sa na tom pódiu zíde a tým sa nastaví mierka. Ale uznávam, že ja predstavujem trochu starší trend. Škoda, že ma medzi amatérky držali tak zbytočne dlho.

Ak by ten štýl, ktorý prezentuješ ty , rozhodcov nezaujal  a preferovali by aj naďalej veľmi tvrdé bikiny, dala by si sa rovnakou cestou, aby si bola konkurencieschopnejšou, alebo by si sa na to vykašľala a ukončila kariéru ?

Vykašľala by som sa na to. Sú hranice, za ktoré jednoducho nechcem zájsť. Ak by tá cesta, ktorú idem ja, nemala šancu na úspech, nezostalo by mi než sa na to vykašľať.

A neuvažovala by si o tom, že by si sa vrátila medzi amatérky, alebo do Elite Pro ?

Určite by som ukončila kariéru, do Elite by som sa nevrátila rozhodne.

Prečo nie ? Trochu ma zaskočilo, že si to povedala pomerne dôrazne.

Pretože tam môže byť profesionálom skoro každý. Nemá to pre mňa žiadnu hodnotu. Profesionálom sa tam stávajú ľudia, ktorým sa podarí raz vyhrať kategóriu a hneď je to hotové. Ja myslím, že ten štatút profesionála má mať človek, ktorý sa dokáže pripraviť opakovane, opakovane víťazí po dobu niekoľkých rokov a medzi amatérmi už sa nemá kam posúvať. Teraz sú zrazu desiatky profesionálov, resp. profesionálok, ale dlhodobo a pravidelne dokážu súťažiť možno pár z nich. Stráca to jednoducho tú hodnotu prestíže, tak, ako som to vnímala ja, keď som sa po všetkých tých tituloch snažila dostať do profi. (Pozn. Red. Sabina vyhrala všetky amatérske tituly, ktoré vyhrať možno)

Ale hneď vzápätí ti niekto môže celkom oprávnene namietnuť, že v IFBB Pro nastala vcelku rovnaká situácia, kedy stačí vyhrať kvalifikačnú súťaž a razom je z teba IFBB Pro.

To áno, ale nerozdá sa 40 Pro card počas mesiaca a ďalší mesiac znova. Zároveň tam už je veľmi kvalitná základňa desiatok pretekárok, ktoré prešli Majstrovstvami Sveta, Európy, museli vyhrať USA NPC atd ... Ja chápem, že IFBB chce čo najrýchlejšie vybudovať tú profi divíziu, tak tam napchávajú jedného za druhým, ale nad kvalitou nikto veľmi nepremýšľa. Ono to bolo vidieť aj v tej Prahe, kedy to bolo korektné rozhodovanie. Nie ako na Arnold Classic, ktoré sa konalo rovnaký víkend a počujem jedno dievča za druhým nariekať, že tam mali Rusky a ony končili tretie, piate a boli odsúvané dozadu, pretože presne takto to tam je. Na španielskom Arnold Classic si hádžu pretekárky dopredu podľa toho, aké veľké peniaze za nimi stoja . Tým myslím skôr silu zväzov a zväzových sponzorov. A Rusi sú veľa silní. Robia to už dlho, ale tie Rusky potom reálne medzi Profi nijako nežiaria . Teda do vzniku Elite Pro. Myslím, že takto to v IFBB Pro nie je a rozhodovanie v Prahe bolo medzi amatérmi korektné. Jediné, čo sa mi nepáčilo a čo bolo určite zle, je to, že pretekárka, ktorá je sama v kategórii, nemá byť hodnotená sama. Musí ju zlúčiť do vyššej, alebo nižšej kategórie, pokojne by som ju dala vybrať, čo jej je bližšie , ale nemožno dávať kartu za účasť. To je zlé.

Takže ty si ten typ, čo na tej svojej kariére zase tak nepotrpí ?

Áno. Ako jasné, ešte to skúsim, rada vyhrávam, rada by som si ešte raz zasúťažila  v Amerike na Arnold Classic, to je pre mňa top súťaž, ale mám svoje limity, za ktoré nechcem ísť. Mám rada fitness, mám rada tie prípravy a to všetko okolo, ale keď to všetko skončí, rada žijem aj ten normálny športový život a dokážem si ho užiť. Mám plány, ktoré sa vzťahujú k fitness a určite nikam nezmiznem, ale tiež nemám potrebu vyhrávať za každú cenu, nie to ešte za cenu zdravia. Takže si dokážem celkom dobre predstaviť, že sa súťažením čoskoro skončím.

Dobre a ako sa vidí Sabina Pleváková po ukončení kariéry napríklad za desať rokov ?

Tak to by som tiež rada vedela .. (smiech)

Sabča , ďakujem ti za rozhovor.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.