SMRŤ DVOCH KULTURISTOV A JEJ NÁSLEDKY

Minulý týždeň v utorok šokovala svet kulturistiky správa o tragickom úmrtí dvadsaťšesťročného kulturistu Dallasa McCarvera, tri dni potom, v piatok, zase o úmrtí veľkej  ikony posilňovania a biznisu Riche Piano, ktorý bol v kóme. Nepozmám žiadny iný týždeň, ktorý by bol tragický ako posledný týždeň pre fitness spoločenstvo po celom svete. Stále nechcem uveriť, že tý dvaja už nie sú s nami. Potom som trochu vystrašený dopadom ich smrti na náš (ich) šport. Chcel by som to vysvetliť v dnešnom článku.

Asi všetci poznáme ten pocit, keď sa s niekým bavíme a zrazu padne reč na kulturistiku, poťažmo steroidy: "Je to svinstvo! Ceký tvoj šport je tým prešpikovaný odhora dole ! Steroidy vyzerajú strašne! " hustí do vás dotyčný jedinec , nezabudne nás poučiť, že proteín, prípadne kreatín, sú "syntetické sračky" a aby sme to s tými suplementami  radšej moc nepreháňali. Ťažko povedať, v akom bode sa to zlomilo a začalo sa na kulturistiku a kulturistov pozerať ako na niečo "umelého", v horšom prípade "skazeného". Skoro by som si tipol , že to bolo niekedy na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, kedy svetlo sveta uzreli prvé šialené objemy Doriana Yatesa a ďalších. (Do tej doby boli kulturisti považovaný za ideály mužskej krásy, pravdepodobne vďaka Arnoldovi a Francovi.) Dnes aby mamina dostala infarkt, keď synáčik prinesie domov prvý proteín  ...

Prečo o tom vôbec hovorím ? Kulturistika je stále trochu tabu, ktorá je určená len pre niekoľko nadšencov a fanúšikov. Je pravda, že v súčasnosti je šport čiastočne popularizovaný, ale tento proces chvíľu trvá  . Ak sa bavím s nejakým hejtrom  "kulturistiky ", ktorému  chcem preukázať, že to nie je až tak zlé a životnu  nebezpečné, môžem tvrdiť, že cvičenie (s tou správnou technikou!) je pre telo skutočne zdravé a má veľmi pozitívny účinok na ľudskú psychiku a jej upokojenie. Môžem napríklad hovoriť o stravovacích návykoch - pravidelný príjem dobrého jedla, dostatok bielkovín, lipidov, sacharidov, vitamínov, minerálov. Môžete vymenovať všetky tieto výhody, ale potom  nečakane zomrie kulturista a náhle sa vaše úsilie nachádza v keli .

Tragické úmrtia nášmu  športu určite nie sú prínosom. Znova sa začínajú opakovať nekonečné povesti o tom, ako je kulturistika zlá, nebezpečná a predovšetkým zrádna. Môžeš  vysvetliť, že na vine sú keď tak  steroidy, nie kulturistika ako taká. Čo je vlastne kulturistika ? "Individuálny šport, ktorého cieľom je dosiahnuť požadovaný vzhľad tela." Toto je pravdepodobne najpoužívanejšia definícia. Čo sa deje s pôvodnou myšlienkou ? Poďme sa pozrieť na kulturistov  z dvadsiatych alebo tridsiatych rokov - možno taký Eugen Sandow vyzeral ako boh gréckych krás ! Skutočnosť, že niektorí jednotlivci posúvajú hranice objemu na bláznivé hranice a nesú následky, je čisto ich vec. Nemôžete hádzať všetkých kulturistov do jedného koša, možno len preto, že niekto je proste natty .

Myslím, že úmrtia Richa a Dallasa spôsobia určitú škodu športu, pretože sa opäť bude diskutovať o temnej strane kulturistiky. Ľudia neuveria tomu že sa Dallas udusil , skôr budú hovoriť že za tým sú steroidy. A ani nehovorím o nadchádzajúcej Olympii, ktorá tento rok nemá veľa PR a reklamy, takže si myslím, že to nebude tak zaujímavé ako v minulom roku (absencia žolíka , ktorý by trochu vegas víkend našoanoval ). Ponesie sa to v temnom duchu  pretože každý bude mať na pamäti  minulo  týždňovú  tragickú udalosť. Kým sa neprebudíme z tohto zlého sna ako celá komunita , budeme môcť naďalej popularizovať kulturistiku. Všetko má svoj vlastný čas.

Nakoniec by som rád povedal, že si celkom želám, aby sa kulturistika považovala za plnohodnotný šport, ktorý sa dá robiť zdravým spôsobom, ak máte správnu vôľu. Rich Piana a Dallas McCarver žili svoje životy naplno a obetovali všetko, aby boli  na vrchole. Dosiahli nádherné veci. Podarilo sa im to aj keď za hroznú cenu. Vedeli o riziku dobre od začiatku. Myslím, že by sme z animi  nemali smútiť, ale skôr oslavovať ich životy. Oslavovať ich úspechy a vedomosti, ktoré nám dal každý z nich , a to aj vo forme videí. Vďaka za všetkých chlapov. Som si istý, že teraz máte obaja  najväčšie krídla zo všetkých.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.