SOM HARDGAINER

 

 

 

 

Občas som požiadaný, aby som napísal podobný článok, ktorý vzbudil veľký ohlas a ktorý sa zaoberal diétou. Iba obrátene. Laické rozprávanie o tom, ako pribrať a navýšiť svoju hmotnosť. Priznám sa, veľmi sa mi do toho nechcelo. Necítim sa byť ktovieako povolaný k tejto úlohe, vzhľadom k tomu, že moja  muskulatúra na súťažných pódiách oplývala všetkým možným, len nie výraznou hmotou. Navyše si nie som ani istý, či poznám nejakú čarovnú formulku. Lenže časom som si uvedomil, že, hoci nie som nejakým svalovým monštrom, dokázal som za svoju niekoľkoročnú kariéru nabrať z pôvodných 55 kíl až na súťažných 100 kíl na súťaži Mr. Universe. A to s typovo fyziologickým označením, ktorý sa kulturistickom žargónu uchytilo pod názvom "hardgainer". Nasledujúce rozprávanie berte iba len ako nejaký môj názor na danú problematiku, nie ako do kameňa vytesaná dogma. Napriek tomu verím, že mnohým z vás niektoré myšlienky prídu vhod.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-gainer-1_acfefa08e81c4ffe35841a15eb6e5ed7.jpg

Čo to vlastne hardgainer je?

 

 


Pod týmto slovom si predstavujeme ektomorfnú stavbu tela (drobné kosti, drobné kĺby, úzky pás, ale tiež trochu užšia kostra , svalstvo menšie, no často veľmi pekne vyrysované, často bez zbytočných zásob telesného tuku. Tzv. Šľachovitý typ.), Ktorý má veľmi rýchly metabolizmus a ktorý veľmi ťažko priberá na váhe. Proste zožerie, čo môže, a nie je to na ňom nikde vidieť. Môžem zodpovedne prehlásiť, že som takmer čítankovým príkladom.

 

 

 

Mám byť smutný?

 

 


Ani nie, napriek tomu sa v prvom rade rozlúčte so svojimi ilúziami, že budete vyzerať ako Jay Cutler. Nebudete. Nikdy. Ale keď budete setsakrametsky dobrý , môžete vyzerať ako Flex Wheeler, alebo Troy Alves. To sú typickí superšpičkoví hardgaineri . Napriek tomu určite sami cítite isté rozdiely oproti už spomínanému Cutlerovi , alebo Dorian Yatesovi. Ak zavítame do nám bližších končín, tak ani Radek Lonc, ani Petra Března ba ani Tomáš Kašpar nezačujete nikdy nariekať nad tým, že by im nešla váha hore. Skôr naopak. Taký  Petr Března má veľké problémy v objemovej fáze ustrážiť svoju váhu na nejakých 136-138 kg. To je neuveriteľné! Avšak za povšimnutie stojí tiež tvrdenia nášho skvelého kulturistu Tomáša Bureše o tom, že v tzv. Objemovom období často váži menej ako následne na súťaži. Nakoniec  podobne to mal aj Kevin Levrone.

 

 

 

Čo s tým?

 

 


No možno nebudem veľmi  originálny , ale jediné riešenie je žrať, žrať, žrať, a ešte raz žrať. No a tiež  samozrejme cvičiť, dobre spať a vydávať málo energie. Že už to robíte, a stále nič? No tak proste neviete, o čom je reč, alebo váš tréning stojí za starú belu, alebo je to kombinácia oboch a vy len klamete sami seba . Verte mi, kulturistika nie je zas až tak zložitá veda, ako sa nám snažia vsugerovať kulturistické médiá. Nakoniec , musia sa stále vymýšľať nejaké objavné a prevratné myšlienky, o čom by sa potom inak stále písalo? Každopádne kulturistika nie je veda rovná teórii  tenzoru intenzity elektromagnetického poľa či teórii superstrún. Aj keď sa určite objavili nové podnetné myšlienky, základ zostáva stále rovnaký : kvalitné kvantum jedla, stimulujúci tréning a dostatok odpočinku. A pevná vôľa. Bez nej nejde nič.

 

 

 

Ako teda jesť ?

 

 


V prvom rade veľa. Všade počúvate, že musíte jesť minimálne 2 gramy bielkovín na kilo váhy a aspoň 6 gramov sacharidov. Teraz ruku na srdce. Kto z vás, hardgaineristov , to skutočne niekedy zvážil, zmeral, dodržal ? Môj hardgainerový sparing tvrdí, že to robí. Že to má tak nejako v oku. Výsledok je ten, že pri bežnej kontrole jedálnička sa dostal niekoľkokrát max. Na cca 600 gramov mäsa, hoci neustále tvrdí, že je už 2 roky kilo  mäsa denne. Vraj náhoda. O sacharidoch ani nehovoriac. Taká blamáž ! Za dva roky je rozdiel v údajnom a skutočnom príjme mäsa asi tak desať kráv a polka hydinárne. Ďalším problémom pre hardgainera je sústavnosť. Ak typický endomorf má problémy s predsúťažnou  diétou, tak hardgainer má nejmenej  ​​rovnaké nepríjemnosti s tzv. Objemom. K našej smole diéta trvá 3-4 mesiace, objem zvyšok. Kým diéta pre mňa často znamenalo len to, že si ráno prestanem zsadiť čaj, tak naopak objemová fáza prípravy bola často očistcom. Pre čistokrvného hardgainera predstavuje pribratie niekoľkých kilogramov hmoty zhruba tento postup:

 

 

Navaríte si jedlo na celý deň. Ušetríte tým veľa času, ktorý však budete potrebovať pri jeho konzumácii. Nemusím snáď ani dodávať, že to jedlo by malo spĺňať parametre kulturistickej výživy, napriek tomu sa nebojte navýšiť príjem tukov oproti bežným poučkám. A niekedy aj výrazne. Momentálne som sa vymanil z osídiel Muscle & Fitness a konzumujem hamburgery výrazne viac, než by sa uvádzalo v kulturistických poučkách. Napriek tomu si nemyslím, že by som nejako výrazne pribral . Potom už len v pravidelných časových intervaloch jete . A až nebudete môcť, budete mať plné brucho a bude vám často na zvracať, tak to zalejte ešte nejakým gainerom, poprípade proteínom. Na noc si samozrejme dajte ešte veľkú dávku proteínov a prijmite jedlo ako nevyhnutnú súčasť vášho ja. Vašej priateľke to polezie stopercentne na nervy, ale nedá sa nič robiť. Spoločné výlety musíte plánovať v troch. Vy, vaše dievča a vaše jedlo, ktoré musia mať svoj čas. Ja som  to často riešil tak, že som slovo výlet vymazal zo slovníka. Musím predsa šetriť energiou.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-gainer-2_acfefa08e81c4ffe35841a15eb6e5ed7.jpg

Ako cvičiť?

 

 


Tréningových teórií je asi tak miliarda. Než vyskúšate všetky, aby ste zistili, ktorá je tá pravá, tak sa skôr naučíte trýzniť ​​ušami a pritom jesť párok nosom. Držte sa základov a pritom cvičte tak tvrdo, ako je to len možné. Trénujte tak, aby ste strávili v posilňovni čo najkratšiu možnú dobu, a pritom ste mali pocit, že sotva dolezie domov. Ak nebudete k sebe tvrdí vo vašom vzťahu s ťažkým železom, nebudete k sebe tvrdí ani v iných aspektoch kulturistického života. Využívajte klasické viacklbové  cviky , upažovanie s dvojkilovkomi na balančnej lopte nechajte teplošom z Men Health, netrénujte viac ako 80 minút a docházejte do posilňovne tak 4x v týždni. Aspoň zo začiatku.

 

 

Ešte niečo?

 

 


No jasné ! Strážte si výdaj energie! Pred časom sa v on-line poradni objavil dotaz typu: Hrám futbal, nohejbal, do práce jazdím 25 km na bicykli, tam lietam ako pošuk, po práci si dám 30 bazénikov a večer vzlietne na starú. Snažím sa pribrať, ale nejde mi to. Neviete, čo robím zle? Sami vidíte, že takto by nikto nepribral, ani keby bol intravenózne napojený na ošipárne. Je dôležité strážiť si výdaj energie. S tým bohužiaľ súvisí vytýčenie si priorít. Pokiaľ chcete mať najmohutnejšie svaly na svete, nemôžete ísť na osemnáct kilometrový výšľap. Ovšem ak chcete vyzerať ako turista, hurá na Sněžku.

 

 

 

Záver ?

 

 


Tieto  odseky nie sú návodom na zdravú výživu, nie sú ani cestou k harmonickému partnerskému vzťahu a už vôbec nie k vyváženému životnému štýlu. Je to tunelové videnie sveta, ktoré som si sám prežil a ktoré zaručene vedie k úspechu. Ovšem či tomu tiež chcete niečo obetovať, to už záleží čisto len na vás.

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.