SPARINGPARTNER

Človek je spoločenský tvor. Spoločnosť má pre nás veľký význam, učíme sa spolupracovať, pomáhať si a to v rôznych spoločenských zoskupeniach - od rodiny, cez pracovné skupiny až po športové tímy. Ale napriek tomu sa musíme spoľahnúť predovšetkým sami na seba. Ono aj samotné zakončenie v každom tímovom športe je závislé na jednotlivcovi. Dobrým príkladom sú hokejisti mávajúci problémy s prekombinovaním tímovej hry. Dôsledkom býva nedostatok striel na bránu.

Býva ťažké prevziať zodpovednosť za celý tím a so zlým výsledkom môžu prísť výhovorky. V silových športoch to platí tiež . "Môžeš mať buď výsledky, alebo výhovorky, nemôžeš mať oboje". S menším rozdielom, pretože aj autor tohto hesla, Arnold Schwarzenegger, veľmi dobre vie, že kulturistika je vhodným prostriedkom k rozvoju samostatnosti. Je to individuálny šport, v ktorom sú výsledky závislé čisto na aktivite jednotlivca. Napriek tomu je aj najväčší samotár spoločenským tvorom. Spolieha sa síce len na seba, ale len do tej doby, než zistí, že potrebuje pomoc. V tej chvíli môže prísť na scénu sparingpartner.

V začiatkoch posilňovania sa človek väčšinou zaobíde bez pomoci. Niektorí začínajú dokonca sami doma (ak majú 15kilové jednoručky a obojručnú štyridsiatku, tak musím podotknúť, že toto je takmer "na  hovno"! Niet nad poriadnu záťaž v posilňovni ! ). Cvičenie so sparingom má veľa výhod. Za jednu z najväčších považujem pomoc pri "umiestnení " činiek do východiskovej pozície. Táto výhoda sa dokonca stáva priamo nutnosťou v určitej fáze pokročilosti cvičencov, býva tým pádom aj podnetom k uvedomeniu si , že by si mal človek nájsť sparinga.

Ako príklad nutnosti tejto pomoci uvediem tlaky na ramená s jednoručkami. Ako postupom času rastie sila a váha činiek, znižuje sa schopnosť dostať ich  nad vrchnú polovicu tela do východiskovej pozície. Medzi ďalšie výhody patrí dopomoc s poslednými opakovaniami v sérii a to u takmer všetkých cvikov. Komunikácia a kritika je samozrejme na mieste, pretože sa môže stať, že nám kámoš pomôže až príliš. Pri cvikoch na menšie svalové partie (respektíve pri všetkých cvikoch, kde nehrozí nebezpečenstvo) je teda výhodné, aby si sparing držal určitý odstup. Apelujte na neho, aby pomáhal  len prstami. Aj keby pomohol zdvihnúť iba pár gramov záťaže, bohato to postačí na splnenie oboch účelov - poskytnutie fyzickej i psychickej podpory.

Potreba istenia vzniká až pri cvikoch na väčšie svalové partie, pretože tam používame väčšie váhy a zvyšuje sa riziko zranenia. To sa týka hlavne benčpressu . Pri drepe a tlakoch  môže byť sparing tiež ľahkou podporou stability. Ono udržať telo, alebo končatiny v rovnakej dráhe po celej  fáze opakovaní môže byť s ťažkými váhami trochu problém. Sparing môže poslúžiť aj priamo ako záťaž. Určite poznáte cvik na lýtka "Oslie  výpony", kedy je cvičenec predklonený a niekto mu vliezol na chrbát.

Ďalším kladom je opäť skôr nutnosť a tým sa vraciam k (do) pomôcť. Tentoraz je však potrebné v žiadnom prípade nestať obďaleč a v žiadnom prípade nepoužívať len prstami. Jedná sa o tréning negatívnych opakovaní. Tento tréning bez sparinga jednoducho nezvládneme. V tomto prípade je dokonca bezpečnejšie mať partnerov  dvoch . Máme naložené až o 40% viac, než je naše maximum a sústredíme sa na brzdenie váhy oproti gravitácii. Pomoc navrátiť činku (pozitívna-koncentrická fáza opakovania ) do východiskovej pozície je potom hlavnou úlohou sparinga, ktorý "sleduje" i negatívnu-excentrickú fázu opakovania a tým nás istí. Robiť tento typ tréningu bez sparinga je nemysliteľné !

Mimo tieto fyzické aspekty majú tréningy so sparingpartnerom  ešte ďalšie výhody. Motivuje nás k lepším výkonom, alebo dokonca aj k návšteve posilňovne ak sa nám dnes nechce cvičiť. Môže byť aj prínosom v teoretických častiach tohto športu, alebo tiež impulzom pre zmenu tréningu. Je však potrebné mať toho správneho. Musíme spolu ladiť. Najvýhodnejšie je, keď máme podobné možnosti (porovnateľnú silu) a podobné ciele. V mnohých prípadoch spolu títo partneri nevydržia  príliš dlho. Prestávajú spolu cvičiť z dôvodov nekompatibility, keď jeden z nich zatúži po radikálnych zmenách v tréningu (napr. Rysovanie) a druhý nie, alebo je o dosť zhovorčivejší a je schopný výrazne predĺžiť dobu tréningu neustálym rozprávaním, prípadne sa u jedného z nich zmení denná doba určená pre tréning.

Môže byť veľa dôvodov na ukončenie tejto "spolupráce". Dá sa ale aj improvizovať. Ak nie sme v posilňovni sami, často postačí v núdzi zavolať: "Poď!" (V prípade, že je dotyčný blízko) alebo: "Pomoc !" (V prípade, že je od nás dotyčný vzdialený). Niekto väčšinou pribehne. Dôležitým uvedomením v sparingvztahu je, že ak má človek sparingpartnera, je vlastne aj on sám sparingpartner toho druhého a mal by sa podľa toho správať. Možno sme individualisti. Je dobrý pocit byť pánom svojho osudu, prekonať svoju lenivosť a víťaziť sám nad sebou. Máme tendenciu zvládnuť všetko sami. Ale nezabúdajme, že sme spoločenskí tvorovia, a že nie je hanba povedať si o pomoc.

 

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT Go Pro 30

EXTRIFIT Go Pro 30

40,65 € 46,80 €

Novinka EXTRIFIT® Omega 3-6-9

EXTRIFIT® Omega 3-6-9

16,00 € 26,40 €

Novinka EXTRIFIT®  CLA

EXTRIFIT® CLA

13,00 € 19,20 €

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.