Sprchovanie môže byť veda

Dnes, keď som skončil s tréningom, som prišiel domov a vykonal svoj rituál, ktorý je zložený z pár aktivít, medzi ktoré patrí aj sprchovanie. Som jeden z tých ľudí, ktorý patria medzi priaznivcov ľadových spŕch, poťažmo otužovania sa. Čo sa priznám bez mučenia, nie som ako jeden z tých ruských boxerov, ktorý sa ide prejsť, vezme si so sebou sekeru a pri prechádzke okolo jazera si tou sekerkou vyseká do ľadu dieru a skočí si do vody, rozhodne nie.

Pred takými ľudmi klobúk dole  a majú môj rešpekt. Ja si vystačím s tou sprchou. Je to už nejakú dobu, čo toto ľadové sprchovanie vykonávam pravidelne každý deň minimálne ráno a po tréningu. A teraz to príde ... prečo po tréningu? Pretože som od môjho kamaráta, ktorý robí bojové športy a mimochodom ... je v tom fakt dobrý, počul, že ľadové sprchy po fyzickej aktivite pomáhajú rýchlejšej regenerácii, tým pádom môžem cvičiť viac intenzívnejšie, častejšie a budem stále tak nejako "fresh".

Praktizoval som to naozaj dlhú dobu a môžem povedať, že výsledky tejto terapie boli naozaj znateľné. Také tie ukrutné bolesti po tréningu nôh, kedy idete leg-press do zlyhania okolo 20 opakovaní s tým, že pri tom 17. už máte pocit, že vám pukne hlava a budete sa báť sa na tie nohy postaviť, nakoniec neboli tak strašné, ako som očakával a zvyšok svalových skupín rovnako tak. Nehovorím, že som tie svaly druhý deň necítil, ale myslím si, že nebyť tých spŕch, dopadol by som koľkokrát oveľa horšie. Avšak vráťme sa k téme.

Dnes som si po ľadovej sprche sadol k PC, popíjal svoj elixír večnej mladosti (proteiňák, ale ja si ho trošku Upgradujem) a premýšľal som nad tým, ako vlastne tie sprchy fungujú a čo sa od toho dá čakať. Predsa len ... ten kamarát, ktorý robí bojové športy má predsa úplne iný cieľ, ako mám ja.

Jemu nejde o to, aby na seba naplácal nejaký gram svalu navyše, ale ide mu o to, aby zo svojho tréningu, ktorý keď som videl, sa mi pretočili panenky, pretože tá intenzita, nasadenie, agresivita, dravosť a poradie cvikov, ktoré kontinuálne nadväzovali, vyťažil maximum a bol schopný tento fakt brutálny tréning zregenerovať a ísť ďalší deň znova.

Ak teda nejde dvojfázovo, čoho som mohol byť tiež svedkom. Proste mi to nedalo, sadol som k PC a hľadal v odborných článkoch, ako tie sprchy, respektíve teplota vody, ktorá ovplyvňuje ľudský organizmus funguje a čo od tejto "terapie" môžeme očakávať.

Keď som zistil, že som tak dlhú dobu podkopával sám sebe stoličku, chcel som si dať facku. Aj keď takto by som to asi hovoriť nemal. Na jednej strane som mohol ťažiť z rýchlejšej regenerácie, ale tomu rastu svalov už to moc nepridalo, skôr naopak. Tak sa na to poďme pozrieť.

Ľadové sprchy po športovom výkone (všeobecne):

  • nabudzuje organizmus
  • akcelerujú cirkuláciu krvi
  • môže pomôcť pri chudnutí
  • urýchľujú regeneráciu po výkone
  • lepšia funkcia imunitného systému

  • Nabudenie organizmu je celkom jasné. Myslím si, že už len z princípu, keď sa ľudského tela dotkne studený podnet (voda, predmet, environmentálne podmienky) dokáže to s nami zamáva a zrazu zbystríme. Toto zbystrenie a šok, ktorý dostaneme, má za následok zvýšený prísun kyslíka a zvýšenú srdcovú činnosť.
  • Akcelerácia prietoku krvi vďaka stiahnutiu a následnému roztiahnutiu ciev. Keď sa studený podnet dostane na ľudskú kožu a ochladí ju, krv začne potom cirkulovať rýchlejšie, aby telo zahriala.
  • Pomôcť pri chudnutí môže ľadová sprcha tiež, avšak je potrebné od toho nečakať zázraky. Tento postup som aplikoval sám a isté výsledky to malo, ale nedokážem povedať na koľko%, pretože alfa a omega pri redukcii je kalorická reštrikcia, ktorá bola zaistená. Ľadová sprcha v početnejších intervaloch denne bol len istý zákrok, ktorý tomu procesu redukcie tuku na plážovú formu mohol pomôcť. Ale primárne ide o to, že po ochladení organizmu sa telo snaží dostať na svoju požadovanú teplotu, čo má za následok vytváranie energie pre zvýšenie telesnej teploty. Tiež tu hrajú úlohu tukové bunky - konkrétne hnedé, ktoré dokážu generovať teplo, aby zohrievali organizmus. Tento proces nastáva však iba pri ochladení organizmu.
  • Zlepšenie imunitného systému v súvislosti s ľadovými sprchami je ľuďom známy už pomerne dlho. Ide o to, že vystavenie tela chladu núti imunitný systém produkovať viac protizápalových substancií, ktoré sa podieľajú na zlepšení imunitnej odozvy.
  • Urýchlenie regenerácie po výkone som si nechal na koniec, pretože to je o čo tu beží. Pri výskume bolo vystavené testovaniu po dobu 12 týždňov skupina mužov, ktorí užívali ľadový podnet (sprchu), alebo aktívnu regeneráciu. Vo výskume bolo primárne pod drobnohľadom ovplyvnenia sily, hypertrofia a regenerácia organizmu.

         - Ľadový podnet mal za následok negatívne ovplyvnenie sily a hypertrofiu, keďže otupil aktiváciu kľúčových proteínov a satelitných buniek v kostrových svaloch. Dáta tiež poukazujú na to, že vystavenie tela chladu mení počet satelitných buniek a aktivácii kinázy (ktorá reguluje svalovú hypertrofiu) a tento proces môže vyústiť v menšiu svalových prírastkov a zníženie silovej odozvy organizmu na externú záťaž (zdvíhaná váha v posilňovni).

Toto je zhrnutie, čo odborné štúdie výskumom dokázali v súvislosti s ľadovým podnetom na ľudský organizmus pri skúmaní sily a hypertrofii. Čo sa zlepšenie regenerácie svalov týka, bolo by to asi na samostatný článok, keďže tých informácií, ktoré boli vyskúmané, je naozaj veľa.

Ja som sa zaujímal len o to, či pre mňa majú nejaký zmysel tie ľadové sprchy používať, alebo nie. Čo som si z týchto štúdií vzal ja a ako budem k týmto informáciám pristupovať? U ľadových spŕch, ktoré budem aplikovať ráno, zostanem a budem ich užívať tiež po dlhšom časovom horizonte od tréningu. Keďže mi nevadia si ich dať pred spaním, tak to vidím na tú hodinku pred spánkom, že tam hupsnem a bude.

Vynechám teda jeden z rituálov, ktoré som po tréningu mal a tj. Ľadová sprcha po tréningu, pretože si nechcem podkopávať stoličku, keď to možno urobiť inak a lepšie. Tak ďalší článok, v ktorom sa odo mňa nedozviete nič moc o tom, ako zväčšiť biceps o nejaký ten centimeter, alebo podobné validné informácie, ktoré by ste zužitkovali v tomto smere, ale ako som sa zmieňoval už koľkokrát predtým ... nie som jeden z tých, ktorý by tu mohol hovoriť o veciach, ako budovať svaly, čo je najlepší cvik na toto, ako jesť pre to, aby som pribral a podobne, pretože nedisponujem obrovskými svalami.

Tieto informácie nech vám dávajú ľudia, ktorí sú na to kompetentné a majú oveľa viac skúseností. Ja mám radšej veci, o ktorých sa moc nepíše, ktoré nikoho moc nezaujímajú a nie sú tak zásadné. Koniec koncov ... každý podľa svojho.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.