STAČÍ CHVÍĽA NEPOZORNOSTI A JE Z TEBA ŽENA A ZO SVALOV NEBUDE NIČ

Občas  počúvam vetu, čo by  niekto dal za to, aby bol o desať, pätnásť, dvadsať rokov mladší. Väčšinou od ľudí, ktorí chceli strašne veľa vecí a teraz majú hlavne veci, čo nikdy nechceli. Trebárs kožné choroby, kopu zloženiek a ovisnuté brucho. Že by všetko robili inak, samozrejme lepšie. Ja po zoškrtaní cifier datujúcich  môj výskyt netúžim. Predovšetkým preto, že ak by som  dnes mal dvadsať, je možné, že by som o kulturistiku ani nezavadil, alebo v nej mal nevalné výsledky. Vec sa má totiž tak.

Muž je odpradávna lovec. Je geneticky predurčený k tomu, aby si vybral obeť, sústredil sa na ňu a šiel po nej. Neobzeral sa naľavo, napravo, nespustil z nej svoje oči, sluch aj čuch. Lovil. Koncentroval sa. A buď vyhral mamut, alebo mal lovec a jeho dedina veselšie vyhliadky prežitia. Nakoniec aj dnes radi používame svoj oštiepok čoby radar k zacieleniu do koristi. K lovu. Ale rozprávajte o tomto pradávnom pude vašim manželkám a priateľkám, že ?

Ide teda o to, že ak nebol pračlovek sústredený a koncentrovaný, pokiaľ zo seba nevydal to najlepšie a nechal sa rozptyľovať letom nejakého pramotýla, nemal výsledok. Korisť upláchla a celé ťaženie neandertálca prišlo navnivoč a zomrel od hladu. Spoločne s dedinou. Chlap, a je to smutné, totiž zvládne poriadne iba jednu vec súčasne. Pri tej je však ochotný aj zomrieť. Čiastočne preto, že krv potrebná k racionálnemu uvažovaniu a vyhodnoteniu rizík, sa občas nachádza o poschodie nižšie v oštepe .

Problém je v tom, že dnes je oných rozptyľovačov, tých pomyselných pramotýľov asi trilión. Navyše sa nám inštinkty pračloveka-muža vytrácajú. Vyrastáme totiž vychovávaný ženami. Učiteľky v škôlke, potom na základke, strednej, mama doma, rozvedené rodiny, manželky, všade samý babince, ktoré sa vás snažia silou mocou prerobiť. A čo si budeme hovoriť, ich úspešná bilancia povážlivo rastie. Čo je samozrejme zle ako pre vás, tak predovšetkým pre váš úspech v kulturistike. Vlastne v momente, keď prijmeme správanie ženy, je po vás. Definitívne. Gynekomastia vám vyskočí aj bez použitia steroidov.

Dám príklad. Máme byť niekde o 17 hod. To je základná informácia hodná pozornosti. Nič viac. Žena sa o 14:00 začne chystať na odchod a znenazdajky, naraz, potrebuje robiť asi milión vecí naraz. Umývať si hlavu, vysávať, utierať prach, kontrolovať moje uši, maľovať sa, prať bielizeň, prestavať skriňu, pozorne preskúmať, či nemám fľaky na tričku, po desiatich minútach znova, písať si s kamarátkou, čo si má vziať na seba, potom si to zase vyzliecť, pobehovať sem a tam, prehadzovať si veci z jednej kabelky do druhej, narvať tam toľko vecí, že by to neuviezol pick-up a nariekať, že to nemôže v živote stihnúť. Čo sa tiež samozrejme stane a dorazí o 17:32 so slovami "Trochu som sa zdržala". Aby bolo jasno, o 17:32 by samozrejme dorazila, aj keby začala v pol šiestej ráno predchádzajúceho dňa.

Chlap v 16:40 vstane z gauča, vypne TV, sústredí sa na to, že má niekde byť o 17:00, razí si cestu k východu, na seba nahádže nejaké zvršky, čo stretne cestou k dverám a o 16:59 je na schôdzke. Misia splnená. Sústredil sa na to podstatné. Na to, aby bol niekde načas. Vyhodnotil si priority (toto slovo ženy nemajú v slovníku) a túto prioritu ulovil. Nebolo dôležité, že v čase odchodu to v jeho byte vyzeralo ako v imigrantskej ubytovni, dôležité bol včasný príchod na dôležitú schôdzku. To je priorita.

A priorita je to, čo sa musí aplikovať aj v kulturistike. Musíte si ju vedieť určiť. A musíte sa to naučiť, kým ste mladý , pretože časom už je to len horšie a horšie. Zvážte, čo je pre vás najdôležitejšie na svete. A musíte si uvedomiť, že nie je možné mať všetko. Ak teda nemáte za menom priezvisko Babiš, Gates, Keller a podobne. Kulturistika vždy bola o rutine. O tréningu, jedle, spánku. Nič moc navyše, keď pominiem nedovolené prostriedky, nikto nevymyslel. Tieto tri veci sú samá podstata kulturistiky.

Pokiaľ  teda rozmýšľate, či nový IPhone, alebo investovať do účasti na súťaži, tak si musíte ujasniť priority. IPhone má kdekto, ale pocit z úspešnej prípravy, z absolvovania prípravy, z účasti na súťaži a trebárs aj dobrého výsledku, ten sa vám zaryje oveľa viac do pamäte, ako krátkodobá radosť z technickej hračky. Na svoje preteky si pamätám dodnes. Niektoré si vybavujem viac, iné menej. Ale nemám ani potuchy, aký som mal v tej dobe telefón, video, TV, alebo podobné blbosti.

Neľutujem jedinej  koruny investovanej do svojho koníčku-kulturistiky. A nebolo tých korún práve málo. Áno, mohol som mať lepšie auto, lepšie handry, telefón, ale to sú len krámy. Všetko si kúpite neskôr a lepšie . Ale nájsť v živote smer, cieľ, patriť do nejakej skupiny ľudí, bez ohľadu na to, že iná skupina vás považuje za magorov, to vás naplní uspokojením oveľa viac, než nejaká plastová vecička vyplnená horčíkovými súčiastkami.

Lenže to je práve to, o čom hovorím v úvode. V čase, keď sa neprezentuje na sociálnych sieťach ako kingkongborec, nemáte hodinky s ciferníkom veľkosti titulového boxerského pásu a nesedíte v Audi, ste Lúzer. Je veľmi ťažké sa od tohto odpútať. Ale to už je váš boj, za seba som celkom rád, že táto doba velebiaca pozlátko minula moje dospievanie, pretože keď som sa správal ako kretén, vedela to pomerne úzka skupina ľudí. Teraz by som mal možnosť to ukázať celému svetu.

Práve  tak je problém keď neviete, čo vlastne chcete v posilňovni robiť. Aj to je potrebné si ujasniť. Chcete byť kulturista ? Chcete mať ruky 40 cm ? Alebo chcete mať iba veľkú silu a na vzhľade vám zas tak nezáleží ? Je dobré, si to ujasniť. Chcem byť trochu ako kulturista, ale nie moc, aby som sa páčil dievčatám, ale tiež chcem mať veľkú silu, ale nechcem mať veľký stehná, to sa mi nepáči ... tiež  chcem veľa pribrať a mať brušáky ako tý borci na fotkách.

Blablabla ... To je peklo. A tým nemyslím práve  Hell Gel. Ale sami určite viete, že toto nie je nijako ojedinelé a práve  teraz, v čase novoročných předsevzeťáků naopak celkom časté. Niet potom divu, že v tom majú ľudia bordel. Chceš mať silu ? Fajn, cvič ako trojbojári, žer ako blázon , čo ti príde pod ruku, a budeš mať silu. Chceš byť kulturista ? OK, cvič podľa toho, ale predovšetkým dbaj na všetko to okolo. Tzn., Dodržuj životosprávu, dbaj na správne jedlo, trénuj a spi. A hlavne to tak rob každý deň. Nechceš mať veľké stehná, len ruky, prsia a tak ? V poriadku, je to tvoja voľba, tvoje telo. Časom síce budeš vyzerať smiešne, ale ako si zmeníš tieto priority, cvič vršok a na nohy sa holt vykašli. Skrátka, rob, čo máš a ostatné vypusť z hlavy.

Keď chceš mať ukrutnú silu, nelez na rotoped a nejedz ako vrabec. Keď chceš byť kulturistom, neožieraj  sa v piatok na diskotéke a nežiadaj  po babách sex o piatej  ráno. Musíš to stihnúť do druhej . Sústreď sa len na veci, ktoré vedú k tvojmu cieľu. Ponocovanie, chlast a míňanie za kraviny ťa tam ale nedostanú.

Pamätáte na nedávny rozhovor Vojtu Koritenského s Martinom Veselovským v DVTV ? Pán Veselovský sa Vojtu pýtal, či sú kulturisti narcisti. Načo sa mu dostalo odpovede, že nie, ale že sú sebci. Obrovská pravda. Narcis je niekto, kto sa miluje, nehľadá na sebe chyby, kto o sebe nepochybuje a kto je presvedčený o svojej dokonalosti. A to kulturisti nie sú. Kulturista na seba síce čumí  do zrkadla, pravda, ale predovšetkým z toho dôvodu, aby našiel všetky tie vyššie spomínané nedostatky a odstránil ich. Je to prostriedok na dosiahnutie výkonnosti rovnako ako stopky u Usaina Bolta. Ale Bolt neodmietne prechádzku s priateľkou len preto, že sa musí za 2 hodiny najesť a nemôže plytvať energiou. Sebci, to teda sú, tí kulturisti. Bez značnej dávky sebectva sa  totiž nedá dosiahnuť vrchol a príprava na súťaž je úplným festivalom sebectva . Ale toto sebectvo 100% vystihuje práve ona koncentrácia na svoj cieľ.

A preto by som mal asi celkom problém, keby som sa razom ocitol v mladom veku obklopený internetom, facebookom, v čase, kedy je možné ľahko a jednoducho kradnúť filmy a muziku a kedy najjednoduchšou  vecou  na svete je, poslať sms sparingpvi , že dnes nemôžem na tréning. Keď som začínal s kulturistikou, nešlo ísť do kina, kedy si človek zaumienil, nebolo toľko peňazí na vreckovom, čo je dnes, skrátka nebol nekonečný riad ponúk, ktoré by vás odlákali z tréningu. Ale vás nevyhrabali archeológovia, už ste sa narodili do veku cingrlátek a dokážete s nimi žiť bez mihnutia oka a prejaveného záujmu.

A tak si myslím, že by pre vás už nemal byť taký problém, vyhnúť sa veciam, ktoré vás len pripravujú o čas na spánok, jedlo a tréning. Keď budete žiť kulturistikou, keď ju napevno a nekompromisne dostanete  do svojich životov, podriadite sa jej požiadavkám, výsledky sa dostavia. Musia . A pocit, že ste iný, že sa vymykáte , že váš život má pravidlá a poriadok, tak ten pocit vám dodá sebadôveru, ktorú v budúcnosti využijete kdekoľvek a kedykoľvek.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.