STARAJTE SA O SVOJE ŠĽACHY

 

 

 

 

 

Aby ste sa mohli zlepšovať v posilňovni, potrebujete silné svaly a kosti. Vedľa nich však nesmieme zabúdať ani na to, čo oba tieto články drží dohromady: šľachy. Pripájajú svaly ku kostiam, umožňujú im prostredníctvom svalovej  kontrakcie ohýbať alebo naťahovať kĺby. Ak si natrhneme šľachu, svalová sila bude výrazne obmedzená a keď  ju pretrhneme, sval nebude schopný vyvinúť žiadnu silu. Okrem toho sa zmení aj jeho tvar, pretože ho nič neudržiava v normálnej dĺžke. Znalosť mechanizmov, ako k natrhnutiu či úplnému roztrhnutie šľachy dochádza aj zásad prevencie, je prvým krokom k tomu, aby ste mohli bez prerušenia trénovať a zlepšovať sa.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-slachy_2a2c19aff7ca23bf5ab29240d76394d6.jpg

Negatívum negatívnych

 



Svalové ruptúry sú pomerne častým poranením pri  silových športoch.Nejtypickejším  mechanizmom úrazu je násilná excentrická (negatívna) kontrakcia , pri ktorej sval vyvíja veľmi veľkú silu schopnú spôsobiť jej pretrhnutie. Sprievodným prejavom je náhla bolesť a spravidla neschopnosť pokračovať v cvičení. V postihnutej oblasti sa veľmi rýchlo objaví opuch.
Diagnóza môže byť relatívne jednoduchá : v niektorých prípadoch - ako napríklad pri pretrhnutí šľachy bicepsu - sa poranenie prejaví viditeľnou deformáciou. U iných ruptúra ​​- napríklad rotátorovej manžety v ramennom kĺbe - treba na stanovenie presnej diagnózy použiť špeciálne vyšetrovacie metody.Typické je vyšetrenie pomocou nukleárnej magnetickej rezonancie.


 

 

 

Rizikové aktivity

 

 


Existuje mnoho rizikových faktorov, ktoré predisponujú ruptúru šľachy. Toto poranenie je typické pre jedincov, ktorí vedľa cvičenia s činkami zneužívajú anabolické steroidy, ktoré spôsobujú zoslabenie šliach. Podľa štúdií dochádzalo pri podávaní anabolických steroidov experimentálnym zvieratám (potkanom ) k zníženiu elasticity šliach ako aj k poklesu sily potrebnej na ich pretrhnutiu. U ľudí je kombinácia zvýšenej svalovej sily a potenciálneho oslabenia štruktúry šľach príčinou zvýšeného výskytu šľachových ruptúr . Takéto poranenie však môže športovcov postihnúť aj keď nezneužívajú anabolické steroidy.

 

 

 

Liečba

 



Ak utrpíte natrhnutie alebo pretrhnutie šľachy, je nutná operácia. Najlepšie je, predovšetkým z hľadiska prevencie svalovej atrofie a degenerácie, absolvovať ju v priebehu dvoch týždňov od poranenia. Príliš dlhé čakanie môže spôsobiť ďalšie komplikácie : sval sa môže stiahnuť späť (retrahovať) a bude veľmi komplikované pri operácii natiahnuť ho späť do pôvodnej polohy.

 

 

Technika chirurgické korekcie závisí na poranení  šľachy. Pri operácii niektorých šliach sa používajú kovové časti, známe ako kotviace stehy. Tieto implantáty sa pripevňujú ku kosti pevným stehom. Druhý koniec šľachy sa prišije na zvyšok, ku ktorému sa upína svalové bruško. V prípade poranenia šliach ramenného svalu sa môžu tieto pomocné kotviace prostriedky implantovať pomocou artroskopickej techniky. Takým spôsobom je možná fixácia šliach svalov rotátorovej manžety bez veľkých rezov, čo je predpokladom rýchlejšieho zotavovania. V prípade šľachových ruptúry v oblasti kolena, je ideálnou metódou navŕtanie dier cez jabĺčko, ktoré je nielen veľké, ale skladá aj z pevného a kvalitného kostného tkaniva.

 



Úplné zotavenie

 



Kritická je rehabilitácia, ktorá nasleduje po operácii. V závislosti na druhu operovanej šľachy môže byť niekedy potrebné dočasné odstavenie.



Pod vedením fyzioterapeuta sa začína najprv s pasívnymi pohybmi , pri ktorých sa postupne odstraňuje stuhnutosť a obnovujú sa normálne funkcie kĺbu. Šľacha vyžaduje čas, aby sa zahojila, až potom ju možno vystavovať nárokom každodenného života. Po šiestich týždňoch od operácie by pacient mal byť schopný aktívnych pohybov v kĺbe a za ďalší mesiac môže postupne začať s obnovou tréningu. Spočiatku je však potrebné byť mimoriadne opatrný, takže nemá význam príliš ponáhľať.

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.