Stravou proti alergiám

S príchodom jari rozkvitajú nielen lúky, nielen tráva sa zelená a príroda sa sfarbuje, ale nastupujú aj nám veľmi nepríjemné - alergie. Pre mnoho alergikov to nie je práve najšťastnejšie obdobie v roku. Je to boj s veternými mlynmi. Preto by sme vám v dnešnom článku radi ukázali, ako bojovať s alergickými reakciami alebo aspoň zmierňovať ich obvyklý nepríjemný priebeh.

Čo je alergia?

Na začiatok je dobré si objasniť, čo alergia vlastne je.

Alergia je neprimeraná reakcia nášho imunitného systému na určité látky. A tieto látky sa nazývajú alergény. Alergény aktivujú protilátky zo skupiny imunoglobulíny IgG a dochádza k ich zvýšenej tvorbe. Ich základom k tvorbe sú počiatočné problémy najmä v pečeni a črevách. Črevá sú totiž domovom miliónov baktérií, ktoré majú hlavnú úlohu v štiepení živín a efektívnosti imunitného systému.

Jemná výstelka čriev sa dá veľmi ľahko poškodiť - či už alkoholom, niektorými liekmi, rafinovaným cukrom, mliekom či lepkom. Všetky tieto suroviny majú alergénny potenciál. Niektoré bielkoviny prechádzajú poškodenou črevnou stenou do krvného riečišťa. Imunitný systém ich tu identifikuje ako cudzorodú látku a tak ju napadne ako neznámeho hostiteľa. Práve z toho následne vznikajú známe alergie, ako sú potravinové, alergie na pele, roztoče, srsť, trávu či bodnutia hmyzom.

Prejavy

Alergia sa prejavuje najmä kýchaním, svrbením, opuchmi, vyrážkou, slzením, sčervenaním, nádchou alebo dýchavičnosťou.

Potravinová alergia alebo intolerancia?

Alergia a intolerancia nie je to isté a je dobré preto rozdeliť, čo je čo. Alergia je, ako sme už hovorili, neprimeraná reakcia imunitného systému na potravinu, zato intolerancia je metabolická porucha, kde je absencia enzýmov, ktoré sa podieľajú na spracovaní potravín. Ak máte pocit, že trpíte intoleranciou na určitú potravinu, je dobré navštíviť gastroenterológiu, napríklad či vám nie je dobre po požití potraviny s obsahom laktózy. Je totiž možné, že máte nedostatok enzýmu laktázy, ktorý dokáže štiepiť laktózu obsiahnutú v mliečnych výrobkoch, ako je mlieko či jogurty.

Iste ste už počuli o celiakii. Jedná sa o autoimunitná chorobu, pretože počas nej imunitný systém po zjedení potraviny s obsahom lepku útočí proti svojmu tenkému črevu. Je dobré toto ochorenie podchytiť zavčasu, pretože jeho neliečenie môže gradovať vo zvýšenej kazivosť zubov alebo cukrovky. Lepok nájdeme v potravinách ako je jačmeň, raž, ovos, pšenica.

Alergia na potraviny

Alergií existuje celý rad. Častokrát sa stretávame s alergiami na potraviny, ktoré sú spôsobené precitlivenosťou imunitného systému na určitú potravinu. Takáto alergia sa môže prejaviť krátko po jej požití či s odstupom pár hodín. V dnešnej dobe sú alergie najmä na kôrovce, lepok, arašidy, vajcia a ryby.

Okrem alergií na potravinu sa tiež ale stretávame s peľovými alergiami, ktoré sú sprevádzané nepríjemnou nádchou, slzením či opuchmi. Jej spúšťačom môžu byť byliny, tráva či dreviny, kedy ich peľ sa nám dostane na kožu, do nosa, očí či priedušiek.

Potraviny zmierňujúci alergiu

Jablká

Jablká obsahujú tzv. Quercetin. Jedná sa o flavonoid chrániaci pred alergickými reakciami. Stabilizuje bunkové membrány živých buniek, ktoré následne uvoľňujú prebytočný histamín.

Kurkuma

Látka obsiahnutá v kurkume - kurkumín je silným antioxidantom, je protizápalový a dokáže zmierňovať príznaky alergie.

Cesnak

Náš najprirozenejší antioxidant, cesnak, je antialergénny, má schopnosť zabraňovať aktivite niektorých enzýmov, ktoré vytvárajú zápalové zlúčeniny v našom tele a vďaka tomu zabraňuje alergickej reakcii. Mimo to je cesnak antibiotický a protizápalový

Citrón

Tie posilňujú našu imunitu najmä vďaka obsiahnutému vitamínu C, sú skvelým antioxidantom a bojujú s toxínmi. Citrónová voda detoxikuje telo, preto sa odporúča jej konzumácia hneď ráno, nalačno.

Losos

Všetci vieme, že losos a tučné ryby sú skvelým zdrojom omega -3 mastných kyselín. Vďaka tomu je aj protizápalovým pomocníkom v našom jedálničku. Mimo to napomáha zlepšovať funkciu našich pľúc, podieľa sa na znížení intenzity a príznakov astmy alebo dýchavičnosti, ktorú alergická reakcia vyvoláva.

Zelený čaj

Zelený čaj napomáha zlepšovať náš imunitný systém. Obsahuje zlúčeninu tzv. EGCG, ktorá blokuje bunkový receptor, ktorý sa podieľa na vzniku alergickej reakcie u jedinca. Zelený čaj je tiež dobrým antioxidantom a antihistamikom. Antihistamikum sú chemické látky, ktoré napomáhajú brániť organizmus pred účinkami alergénov.

Batáty

Batáty čiže sladké zemiaky obsahujú betakarotény, vitamín B6 a draslík. Tieto látky napomáhajú v liečbe proti zápalom a obsahujú vitamín C potrebný pre posilnenie nášho imunitného systému.

Zázvor

Zázvor je protizápalový, podieľa sa na zástave zápalu, stimuluje sekréciu hlienu a slúži ako silný antioxidant.
 

Produkty v článku

Súvisiace články

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Ako na domácu posilňovňu?

Ako na domácu posilňovňu?

Najefektívnejší šport je ten, ktorý vykonávame maximálne sústredení a uvoľnení zároveň. Počas cvičenia len výnimočne odolávame tlaku a rušivým momentom zvonku. Vybraný šport sa postupne stáva súčasťou našej osobnosti – užívame si ho vo vlastnej fitness zóne, ktorej sme jediným majiteľom a klientom zároveň. Tým je domáca posilňovňa zostavená podľa často vyhľadávaných kritérií. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.