Strečing v kulturistike

Strečing, teda preťahovanie, je jedna z mnohých vecí, ktoré v posilňovni, alebo fitcentrách nevídam . Keď sa ľudí pýtam, prečo strečing zanedbávajú, ich odpoveď je typu: ,, je to strata času a nič mi to nedá. "V tom sa vždy pousmeje a odpoviem: ,, robte, ako myslíte." Už sám veľký Arnold Schwarzenegera kládol obrovský dôraz na preťahovanie a pozrime sa do histórie, ako vyzeral jeho povestný hrudník, ktorý keď nasadil v bočnej hrudníkovej póze, nemal absolútne žiadnu konkurenciu, ale tým sa akurát vzďaľujeme od témy. Poďme sa venovať samotnému strečingu.

Kedy strečing vykonávať? Ako dlho? Ktoré svaly je vhodné naťahovať a ktoré nie? Poďme si jednotlivé otázky postupne zodpovedať. Každý z vás si určite spomína, ako sa preťahoval na základnej škole pri telocviku. V tomto prípade ste sa preťahovali vždy pred výkonom, to bola ale chyba. Svaly by sa nemali preťahovať, pokiaľ nie sú dostatočne prehriate a neprúdi v nich dostatočné množstvo krvi. Z toho vyplýva, že sa svaly preťahujú v dvoch prípadoch.

Prvý prípad je preťahovanie svalov medzi sériami.

Jednak tým udržíte krv vo svaloch, čo je veľmi prínosné, pretože sval bude stále ,, pasívne ,, aktívny a jednak tým tiež pretiahnete okrem svalov aj šľachy, väzivový aparát, ale aj kĺbové štruktúry. Niektorí jedinci tiež veria tomu, že preťahovaním sa zväčší svalová blana, ktorá sval brzdí prí raste . Jednoducho povedané si ľudia myslia, že táto blana  sval utláča, a preto sval nerastie tak rýchlo. Ak sa k týmto jedincom budete radiť, nemôžem vám povedať, či to bude fungovať, alebo nie, pretože na tento proces zatiaľ neboli vykonané žiadne pozitívne výskumy.

Ďalej vám strečing môže navodiť aj pocit istoty, pretože budete vedieť, že pohyb bol bezbolestný a plynulý. Veľmi prínosný je tiež fakt, že čím kvalitnejšie pretiahnete danú svalovú partiu, tým viac sa zapojí svalových vlákien pri kontrakcii so záťažou. Ďalšia možnosť, je preťahovanie svalov po výkone. Tento proces má predovšetkým preventívne účinky, proti skracovaniu svalov a ste schopný  udržať krv v svale po dlhšiu dobu, aj keď docvičíte. Ďalej strečingom po tréningu tiež zväčšujete rozsah pohybu v kĺboch, čo je tiež veľmi žiaduci  aspekt, ak trpíte napríklad obmedzením v ramennom kĺbe a nie ste schopní vykonať celý rad cvikov.

Ktoré svaly je dobré preťahovať ?

Prsné svaly:

Základnou  svalovou  partiou , ktorá je nevyhnutná na preťahovanie sú pektorálne , teda prsné svaly. Táto svalová partia má najväčšie sklony ku skráteniu, preto tiež spadá do skupiny svalov posturálnych. Ak by ste zanedbávali preťahovanie tejto partie, môžete sa v budúcnosti stretnúť s chybným držaním tela. Keďže sa prsné svaly budú skracovať, vaše ramená budú prsnými svalmi priťahované k sebe a vytvorí to veľmi neestetickú a funkčnú problematiku.

Biceps:

Ďalšou svalovou skupinou, ktorá stojí za pretiahnutie, sú bicepsy. Ak nebudeme na strečing bicepsov klásť dôraz, budete môcť očakávať, že sa vám šľachy budú skracovať a horná končatina bude tým pádom vo flekčnom, teda pokrčenom postavení . Ďalším problémom je, že veľa ľudí má problém so spodnou časťou bicepsu. Verím tomu, že ak začnete biceps preťahovať, problém so spodným bicepsom sa veľmi zlepší.

Zadná strana stehien:

Väčšina ľudí pozná túto partiu pod menom hamstringy. Ak sa vykašlete  na preťahovanie hamstringov, budete  sa môcť stretávať jednak so zlými pohybovými vlastnosťami a ďalej so zlým vykonávaním jednotlivých cvikov. Hamstringy sú svaly, ktoré by mali byť tiež preťahované a nepodceňovanie. Tu by som rád spomenul špičkového kulturistu Nora Zajaca, ktorý je schopný urobiť bez problému šnúru .

Predné svaly stehien :

Alebo tiež kvadriceps. Táto svalová skupina by mala byť preťahovanie tiež veľmi intenzívne, pretože má každodennú 24 hodinovú prácu. Ak máte napríklad problémy s nedostatočnými drepmi , čo sa týka ich hĺbky, mal by vám strečing pomôcť v rozsahu.

Ja napríklad kladiem dôraz tiež na pretiahnutie chrbtových svalov, teda latissimov. Jednak tým medzi sériami udržím krv vo svaloch a nevychladnu a jednak je to veľmi príjemná bolesť. Preťahovanie latissimov nemá úplne obrovský význam na funkčnú, alebo estetickú problematiku. Ja však strečingom chrbta tieto svaly veľmi prebudím.

Ako by mal strečing vyzerať ?

Ak by sme strečingu chceli venovať plnú pozornosť, je vhodné časový interval v rozmedzí 10 - 15 minút po tréningu. Každý sval by mal byť v naťahovacej  fáze približne 30 sekúnd a potom by mal byť sval uvoľnený. Tento jav by mal byť u svalu opakovaný približne 3x. Ak by ste sa o preťahovanie chceli zaujímať trošičku viac, je veľmi vhodné zaraďovať tiež post-izometrický strečing. Tento proces spočíva v pretiahnutí  svalu v časovom intervale približne 20 sekúnd, potom sval ale neuvolňovat, iba sa nadýchnete a s výdychom sa budete sval snažiť pretiahnuť o ešte väčší kus. Snáď tento krátky článok niektorým z vás pomôže. Z vlastnej skúsenosti viem, že preťahovanie nie je tak úplná zábava, ale verte mi, že budete môcť očakávať jedine zlepšenie a skvalitnenie pohybových vlastností.

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT BCAA Instant

EXTRIFIT BCAA Instant

23,55 € 33,60 €

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.