SÚ DOPLNKY VÝŽIVY SKUTOČNE POTREBNÉ

Určite  poznáte legendárne postavy zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov a hovoríte si, ako je možné, že dokázali vybudovať také objemy svalov bez doplnkov výživy a bez moderných výživových postupov. Nutne sa vám musí vkradnúť do hlavy myšlienka, či sú doplnky výživy skutočne potrebné ? Odpoveď znie jednoducho. Nie, nie sú.

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-doplnky-1_dd419b6100b17e1ab155119ff852efd3.jpg

Prekvapený  ? Zaskočený ? Čakali ste na stránkach výrobcu doplnkov stravy odpoveď, ktorá by vás presviedčala o opaku ?Ale to by som v priamej konfrontácii so šampiónmi z rokov dávno minulých, ktorí takmer žiadne doplnky neužívali, a napriek tomu zjavne dosiahli solídnych objemov svalstva, vyzeral ako hlupák. Doplnky výživy do istej miery nie sú potrebné rovnako tak, ako nie je potrebný automobil, ktorým sa dopravíte na tréning, kompresné tričká, polovica vybavenia posilňovne a najnovší model smartfónu, ktorým urobíte záznam série bicepsových zdvihov k zverejneniu na youtube. Doplnky sa nazývajú doplnkami preto, lebo majú dopĺňať kvalitnú stravu. Nie sú teda tým základným pilierom úspechu. Tým je jedlo, tréning a životospráva. Napriek tomu ich obľuba stúpa a majú čím ďalej tým väčší priestor vo vašom jedálničku. Doplnky výživy majú totiž rad nepopierateľných výhod. Ak vám teda niekto bude tvrdiť, že kúpou  suplementov len plníte kapsu ich výrobcom, mám tu pár pádnych argumentov, kedy majú doplnky stravy svoje opodstatnenie, ak nehovoríme nevyhnutnosť.

Proteíny

Na tom, že k rastu svalov sú potrebné bielkoviny, sa snáď všetci zhodneme, nie? Moderné suplementy sa vďaka súčasným technológiám spracovania prvotných surovín absolútne nemôžu porovnávať s výrobkami rokov deväťdesiatych, ale i z prelomu milénia. Chuť, stráviteľnosť, rozpustnosť atď ... sú dnes úplne inde, čo je jedna z príčin stúpajúcej obľuby. Predovšetkým sa však zmenilo tempo doby. Čo tým myslím? Nechcem nijako spochybňovať pracovnú morálku a nasadenie v 80. a polovičky deväťdesiatych rokov, ale matne si vybavujem, že žiadna pauzička na desiatu a kávičku nebola dosť dlhá a s dodržiavaním pracovnej doby sa to tiež moc nepreháňalo . Skúste to dnes . Dnes si takýto zamestnanec u súkromníka nemôže dovoliť pauzy na zjedenie kuracích  pŕs , vareného hovädzieho alebo iného zdroja bielkoviny. To zvládne počas pracovnej doby maximálne raz a musí riadne kmitať, aby to stihol. Ale proteínový koktail do seba počas 3 minút otočí úplne v pokoji. A takých borcov, ktorí idú v továrni pri pásovej výroby je veľmi veľa. Často mi hovoria, že majú pri sebe položený šejker a z  neho pravidelne upíjajú . Takže zatiaľ čo dnes nie je práca v továrni vďaka robotizácii nijak extrémne fyzicky namáhavá a s kulturistickým tréningom je plne kompatibilná , s časovým tlakom je to o dosť horšie. Navyše, keď už vážite nejaké to kilo. Nie keď máte 75 kíl. To potrebujete nejakých 120 gramov bielkovín. To sa dá v pohode zvládnuť v jedle. Je to niečo cez pol kila mäsa. Denne.

A tu často vyvstáva najmä u mladých cvičencov ďalší problém. Je to skôr o psychológii a podpore. Ak majú rodičia, ktorí vo svojom potomkovi vidia budúceho Schwarzeneggera, majú vyhrané. Väčšinou však mladí chlapci majú rodičov  ktorí záľubu v kulturistike v lepšom prípade mlčky tolerujú alebo ignorujú, v horšom sabotujú a ťukajú si na čelo. Presvedčte tieto skupiny rodičov, že potrebujete minimálne cez pol kila mäsa na deň, zatiaľ čo mama servíruje ockovi guláš čo dom dal  od Láďu Hrušky. To je jednoducho problém. Pri troche snahy si však mladý nadšenec dokáže ušetriť na dvojkilový  proteín v akcii z vreckového alebo brigády. Vysvetliť potom rodičom, že si kúpili rezeň v prášku a nie steroidy v krabici  už  bude len na nich. Ale keď už sme pri tých steroidoch ... Často možno počuť, že tí čo sypú, žiadne suplementy neužívajú. Absurdne smiešne tvrdenie. Holý nezmysel. Je to presne naopak. Anabolické proteíny pracujú okrem iného aj na princípe zvýšenej proteosyntézy. Jednoducho dokážete spracovať a využiť oveľa viac stavebných látok. Takže podľa rôznych štúdií dokáže ťažko trénujúcich natural spracovať 1,5 max. 2 gramy bielkovín na kilo váhy, kdežto borec na AS sa od 2 gramov ešte len odráža. Ak má teda viac než napríklad 90 kíl, mal by jesť  cez 2 kila mäsa denne, čo je pre väčšinu zamestnaných ľudí nepredstaviteľné, navyše výrazne zaťažujúce tráviaci trakt, pričom brušnú stenu to tlačí von oveľa viac, než vybájnené zoznamy farmák, ktoré sa objavujú v diskusiách "znalcov". Aby teda docielil požadovaného príjmu bielkovín, musí siahnuť po doplnkoch. A musí siahnuť po tých najkvalitnejších a najlepšie stráviteľných. Čím sa ukážkovo točíme v kruhu. Pokiaľ totiž niekto zvolil AS s tým, že nebude užívať doplnky, musí  zvýšiť bielkovinu inde, čo bude náročné nielen finančne, ale aj časovo a navyše mu žalúdok moc nepoďakuje.

Keď to teda zhrniem. Ak bez problémov sfúkne niekoľko tvarohov denne, vajcia, hromadu mäsa a litrík mlieka, tak ako sa to praktizovalo skôr, objem svalov urobíte aj bez doplnkov. Ja si dám radšej primerané množstvo mäsa, vajec a pár odmeriek proteínového prášku k tomu.

Gainery

Niektorí tréneri užívanie gainerov odsudzujú. Väčšinou to sú tí, ktorí  nepatria typologicky medzi tzv. Hardgainerov . Teda tých, ktorí nie a nie nabrať. Lenže tým proteín nepomôže. Viem to, pretože do typických Ektomorf sa jednoznačne  počítam. Na začiatku posilňovania som vážil 52 kíl, na poslednej súťaži potom 102. Na začiatku aj na konci som mal rovnaké percento tuku, len sa líšilo označenie postavy a z podvyživeného vychrtlíka bol vyrysovaný svalnáč . Nárast bol 50 kíl mäsa a to predovšetkým vďaka sacharidom. Áno, čítate správne. Nie som totiž masový typ. Nedokážem stráviť viac ako 2 gramy bielkoviny na kilo váhy. Ale doslova som vyrástol na ovsenej kaši a ryži so všetkým možným. Môj denný príjem sacharidov málokedy išiel pod 600 gramov a v diéte som málokedy uberal na 200 gramov na deň. Takže zatiaľ čo si telo spracovávalo potrebné množstvo bielkovín pre rast svalov, na doplnenie energie, regeneráciu a celkové mohutnenie postavy používalo kalórie zo sacharidov. A ako som priberal, potreba sa zvyšovala, nastala podobná situácia ako s príjmom bielkovín. Skrátka jesť viac a viac ryže už bol celkom problém. prišiel čas gainerov. Dokonca aj dnes pijem oveľa viac Go Pro  než proteínov bez toho, aby som bol tučný. Takže, ak vážne mizerne priberáte, gainery-doplnky stravy, ktoré jednoducho  priradíte k existujúcej strave, tento problém môžu vyriešiť. Sacharidy totiž bez problémov väčšinou strávite. Skúste však ten istý postup s proteínom a pravdepodobne bude vaša ďalšia trasa smerovať rovno na záchod. Nie preto, že by bol výrobok zlý, ale preto, že vysokú dávku proteínu proste nezužitkujeme a pomaže to zákrutou von.

Creatin

Keď do ČR cca v roku 98 dorazil prvý kreatín z Nemecka, strhol sa skutočný poprask. Prvé ohlasy a výsledky užívateľov boli doslova šokujúce. Nárasty hmotnosti o mnohokrát 5-8 kíl počas 6 týždňového cyklu boli neuveriteľné. Pol kila kreatínu stálo okolo 1200 Kčs, čo bolo veľa peňazí a zakrátko dovozca hlásil: Vypredané. Vtedy sa skutočne zdalo, že doplnky stravy môžu plne nahradiť AS. Dnes už vieme, že za týmito prírastkami stála vo veľkej miere retencia vody, ale tiež po tých rokoch vieme, že Creatin preukázateľne funguje stále rovnako dobre. V súčasnosti stojí bagateľ, váhové prírastky sú rovnaké ako vtedy, ale my už sme zmlsaný a tvrdíme, že kreatín (doplnok stravy) nie je potrebný .

NO produkty

Dostávame sa k najpálčivejšej  kategórii doplnkov stravy. Tzv. predtréningových stimulantov. Nakopávač, ľudovo povedané. Jedni ich vynášajú do nebies, iní ich zatracujú čoby najzbytočnejšie doplnky stravy na svete. Vojta Koritenský vo svojom videologu hovorí, že NO stimulanty sú takou nadstavbou, niečím navyše. A má nepochybne pravdu. Lenže zabudol na jednu skupinu cvičencov. Na ľudí ako som ja. Dnes sú pre mňa NO produkty oveľa dôležitejšie ako proteíny, alebo sacharidy. Prečo? Pretože už nemám ambície pribrať x desiatok kíl, vyhrať Majstra sveta a urobiť dieru do kulturistického sveta. Mojou ambíciou je, ísť si dobre zacvičiť, prekrviť svaly i mozog, zažiť silný pocit plne napumpovaného svalu, potlačiť únavu a lenivosť. Toto proteíny a sacharidy nedokážu. Je tu obrovská skupina ľudí, ktorí nemajú ambície pribrať na 100 kíl. Chcú si len super zacvičiť. A na to sú NO produkty proste ideálne. A nielen to. Ja NOCKA s obľubou používam aj mimo posilňovňu. Keď idem diaľku autom, urobím si pitie z E.Noxu. Nielen, že to je účinnejšie a chutnejšie než všetky tie Monstery a Redbull, ale je to hlavne výrazne lacnejšie. Keď teda vynechám to, že napr. HellNox obsahuje obrovské množstvo aminokyselín, kreatínu, glutamínu a ďalších iných látok, ktoré odporcovia NO produktov spravidla dávkujú sólo, nemám žiadny iný protiargument na tvrdenie, že je to zbytočná vec. Lenže rovnako tak je zbytočné kupovať si auto so 300 koňmi, pretože vás na miesto dopraví aj tédéíčko. Ale ako asi tušíme, v tom prvom aute je tá štreka o dosť zábavnejšia . Rovnako ako tréning s NO a bez nich.

Ak vám teda bude nejaký borec tvrdiť, že sa to dá všetko urobiť aj bez doplnkov stravy, bude mať pravdu. Iba to bude zložitejšie, náročnejšie na čas, nepohodlnejšie , menej zábavné a mnohokrát drahšie.

Produkty v článku

Súvisiace články

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Pri dodržiavaní zásad zdravého stravovania je v oblasti fitness možné jesť a nepriberať. Rozhodnúť sa pre stravovací fitness program nie je vôbec jednoduché – vyžaduje si sebavedomý a zároveň trpezlivý prístup, navyše triezvy úsudok bez fám a mýtov zo sveta fitness chudnutia. Nech sa páči – dnes podávame inšpirácie na zdravý jedálniček pre ženy! Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.