Suplementácia profíka tč hobíka

Predvčerom zverejnil na facebooku kolega od konkurencie svoju kompletnú suplementáciu. A hoci je to tiež pretekár, tiež reprezentant a s prižmúrením oboch mojich unavených očí by sa dalo povedať, že sme aj podobne starý, prekvapilo ma, ako odlišná tá skladba je. A tak som sa rozhodol, že napíšem článok o tom svojom suplementovaní.

Ale než začnem, je potrebné si vyjasniť zopár vecí. V rozhovore s hobíkmi, napríklad u plážového baru, sa často stretávam s názorom, že som profík a že oni si cvičia len tak pre radosť. Vzhľadom k tomu, že som už úplne zblbnutý a úplne odtrhnutý od vnímania kulturistu laickou verejnosťou, automaticky sa snažím oponovať, že profíci sú Big Ramy, Winklaar, alebo aspoň Tomáš Kašpar, kdežto ja som len chudý flákač, čo tiež cvičí len tak pre radosť .

Čím buď vyvolám salvu smiechu, alebo podivuhodnú súhru okolia v disciplíne významne predvedeného ťukanie na čelo. A aj keď to myslím úprimne, čoskoro kapitulujem pred tvrdením, že každý, kto cvičí skoro denne, neje párky v rožku na desiatu, je profík a basta.

Takže ak to vidíte rovnako, som teda ten profík. Pre všetkých ostatných som ale úplne rovnaký hobík, čo cvičí pre radosť a nejako si drží ten režim, aby sa nevyprasil ako prasa, a aby do tej posilňovne tým pádom nechodil úplne zbytočne. A keď potrebuje trochu nakopnúť v motivácii, ide si zapretekať. A cieľ suplementácie? Nabrať svaly.

Takže ako teda vyzerá ten môj suplementačný program?

Niečo z toho bolo (je) k videniu vo videu. Ale málo som tam vysvetlil o doplnkoch. O to sa pokúsim teraz. Ale nečakajte nejaké rozbory a prednášky, som hobík, nie profesor biochémie na UK. Takže skôr stručne, laicky a z môjho pohľadu. Ideme na to.

1) Break.

Ani neviem, či sa to dá považovať za doplnok stravy. Pre mňa je to proste kaša, ktorej sa neviem dojesť, ako mi chutí a čo má 20-30 gramov bielkovín a 40-60 g sacharidov, podľa toho, či do misky jebnem 2 alebo 3 odmerky. Proste normálne jedlo, ktoré má rozhodne viac živín ako rožok s paštétou, čo si ráno dávajú iní hobíci. A ešte to lepšie chutí. A to nehovorím o tom  keď si ju robíte s mliekom ako ja. A pretože sa teraz nemusím toľko strážiť ako pred súťažou, napríklad do vanilkového Break pridám Nut6. Pretože to má tie zdravé tuky, čo sa pridávať majú. No ale hlavne preto, že to je fakticky dobrá kombinácia, ktorá vás zasýti na dlho a je to brutálna mňamka. Ale pridajte tam lyžičku, nie celý pohárik. To by vám potom tukové bunky pukali rýchlejšie ako popcorn v mikrovlnke.

2) Imun vita shock.

Viete prečo ho pijem? Pretože je jednoducho strašne chutný. S perlivou vodou chutí ako Fanta. Iní kolegovia z odboru by vám prednášali o zdravotných benefitoch vitamínov tak dlho, kým by ste nezomreli nudou, ale tomu sa chcem vyhnúť. Preto verím naším vývojárom, že to zostavili dobre, platení sú za to dosť. Vypijem každý deň 1 alebo 2 Imuniny, ako hovorí Karlos Vémola Imun Vita Shocku, a mám pocit dobre odvedenej práce pre svoj hashtag healthlife.

3) olovrant - proteín.

Čakáte nejaký hypersuperprotein? V diéte možno. Vlastne nie. V diéte mám k desiate pevne jedlo. Lenže teraz som tak trochu lempl, ktorému sa nechce 5-6x denne jesť. Teraz som hobík. A preto pijem prvý proteín, čo mi príde pod ruku. V poslednej dobe je to proteín Caffe Latte, pretože dopolko, kávička, kofeín, pohoda, chápeš? A tiež ďalších 30 gramov bielkovín z 1,5 odmerky. Ale dám si aj High80, Whey 100, to je fuk. Proste na čo mám chuť. Ide hlavne o tie bielkoviny.

4) Flexain.

Po desiate je samozrejme obed. Väčšinou mám kurča, ryžu, lebo nič iné neviem. Teraz určite nekrabičkujem, takže keď som na cestách, úplne v kľude vdýchnem aj nejaký ten prefabrikovaný kúsok hovädzieho v sladkej žemli. Ale ide o to, že keď práve nečerpám výhody bezodného téglika a nesnažím sa upiť na smrť (zadara, vole), dám si na pitie Flexain. A dám si ho potom napríklad ešte raz počas dňa. Prečo? Pretože som starý a chcem sa ešte chvíľu hýbať. Myslím vo fitku. A hýbať sa budem, len keď budem mať vporiadku šľachy a kĺby. A to sa mi zatiaľ darí. Možno aj vďaka niekoľkoročnému popíjaniu Flexainu sa mi akékoľvek príhody a zranenia z oblasti šliach a spojív vyhýbajú. Ak teda so sebou netreknem zo schodov ako minule.

5) Hydro Iso proteín.

Ak nemám navarenú (ryžu s mäsom), dám si pred tréningom proteín. Tentoraz už nejaký ten hypersuper. A to je určite Hydro Iso 90. Prečo? Pretože nechcem hodiť na tréningu šabľu kvôli plnému bruchu. A to sa z HYDR fakt nestane. Dám si pokojne dve odmerky (skoro 60 g bielkovín) hodinu pred tréningom a pohoda. Za pár minút neviete, že ste niečo pili a môžete ísť ťažký legpress, bez toho aby z vás odspodu šľahali hromy blesky.

6) Citrullin, Arginín, Agrezz, HellGel a všetky tieto pochúťky.

Nie naraz, samozrejme, niečo z toho. Teraz práve milujem Citrullin. A niekedy (nie vždy) dám Citrullin ešte s nejakým nakopávačom. Starý morousové trúsia po sieti, že za nich sa makalo aj bez tých nakopávačov. Že tí mladý by potrebovali skôr nakopnúť do riti, keď nevedia cvičiť bez toho ... Blablabla ...

Cvičil som bez toho 30 rokov, tak by som to snáď zvládol aj ďalej, ale keď "s tým" je to tak božké ... Prečo chodí hobík cvičiť? Vynechajme túžbu mať väčší bicák, aby mu kolegyňa zo skladu klesla k nohám, ideálne on medzi tie jej. Je to hlavne pre dobrý pocit, že? Dá vám dobrý pocit z tréningu proteín, alebo všetky tie nevyhnutné doplnky? Nie.

Dajú vám je hlavne NO produkty, ako sa všetkým tým prekrvovačom a nakopávačom hovorí. A preto tvrdím, že to sú najlepšie veci pre hobíka a budem si za tým stáť. Samozrejme pre mňa.

7) Aminofree.

Skoro by som zabudol. Tie pijem pri tréningu, alebo počas dňa. Prečo? Pretože majú komplexné aminospektrum, takže sú oveľa lepšie ako tak obľúbené BCAA, ktoré májú navyše Aminofree v peptiväzbe. No, a navyše sú strašne dobré, tak prečo by som mal piť kolu, alebo také niečo, keď mi čistá voda moc nechutí?

8) Protein.

Zase. Po tréningu. Väčšinou High80, alebo CFM80, čo mi namiešajú vo Fitmexxe, kam chodím cvičiť. Nič spešl. Ja teraz bielkoviny moc nepočítam, mäso som cielene znížil na pol kila na deň, aby si žalúdok trochu odfrkol, ale viem, že keď dám nejaký ten proteín, kašu a tak, s príjmom 2 gramy na kilo váhy som v tom úplne v pohode.

9) Proteín puding.

Keby som mal viac kučier na hlave a menej chlpov v ušiach, pil by som na noc Micelar, alebo Long. Lenže od tej doby, čo môj močový mechúr vyniká elasticitou betónové skruže si nemôžem dovoliť príjem tekutín na noc, ak sa chcem vyspať a neriskovať podrezania manželkou za to, že ju budím pri Tour de WC. Preto si dám Protein pudding. S trochou mlieka. Je dobrý, hutný, bez tuku, bez cukrov, nasýti a dodá vám ďalších 25 gramov kvalitných bielkovín. A od hladu sa v noci určite nevzbudíte ...

No, a to je všetko. Zdá sa vám to veľa?

Na prvý pohľad asi áno. Ale Break a puding by som asi nepočítal. Niečo jesť musíte, tak prečo nie toto? Z môjho pohľadu je to normálne jedlo. A čo tam je ďalej? Imun - 1,4 Eur na deň. Flexain, ten vám v pokoji vydrží dva mesiace - 19,30 Eur. Nakopávač, OK, to niečo stojí, na druhú stranu, za tú zábavu sa oplatí. A ak nie sú lováky, zaobídete sa bez nich, do doby, než dorazia prémie. No a potom je tu proteín. Keď Hydro Iso 90 v jednej dennej dávke vám vydrží mesiace a na po tréningovú dávku a nejakú tú cez deň vám vystačí nejaký, čo je práve v akcii. A tá je každú chvíľku niekde. Každopádne do 40 Eur za kvalitný proteín sa vojdete vždy. Takže dá sa to? Ja myslím, že áno.

A tu zase niečo o jedle:

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.