SVALY A TURISTIKA

Turistiku mám veľmi rád a neodpustím si ju, ani keď som vrcholový športovec, kulturista.

Je nutné však k celému výletnému dňu pristupovať veľmi svedomito, keďže je potrebné brať na vedomie, že počas nejakého výstupu môžeme pokojne spáliť aj 3 000 - 4 000 kcal, možno aj viac. To môže mať následok, že telo dostaneme do katabolizmu, čo určite nechceme.

Ako teda má vyzerať taký deň?

Zoberme si príklad, že sa chystáme na nejaký trojhodinový výstup s tým, že ak prirátame cestu aj späť, celá túra nám môže trvať cca nejakých 5 - 6 hodín. Fiktívny čas začiatku výstupu si dajme na cca 9:00 hodín ráno.

Akonáhle vstaneme, v našom prípade to môže byť o 7:00, mali by sme uviesť telo do anabolického prostredia. Ako na to?Potrebujeme nejaký rýchlo vstrebateľný proteín, teda hydrolizát napríklad Hydro 80, nakombinovať ho treba s dávkou glutamínu a na doplnenie energie ešte dávkou kreatínu monohydrát.

Do 30 minút by mala nasledovať raňajky. Tj. niekedy medza 7:45 až 8:00. Tie by mali byť bohaté na komplexné aj jednoché sacharidy a bielkovinu, ktorá sa nám bude pomaly uvoľňovať v tele. Zvolil by som teda ovsené vločky, ovocie, biely jogurt a tvaroh. Ideálna kombinácia, ktorá obsahuje všetko, čo som vyššie uviedol.

Na túru musíme byť vybavený bezpochyby nejakým iontovým nápojom. Ja by som volil Iontex Forte, alebo instantné bcaa. Ideálna je kombinácia oboch. Tekutiny sú veľmi dôležité, takže ak vezmeme do úvahy, že máte približne nejakých 80 - 90 kg 5l litrov takéhoto kokejlu na cestu by som bral za samozrejmosť.

Počas cesty cca o nejakej 10:30 môžeme doplniť energiu o nejakú kalorickejšiu vec, pretože nás bude čakať aj tak istý kalorický deficit. Ako ideálny snack, ktorý by mal byť malý, ale pritom dosť energetický navrhujem zvoliť proteínovú tyčinku, prípadne k tomu kus ovocia s vyšším obsahom sacharidov a vlákniny. Trebárs Banán a jablko.

Ako obed by som zvolil nejaké mastnejšie mäso a dávku komplexných sacharidov. Napríklad bravčovú panenku a zemiaky. Po návrate dole by som opäť použil podobné zloženie stravy, pričom by som ale použil možno iný druh sacharidov napríklad ryžu a v tomto prípade je už zbytočné zaraďovať tučnejšie mäso a zaradil by som skôr nejaké chudé, napríklad kuracie alebo morčacie. V prípade zdržania sa na túre by som odporučil si vziať kvalitné bielkoviny na pretrávenie, ideálne hovädzí izolát Iso Beef. Po príchode domov už by ste mali pokračovať vo svojom štandarde, schyľovalo by sa k večeru, takže tá by mala obsahovať nejaké bielkoviny, tuky, hromadu zeleniny a žiadne sacharidy. K neskorej večeri nejaký proteín s postupným uvoľňovaním. Napríklad micelárny Casein.

Takže priatelia nahor na hory bez obáv o ťažko nadobudnuté svalové prírastky.

Autor: Norbert Zajac www.norbertzajac.com

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.