TAJNÁ ZBRAŇ


Voda. V minulom článku sme podrobne rozobrali tému vajec, dnes prišiel rad na H2O - síce sa nenachádzame v horúcich letných mesiacoch, ale dodržiavanie pitného režimu je dôležité aj teraz, v zime. Povieme si, na čo všetko vodu potrebujeme, aké procesy v našom tele riadi , koľko ju denne vypiť a v neposlednom rade aké riziká sa spájajú  s jej nedostatočným príjmom. Našejkujte si proteín a pohodlne sa usaďte, začíname !

Voda je nevyhnutnou súčasťou všetkého živého a nachádza sa v každej bunke. Planéta Zem sa skladá z približne 70% vody; rovnako tak i naše telo. Je neoddeliteľnou súčasťou všetkých telesných tekutín. V ľudskom tele má funkciu prepravnú, rozpúšťaciu , vylučovaciu (odvádzanie škodlivín) a nemenej dôležitú funkciu termoregulačnú . Priamo ovplyvňuje proteosyntézu, proces, pri ktorom si telo vytvára bielkoviny. Ďalej pomáha telu zbaviť sa nebezpečných toxínov a zlepšuje metabolizáciu tukov. Voda toho skrátka vie strašne veľa a len vymenovanie všetkých pozitívnych účinkov na ľudské telo by zabralo niekoľko stránok formátu A4. Čím lepšie budete dodržiavať správny pitný režim, tým lepšie budú jednotlivé procesy prebiehať a tým väčšie budú vaše svaly.

To nás privádza k ďalšej  téme, a tým je samotný pitný režim. Existuje mnoho vzorcov, cez ktoré si ľahko môžete vypočítať, koľko litrov denne vypiť, a ja vám dva z nich uvediem v nasledujúcich riadkoch. Prvý vzorec je taký, že na každých 10 kg telesnej hmotnosti by ste mali vypiť približne 300-400 ml nesladených tekutín. Na vzorec druhý už budete (pravdepodobne) potrebovať kalkulačku - vezmite svoju hmotnosť a vynásobte číslom 0,035. Výsledná hodnota udáva optimálny denný príjem tekutín (v litroch), však každému človeku bude vyhovovať trochu niečo iné. Pri samotnej kalkulácii denného príjmu berte do úvahy nasledujúce faktory:

  • Fyzická aktivita - robotník bude potrebovať tekutín viac, ako úradník (vyššia pohybová náročnosť)
  • Klimatické podmienky - teplota, vlhkosť vzduchu (väčšie teplo - viac potu - potreba piť viac vody)
  • Vek - všeobecne čím je človek starší, tým viac by mal piť
  • Pohlavie - denný príjem vody by mal byť u mužov až o 20% vyšší, než u žien (!)
  • Zdravotný stav - pri horúčke, hnačke zvýšená potreba príjmu tekutín

Pitie vody tiež priamo ovplyvňuje účinky niektorých suplementov, viď. kreatín monohydrát. Vďaka nemu dochádza k zväčšeniu svalovej bunky a vy ste následne väčší a plnšií. Tento proces sa ale uskutoční iba vtedy, ak má telo dostatočný príjem H2O. Voda má tiež výborné účinky na vitamíny (B, C), pretože funguje ako ich rozpúšťadlo - s dostatkom vody budete z ich účinkov ťažiť naplno.

Jediné, čomu sa radšej vyhnite veľkým oblúkom, je pitie vody bezprostredne pred spánkom. Zbytočne by ste si ho skazili, lebo by ste mali neustálu potrebu lietať na toaletu. (Ja viem, na to už ste určite prišli sami, len pripomínam ...) Vodu prijímajte v priebehu celého dňa; obzvlášť dôležité je prijať tekutiny ihneď po prebudení, pretože telo potrebuje doplniť zásoby. Nezabúdajte na pitný režim ani počas samotného tréningu - kopa vody sa vylúči v podobe potu, takže ak chcete, aby vám to dobre dvíhalo, dostatočne pite. Zaistíte si tým lepšie pumpu a prospeje to vašim kĺbom, ktoré budú vďaka dostatku H2O lepšie zvládať ťažobu činiek-závažia. Ideálne si "dávku" v gymu rozdeľte do viacerých pohárov po menšom objeme.

A v akej forme vodu vlastne prijímať ? Máte na výber zo štyroch možností :

  • balená dojčenská
  • minerálna 
  • filtrovaná
  • Kohútiková - tam ale záleží na lokalite, v ktorej sa nachádzate, pretože všade je voda iná (ako po chuťovej, tak kvalitatívnej stránke). Všeobecne ale môžeme povedať, že kvalita našej Slovenskej vody z vodovodu je nadmieru dobrá.

Teraz nastal čas vymenovat si niektoré riziká spojené s nedostatočným príjmom tekutín. Čisto teoreticky vás dehydratácia môže zabiť, ale myslím si, že to vám, čitateľom Extrifitu, nehrozí. Čo vám ale hroziť môže (pri nedostatočnom príjme tekutín), je napr. Únava a s ňou spojená vyčerpanosť, rozladenosť a zhoršená koncentrácia. V neposlednom rade sa to podpíše aj na vašom dychu, s ktorým budete moriť všetko živé. A ako vlastne taký nedostatok tekutín spoznám ? Tmavá hutná moč, únava, hlad (aj napriek tomu , že som jedol), suchá koža, vrásky ... Ukazovateľou  je naozaj veľa.

Voda je životne dôležitá tekutina, ktorá v našom tele zastáva mnoho funkcií a riadi nespočetné množstvo  dôležitých procesov pre budovanie svalstva. Ľudia často na správny príjem vody zabúdajú, čo je fatálna chyba. Pokiaľ je intenzita vašich tréningov vysoká, jedna z najjednoduchších vecí, ktorú pomôžete vášmu telu sa opraviť, je skrátka pitie viac vody. Ako prosté.

Produkty v článku

Súvisiace články

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Pri dodržiavaní zásad zdravého stravovania je v oblasti fitness možné jesť a nepriberať. Rozhodnúť sa pre stravovací fitness program nie je vôbec jednoduché – vyžaduje si sebavedomý a zároveň trpezlivý prístup, navyše triezvy úsudok bez fám a mýtov zo sveta fitness chudnutia. Nech sa páči – dnes podávame inšpirácie na zdravý jedálniček pre ženy! Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.