The Shadow – šesťnásobný Mr. Olympia Dorian Yates

Meno Dorian Yates ste už určite počuli. Tento fenomenálny anglický kulturista, známy ako „The Shadow“ (Tieň), má nepochybne zaujímavý život. O jeho mladosti, kariére a zaujímavostiach z jeho života, sa dočítate v tomto článku.

Cesta ku kulturistike

Dorian Yates sa narodil 19.4.1962 v anglickom meste Solihull a vyrastal na vidieku. Po smrti otca, keď mal mladý Yates 13 rokov, sa rodina presťahovala do mesta. Tu sa dostal do problémov a skončil v záchytnom stredisku pre mládež, kde mal stráviť 6 mesiacov. Čo možno nebolo až takým nešťastím, pretože práve na tomto mieste sa začal venovať silovému tréningu. Profesionálne cvičiť začal v roku 1983 v telocvični v Birminghame. A už v roku 1984 sa mu podarilo získať prvý titul – Mr. Birmingham.

Dorian Yates

Profesionálna kariéra

V rokoch 1992 až 1997 vyhral šesťkrát za sebou titul Mr. Olympia, čím sa zaradil na piate miesto za Ronnieho Colemana, Lee Haneyho, Arnolda Schwarzeneggera a Phila Heatha, v najvyššom počte víťazstiev v histórii. Je považovaný za jedného z najlepších profesionálnych kulturistov v histórii a známy je svojim maximálnym výkonom a tiež mimoriadne širokým chrbtom.

O svojom živote počas súťaží sa vyjadril aj v mnohých videách:

„Bola to práca na 24 hodín denne počas mojej vlády nad trónom Olympie. Bolo to o jedle, spánku a tréningu. Bol som neskutočne odhodlaný svoje telo posunúť na jeho hranice až tak, že som nevidel nič iné a trvalo to veľa rokov.“

Dorian Yates a jeho štýl

Možno viete, že Yates bol fanúšikom vysoko intenzívneho tréningového štýlu, ktorý preferoval napríklad aj Arthur Jones alebo Mike Mentzer. Tvrdil, že maximálnu svalovú stimuláciu možno dosiahnuť krátkymi a intenzívnymi cvikmi, namiesto dlhých a pomalých.

Svoju maximálnu svalovú hmotu kombinoval so špičkovou kondíciou a extrémnu úroveň tréningovej intenzity dokázal dodržiavať prakticky celý rok.

Prečítajte si tréning stehien v podaní Doriana Yatesa

Zaujímavosti alebo čo ste o Dorianovi možno nevedeli

  • Od roku 1992 až do odchodu do dôchodku v roku 1997 vyhral každú súťaž, do ktorej sa zapojil!
  • Kariéru ukončil v dôsledku chronických, ale aj akútnych zranení, napríklad natrhnuté bicepsy a tricepsy.
  • Posledný titul Mr. Olympia v roku 1997 vyhral aj napriek zraneniu.
  • Prezývali ho „The Shadow“, pretože sa na veľkých kulturistických súťažiach zjavil často bez toho, aby potvrdil účasť. A samozrejme, vždy uchmatol titul.
  • Je majiteľom siete posilňovní Temple Gym.
  • Založil spoločnosť Heavy Duty Inc., ktorá predáva športové oblečenie a knihy, súvisiace s kulturistikou.
  • Založil tiež spoločnosť Dorian Yates Ultimate Formulas, ktorá predáva suplementy pre kulturistov – DY Nutrition.

Jeho manželkou je brazílska fitnesska Glauce Ferreira, s ktorou žije v Španielsku. Yates sa dnes, okrem biznisu, venuje aj joge a meditácii. V kariére kulturistu podporuje svojho syna, ktorého má z prvého manželstva.

foto: instagram

 

Súvisiace články

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Ako na domácu posilňovňu?

Ako na domácu posilňovňu?

Najefektívnejší šport je ten, ktorý vykonávame maximálne sústredení a uvoľnení zároveň. Počas cvičenia len výnimočne odolávame tlaku a rušivým momentom zvonku. Vybraný šport sa postupne stáva súčasťou našej osobnosti – užívame si ho vo vlastnej fitness zóne, ktorej sme jediným majiteľom a klientom zároveň. Tým je domáca posilňovňa zostavená podľa často vyhľadávaných kritérií. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.