The Shadow – šesťnásobný Mr. Olympia Dorian Yates

Meno Dorian Yates ste už určite počuli. Tento fenomenálny anglický kulturista, známy ako „The Shadow“ (Tieň), má nepochybne zaujímavý život. O jeho mladosti, kariére a zaujímavostiach z jeho života, sa dočítate v tomto článku.

Cesta ku kulturistike

Dorian Yates sa narodil 19.4.1962 v anglickom meste Solihull a vyrastal na vidieku. Po smrti otca, keď mal mladý Yates 13 rokov, sa rodina presťahovala do mesta. Tu sa dostal do problémov a skončil v záchytnom stredisku pre mládež, kde mal stráviť 6 mesiacov. Čo možno nebolo až takým nešťastím, pretože práve na tomto mieste sa začal venovať silovému tréningu. Profesionálne cvičiť začal v roku 1983 v telocvični v Birminghame. A už v roku 1984 sa mu podarilo získať prvý titul – Mr. Birmingham.

Dorian Yates

Profesionálna kariéra

V rokoch 1992 až 1997 vyhral šesťkrát za sebou titul Mr. Olympia, čím sa zaradil na piate miesto za Ronnieho Colemana, Lee Haneyho, Arnolda Schwarzeneggera a Phila Heatha, v najvyššom počte víťazstiev v histórii. Je považovaný za jedného z najlepších profesionálnych kulturistov v histórii a známy je svojim maximálnym výkonom a tiež mimoriadne širokým chrbtom.

O svojom živote počas súťaží sa vyjadril aj v mnohých videách:

„Bola to práca na 24 hodín denne počas mojej vlády nad trónom Olympie. Bolo to o jedle, spánku a tréningu. Bol som neskutočne odhodlaný svoje telo posunúť na jeho hranice až tak, že som nevidel nič iné a trvalo to veľa rokov.“

Dorian Yates a jeho štýl

Možno viete, že Yates bol fanúšikom vysoko intenzívneho tréningového štýlu, ktorý preferoval napríklad aj Arthur Jones alebo Mike Mentzer. Tvrdil, že maximálnu svalovú stimuláciu možno dosiahnuť krátkymi a intenzívnymi cvikmi, namiesto dlhých a pomalých.

Svoju maximálnu svalovú hmotu kombinoval so špičkovou kondíciou a extrémnu úroveň tréningovej intenzity dokázal dodržiavať prakticky celý rok.

Prečítajte si tréning stehien v podaní Doriana Yatesa

Zaujímavosti alebo čo ste o Dorianovi možno nevedeli

  • Od roku 1992 až do odchodu do dôchodku v roku 1997 vyhral každú súťaž, do ktorej sa zapojil!
  • Kariéru ukončil v dôsledku chronických, ale aj akútnych zranení, napríklad natrhnuté bicepsy a tricepsy.
  • Posledný titul Mr. Olympia v roku 1997 vyhral aj napriek zraneniu.
  • Prezývali ho „The Shadow“, pretože sa na veľkých kulturistických súťažiach zjavil často bez toho, aby potvrdil účasť. A samozrejme, vždy uchmatol titul.
  • Je majiteľom siete posilňovní Temple Gym.
  • Založil spoločnosť Heavy Duty Inc., ktorá predáva športové oblečenie a knihy, súvisiace s kulturistikou.
  • Založil tiež spoločnosť Dorian Yates Ultimate Formulas, ktorá predáva suplementy pre kulturistov – DY Nutrition.

Jeho manželkou je brazílska fitnesska Glauce Ferreira, s ktorou žije v Španielsku. Yates sa dnes, okrem biznisu, venuje aj joge a meditácii. V kariére kulturistu podporuje svojho syna, ktorého má z prvého manželstva.

foto: instagram

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.