Tipy na jedlá a potraviny, z ktorých sa nepriberá

Zdravé stravovanie je vedou samou o sebe. Základnou filozofiou však zostáva striedmosť, systematickosť a správne načasovanie. Treba dobre poznať svoj zdravotný stav a podľa odborných odporúčaní ho zlepšovať. Veľa diskusií koluje aj ohľadom možných potravín a jedál, z ktorých sa nepriberá. Aj vy ste na ne dostali chuť? Najprv si však v stručnosti pripomeňme, čo nerobiť, aby naše stravovanie zostalo zdravé z dlhodobého hľadiska.

Ľudia v snahe schudnúť sa dookola dopúšťajú tých istých chýb. Vinu potom hľadajú v kvalite potravín a nie v sebe.

Viete, že hlad je pre zdravé stravovanie jedným z najhorších pánov? To isté sa vzťahuje na vynechávanie jedál počas dňa.

Hlad spôsobuje nepokoj, žalúdočné svalové kŕče a pri nárazovom príjme potravín sa zhoršuje a spomaľuje metabolizmus. S tým sa spája celý rad zdravotných rizík. Okrem toho si telo začne ukladať zásoby v prípade ďalších krízových dní. A tak nechudneme, ale priberáme!

Ktoré potraviny skvelo naštartujú metabolizmus?      

Navyše medzi nimi prekvapivo nájdeme aj potraviny všeobecne považované za „zakázané“, resp. vinníkov našich tukových zásob.

Vajíčka, tvaroh a rôzne plnotučné jogurty  

Mylne sa stránime zdrojov bielkovín pri znižovaní hmotnosti. Celý princíp spočíva v dlhodobom zasýtení a v skonzumovaní menšieho množstva jedla po ďalšie hodiny. Pri ich spaľovaní sa spotrebuje viac energie, a tým sa siaha aj na zásoby tukov. Podobný efekt pozorujeme pri príjme tvarohových potravín, pričom sú skvelým zdrojom vápnika. A ten sa považuje za cennú látku v procese spaľovania tukov.

Tipy na jedlá a potraviny, z ktorých sa nepriberá

Zemiaky

Často sú považované za jedlo „chudobných“, ale mnohí ani nevedia, aké výživové bohatstvo v sebe skrývajú. Zemiaky je najlepšie konzumovať varené, vďaka čomu obsahujú viac škrobu, resp. v tele sa uvoľňuje pozvoľne. Okrem škrobu, ktorý funguje podobne ako rôzne zdroje vlákniny, pomáha pri odvodňovaní. Zemiaky sú zdrojom draslíka, ktorý má vplyv na kvalitu krvi a jej zásobovanie pre orgány.

Ryby

Ryby zastupujú ďalšie potraviny, z ktorých sa nepriberá pre svoju ľahkú stráviteľnosť a nízky príjem kalórií. Prezentujú vyšší podiel bielkovín a z cenných vitamínov a minerálov sú to omega aminokyseliny na spaľovanie tukov a nárast svalovej hmoty.

Strukoviny

Veľa jedál, z ktorých sa nepriberá, si pripravíme z celého radu strukovín. Telo zásobujú bielkovinami, vlákninou, popritom posilňujú nervovú sústavu. Pri pravidelnom športovaní dodávajú telu výdrž, čím majú dosah aj na našu kondíciu.

Kyslá kapusta a škorica

Aktuálne z vianočných potravín, ktoré si bez výčitiek možno dopriať, vyberáme kyslú kapustu a škoricu. Kapustu najmä z dôvodu vitamínu C ako antioxidantu a škoricu pre podporu metabolizmu.

Prečítajte si: Čo sú to superpotraviny?

Ananás, grapefruit a chilli papričky

Ananás je potravinou pre rýchlejší metabolizmus, rovnako ako aj chilli papričky pre cennú látku kapsaicín. Podporuje spaľovanie a zároveň odďaľuje pocit hladu. Pocit zasýtenia pri nižšom príjme kalórií dosiahneme aj po zjedení grapefruitu, v ktorejkoľvek časti dňa.

Cesnak

V spoločnosti sa mu vyhýbame pre typicky silný zápach. Ten je však užitočný pre štíhlu líniu a zaradenie cesnaku medzi fitness potraviny. Odporúčame ho ako očistu organizmu a potravinu na priaznivý vplyv pre krvný tlak.

Odborníci varujú, že aj medzi všeobecne uznávanými zdravými potravinami nájdeme rafinované s dochucovadlami a zvýrazňovačmi chuti. Sú to niektoré celozrnné produkty. Tie v nezdravej forme nezasycujú ani neoplývajú vlákninou a bielkovinami ako iné zdravé potraviny.

Vývar

Tradičný domáci z kostí kuracieho (pozn. kuracie mäso obľúbené pri proteínových diétach) alebo hovädzieho masa je lahôdkou pre žalúdok. Preto sa odporúča aj ako základ do rôznych jedál. Odporúčame ho v objeme 250 ml aj s varenou čerstvou mrkvou a zelerom.

Viac tipov na potraviny pre štíhlu líniu nájdeme:
https://www.healthline.com/nutrition/most-weight-loss-friendly-foods

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.