Ktoré svalové partie sa najlepšie cvičia spolu?
Neexistuje správny alebo nesprávny spôsob, ako si vytvoriť tréningový plán na posilňovanie. Spojiť určité svalové partie však môže pomôcť zvýšiť efektivitu vašich tréningov. Zobraziť celý článok
Každý si rád pochutná na palacinkách. Tie tradičné sú však hotovou kalorickou bombou. Našťastie, poznáme oveľa zdravšie alternatívy a tak sa do popredia postupne dostávajú recepty na proteínové palacinky. Ktoré sú tie najobľúbenejšie? Dozviete sa už v tomto blogu!
Zameriame sa na ne z kulinárskeho a nutričného hľadiska (1). Obe vo svojich záveroch len potvrdzujú, že nejde o kalorickú, ale o nutričnú bombu, ktorá sa hodí na raňajky, snack alebo ako chutný dezert.
• Keď použijete hotovú zmes v prášku, na tanieri ich máte za pár minút
• Stačia vám minimálne kuchárske zručnosti a pomôcky
• Zmes/prášok rozmiešate vo vode, použijete shaker a pečiete na pripravenej panvici s trochou oleja
Z toho vyplývajú hlavné výhody proteínových oproti tradičným palacinkám. Zmes nenechávame odstáť a zároveň už obsahuje všetky dôležité suroviny. Ide o fit palacinky bez múky, vajíčok, s nízkym obsahom cukru, ale s optimálnou dávkou bielkovín a vlákniny.
Pozrite si našu ponuku proteínov vhodných do palaciniek
• Proteíny ako makroživina ich povyšujú na výživný pokrm pre metabolizmus a svalstvo celého tela
• Zabraňujú ich poškodeniu, chradnutiu, zlepšujú regeneračný proces po fyzickom vyčerpaní
• Bielkovinové palacinky dlhodobo zasycujú, na ich trávenie telo spotrebúva viac energie. Výsledkom je efektívnejší proces chudnutia
Proteínové palacinky dosahujú vynikajúce nutričné hodnoty. Za predpokladu, že si vyberiete hotovú fit zmes, na jednu porciu (100 – 150 g) pripadá cca. 40 – 45 g bielkovín. Hodnoty vlákniny sa môžu pohybovať na úrovni až 6 - 8 g.
Proteínové palacinky si vyberáme nielen podľa podielu makroživín, ale aj vitamínov a stopových prvkov. Kvalitné sú zdrojom vitamínov skupiny A až D, vápnika, horčíka a zinku.
Viete, že kvalitné proteínové palacinky neohrozujú žiadnymi rizikovými prísadami, zvýrazňovačmi chuti a sú vhodné aj pre ľudí s citlivejším trávením a celiatikov?
Odporúčame pridávať len domáce suroviny, z nich si pripravovať plnky a krémy do palaciniek.
Prečítajte si: Čo obsahuje vysoký podiel bielkovín?
Ale s akým? Najlepšie s čerstvým sezónnym, no čoraz viac ho nutrične prekonáva mrazené. Hlavným kritériom je čas zberu a jeho spracovanie. Zbiera sa pred dozretím a spracováva čo najskôr po zbere. Tak si uchováva cenné látky, navyše efektívnejšie zabraňuje množeniu baktérií.
Na palacinkách si doprajte lesné mrazené ovocie, varené na miernom ohni so štipkou trstinového cukru. Ovocie je výživné, obsahuje spektrum chutí a vôní, navyše počas prípravy uvoľňuje šťavu. Tú taktiež možno použiť na palacinkách.
Pomáha vám celá rodina? Prípravu umožnite aj tým najmenším. Určite zvládnu jednoduchý recept na proteínové banánové palacinky. Experimentujte a tešte sa aj z „vlastných receptov!“
Postup:
Použite 2 banány, ktoré spolu s vajíčkami rozmiešate a pridávate proteínový prášok (35 – 40 g). Recept proteínových palaciniek s banánom možno vylepšiť aj mletými ovsenými vločkami alebo si ich pripraviť zvlášť. Palacinky zdobíme menším bobuľovitým ovocím alebo plníme tenkou vrstvou tvarohu.
Medzi receptami nájdeme aj množstvo slanších verzií. Po vypracovaní cesta na proteínové palacinky ich z oboch strán dozlatista pečieme a plníme nastrúhanou nivou s orieškami, dusenou brokolicou alebo špenátom.
Viac o proteínových palacinkách
1. https://olimpsport.com/eu/protein-pancakes-discover-the-benefits-for-your-daily-diet