Tipy na skvelé proteínové palacinky

Každý si rád pochutná na palacinkách. Tie tradičné sú však hotovou kalorickou bombou. Našťastie, poznáme oveľa zdravšie alternatívy a tak sa do popredia postupne dostávajú recepty na proteínové palacinky. Ktoré sú tie najobľúbenejšie? Dozviete sa už v tomto blogu!

Stručne o výhodách proteínových palaciniek   

Zameriame sa na ne z kulinárskeho a nutričného hľadiska (1). Obe vo svojich záveroch len potvrdzujú, že nejde o kalorickú, ale o nutričnú bombu, ktorá sa hodí na raňajky, snack alebo ako chutný dezert.

Palacinky z proteínu potešia každú zaneprázdnenú kuchyňu

•    Keď použijete hotovú zmes v prášku, na tanieri ich máte za pár minút
•    Stačia vám minimálne kuchárske zručnosti a pomôcky
•    Zmes/prášok rozmiešate vo vode, použijete shaker a pečiete na pripravenej panvici s trochou oleja

Z toho vyplývajú hlavné výhody proteínových oproti tradičným palacinkám. Zmes nenechávame odstáť a zároveň už obsahuje všetky dôležité suroviny. Ide o fit palacinky bez múky, vajíčok, s nízkym obsahom cukru, ale s optimálnou dávkou bielkovín a vlákniny.

Pozrite si našu ponuku proteínov vhodných do palaciniek

Bielkovinové palacinky vhodné pre váš diétny plán

•    Proteíny ako makroživina ich povyšujú na výživný pokrm pre metabolizmus a svalstvo celého tela
•    Zabraňujú ich poškodeniu, chradnutiu, zlepšujú regeneračný proces po fyzickom vyčerpaní
•    Bielkovinové palacinky dlhodobo zasycujú, na ich trávenie telo spotrebúva viac energie. Výsledkom je efektívnejší proces chudnutia

Rada odborníka  

Proteínové palacinky dosahujú vynikajúce nutričné hodnoty. Za predpokladu, že si vyberiete hotovú fit zmes, na jednu porciu (100 – 150 g) pripadá cca. 40 – 45 g bielkovín. Hodnoty vlákniny sa môžu pohybovať na úrovni až 6 - 8 g.  

Proteínové palacinky tej najvyššej kvality

Proteínové palacinky si vyberáme nielen podľa podielu makroživín, ale aj vitamínov a stopových prvkov. Kvalitné sú zdrojom vitamínov skupiny A až D, vápnika, horčíka a zinku.
Viete, že kvalitné proteínové palacinky neohrozujú žiadnymi rizikovými prísadami, zvýrazňovačmi chuti a sú vhodné aj pre ľudí s citlivejším trávením a celiatikov?

Najlepšie tipy na proteínové palacinky

Odporúčame pridávať len domáce suroviny, z nich si pripravovať plnky a krémy do palaciniek.  

Prečítajte si: Čo obsahuje vysoký podiel bielkovín?

Proteínové palacinky s ovocím

Ale s akým? Najlepšie s čerstvým sezónnym, no čoraz viac ho nutrične prekonáva mrazené. Hlavným kritériom je čas zberu a jeho spracovanie. Zbiera sa pred dozretím a spracováva čo najskôr po zbere. Tak si uchováva cenné látky, navyše efektívnejšie zabraňuje množeniu baktérií.

Na palacinkách si doprajte lesné mrazené ovocie, varené na miernom ohni so štipkou trstinového cukru. Ovocie je výživné, obsahuje spektrum chutí a vôní, navyše počas prípravy uvoľňuje šťavu. Tú taktiež možno použiť na palacinkách.

Proteínové banánové palacinky

Pomáha vám celá rodina? Prípravu umožnite aj tým najmenším. Určite zvládnu jednoduchý recept na proteínové banánové palacinky. Experimentujte a tešte sa aj z „vlastných receptov!“

Postup:
Použite 2 banány, ktoré spolu s vajíčkami rozmiešate a pridávate proteínový prášok (35 – 40 g). Recept proteínových palaciniek s banánom možno vylepšiť aj mletými ovsenými vločkami alebo si ich pripraviť zvlášť. Palacinky zdobíme menším bobuľovitým ovocím alebo plníme tenkou vrstvou tvarohu.  

Recept na proteínové palacinky s ovsenými vločkami

Medzi receptami nájdeme aj množstvo slanších verzií. Po vypracovaní cesta na proteínové palacinky ich z oboch strán dozlatista pečieme a plníme nastrúhanou nivou s orieškami, dusenou brokolicou alebo špenátom.   

Viac o proteínových palacinkách
1. https://olimpsport.com/eu/protein-pancakes-discover-the-benefits-for-your-daily-diet

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.