TOMÁŠ KAŠPAR - BUDE MI CŤOU TAM STÁŤ

 

 

 

 

Jedným z pretekárov nadchádzajúcej EVL s Prague Pro je aj člen Extrifit Teamu Tomáš Kašpar, ktorý tak pri svojom profesionálnom debute prežije doslova krst ohňom. Napriek tomu o Tomášovi nebolo pri jeho príprave na túto výnimočnú udalosť príliš počuť. Príčinou bolo jeho nezvyčajné zranenie, ktoré v podstate vylučovalo akúkoľvek fotodokumentáciu. O tomto zranení, ale aj uplynulej súťaži Mr Olympia a nadchádzajúcej EVL S Prague Pro sa dočítate v nadchádzajúcom článku.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-toma3-1_84edeba9a5c72d3f52e04a8d5ee35c44.jpg

 

 

 

Tomáš , začnime trochu od predsúťažných plánov a ambícií, keď  si predpokladal súťažnú hmotnosť niekde okolo 125 kg. Stále to platí?

 

 

 


Vychádzal som z progresu, ktorý som urobil za posledný rok, a tá váha sa zdala reálna. Teraz ten predpoklad vyzerá na niečo okolo 120 kg. Je to bohužiaľ menej, ako som predpokladal, ale bez toho aby som sa chcel vyhovárať na komplikácie, tak príčinu toho menšieho objemu poznám , čo ma v istom slova zmysle upokojuje.

 

 



Tým tvojim zdravotným komplikáciám sa samozrejme v rozhovore nedá vyhnúť. Priblíž nám celú tú nepríjemnosť, ktorá ťa v podstate sprevádzala celú prípravou.

 

 

 


Začiatkom prázdnin som sa udrel do hlavy, pričom z toho vznikla relatívne normálna hrča , ktorej som spočiatku nevenoval pozornosť, pretože som si myslel, že sa ten opuch normálne vstrebe. Lenže sa tak nestalo a opuch sa naopak zväčšoval. Takže som začal chodiť po doktoroch, ktorí, hoci už ma to začínalo aj dosť bolieť, považovali ten opuch len za nejakú kozmetickú vadu a nechceli sa tomu venovať. Tú hrču tvorila prerazená cievka, ktorá sa ale nedokázala zaceliť a pravidelne praskala . Celé podkožie sa potom zalievalo krvou. Časom z toho vznikol obrovský medzipriestor , ktorý sa pravidelne plnil neskutočným množstvom krvi. Tým, ako to normálny lekári  pri mojich návštevách neriešili a len to punktovali, tú cievku rozbodali tak, že to zacelenie už ani nebolo možné. Ale to som sa dozvedel až neskôr, keď som už trpel pomerne veľkými bolesťami a povedal si, že zájdem na súkromnú kliniku. Tam bol prístup diametrálne odlišný. V podstate okamžite ma podrobili chirurgickému zákroku s celkovou anestéziou a urobili kompletnú plastiku tej artérie.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-toma3-2_84edeba9a5c72d3f52e04a8d5ee35c44.jpg

Priznám sa, že aj ja, keď som počul o " nejakej tvojej hrči " na hlave, som si ani v tých najšialenejších predstavách nepredstavil ten doslova obrovitý opuch na hlave, ktorý som potom videl. To muselo byť nesmierne ťažké a obmedzujúce tak v tréningu, tak v bežnom živote, nie?

 

 


Ako som povedal , nechcem sa na to vyhovárať, ale problém to bol. Jednak to bolelo a jednak som vždy po tej punkcii musel vynechať 2-3 tréningy, aby sa to aspoň trochu zahojilo. Lenže to nebolo nič platné, pretože to praskalo aj mimo tréning pri bežných aktivitách. Bolo to ale hlavne nepríjemné psychicky. Nevedel som, kedy a či sa to zahojí, odvádzalo to moju pozornosť a sústredenie na tréning. Je to hlava, je to s tebou stále. Nevieš, ako si máš ľahnúť, ako to schovať atď .. Proste som nebol v takom pokoji, ako by som mal pred súťažou byť.

 

 

 

 

A čo diéta?

 


Vieš čo, diétu môžeš držať stále, tam to bolo relatívne v pohode. Najhoršie to bolo v tomto ohľade iba pri pooperačnej hospitalizácii, kedy som ležal 3 dni na izbe a nosili mi tam tú klasickú nemocničnú stravu . Rožky, marmeládu atď .. 3 týždne pred pretekmi. Ale vyriešil som to tak, že som bol celý čas na doplnkoch.

 

 



Neuvažoval si, že to celé zrušíš ?

 

 


Spočiatku som myslel, že sa to vstrebe a teraz už som sa na to vykašľať nechcel. Tá premiéra medzi profíkmi  ma nesmierne láka a motivuje . Navyše, keď je to tu a ešte navyše keď je to takto prestížne obsadené. Dnes už sa pomaly o EVL s hovorí ako o druhej Olympii ! A právom, veď tam budú  všetci z tej absolútnej špičky, vrátane Heatha, hoci ten bude "len" na stánku. Napriek tomu ma nesmierne láka sa tam medzi nich  postaviť , aj keď viem, že ty chlapi sú o úplný level niekde inde, to je jasné. O tomto som ale vždy sníval. To som si fakt nemohol ujsť kvôli nejakej zdravotnej  komplikácii .

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-toma3-3_84edeba9a5c72d3f52e04a8d5ee35c44.jpg

Keď už sme pri  Olympii , ty si veľký fanúšik kulturistiky, vždy si to pozorne sledoval. Aké je to teraz, keď už na to nepozeráš  len ako fanúšik, ale ako niekto, koho sa to bezprostredne dotýka?

 

 


Áno , rozumiem ti presne. Takto som to vnímal. Prvýkrát v živote na to pozerám a v hlave ti letí myšlienka, že za 14 dní budeš stáť vedľa nich. To je úplne iný pocit. Na jednej  strane  je to strašne demotivujúce, ísť tam a vedieť, že na nich zatiaľ nemáš. Na druhej  strane  je to o porovnávaní  sa. A tu sa porovnáš  s týmmi najlepšími . Nič lepšie už na svete nie je.

 

 



To mi trochu nahráva na ďalšiu otázku. Existujú, predovšetkým v diskusných fórach, také názory typu Prečo sa tam pchá , keď na to ešte nemá apod ... Čo by si na toto povedal ?

 

 


Ja som rád, že som tu profi kartu vyhral. Nemusel som o ňu žiadať, ale získal som právo prestupu absolútnym víťazstvom na Diamond Cupe. Tú šancu mali všetci a ja som ju  využil. Takže si myslím, že mám právo s nimi súťažiť. A ak sa tam cpchám ? Je jasné , že na top ten nemám. Ale chcem sa porovnávať s tými najlepšími, pretože o tom je šport. Porovnával som sa s najlepšími juniormi , najlepšími chlapmi na republike a teraz mám možnosť sa porovnať s najlepšími kulturistami na svete. To porovnávanie je nutné, aby si vedel, ako na tom si, čo máš zlepšovať, kam máš smerovať a kam sa chceš dostať. Ukáže ti to šancu do ďalších rokov a dodá ďalšiu motiváciu. Každý má nejaké sny a ja si plním ten svoj . Ďalší môj sen je byť im v budúcnosti súperom a možno  sa raz dostať na tú Olympiu .

 

 



Tomáš , koľko máš  rokov a ako dlho myslíš, že sa ešte môžeš zlepšovať ?

 

 


Teraz som mal  36 rokov. A keď vidím, do koľkých rokov tí  borci pretekajú, tak si myslím, že do 45 rokov to nie je nereálne. Pokiaľ na seba budem  len trochu opatrný, mohlo by to ísť. V tomto ohľade som dostal v súvislosti s tým zranením predsa len výstražný prst, kedy som si povedal, bacha Tom, už treba začať tú regeneráciu a prevenciu  zranení trochu riešiť. To som doteraz nerobil. Ale väčšina tých borcov sa tam pohybuje okolo 40 rokov, kedy tá svalovina vyzrieva. Ja to robím celý život, stále ma to strašne baví, tak prečo by som sa mal zaoberať myšlienkou kedy končiť? Chcem to robiť čo najdlhšie a vďaka Extrifitu mám dnes aj tú možnosť.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-toma3-4_84edeba9a5c72d3f52e04a8d5ee35c44.jpg

Je teda nominácia na Olympiu cieľom číslo jedna?

 

 


Rozhodne . To je druhá časť toho sna. Prvá , stať sa profíkom, som si splnil. Teraz je na rade druhá časť a ja sa budem snažiť splniť aj tú. Pracujem na tom od 17 rokov, kedy som toto prvýkrát dostal do hlavy.

 



Olympiu máme čerstvo za sebou, prebehli búrlivé diskusie, či mal vyhrať Phil Heath alebo Kai Green. Ako to vidíš ty?

 

 


Ja by som to rozhodovať v žiadnom prípade nechcel. To sú dvaja excelentný kulturisti,  každý má niečo iné. Kai Green neskutočný chrbát, Heath krásne  tvary, je pekne guľatý , ako hovorím, nechcel by som to rozhodovať.

 

 

Nevnímaš to teda tak, že jasne mal vyhrať ten, alebo onen?

 

 

 


To je jasné , že nie. Tam sú tak neuveriteľne detailné nuansy, že to nemôže povedať nikto. Vyhrať mohlo celé finále. Wolf vyštípaný ako nikdy, Rhoden nádherné tvary, Dexter Mr Olympia vo forme ... Ide o to, koľko aktuálnych rozhodcov uprednostní tú ktorú prednosť. Sám som to zažil na minuloročnom Arnold Classic kedy som prehral o jediný bod. Súper bol subtílnejšií , mal úzky pás, ja ho mám širší , zase som bol mohutnejší . Skrátka veľa záleží, čomu chcú dať práve prednosť.

 

 



Vráťme sa ešte na chvíľu k príprave na EVL S Prague Pro. Vzhľadom k tým komplikáciám, ktoré sú teraz už vyriešené, sa dá povedať, že si si tú prípravu iba trochu neplánovane posunul ?

 

 


V podstate áno. Ten vrchol formy na EV LS nebude. Bohužiaľ. Musel som dosť ubrať sacharidy, aby som to dotiahol do zodpovedajúcej formy, ale zase cítim, že mi trošku svalov odišlo. Čo je úplne proti mojej filozofii budovať hmotu do posledného dňa. Preto si myslím, že forma bude gradovať až 1. novembra v Petrohrade, pretože budem mať v podstate ďalší mesiac na prípravu .

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-toma3-5_84edeba9a5c72d3f52e04a8d5ee35c44.jpg

Nebude to vzhľadom k tvojim ambíciám na postup na Olympiu možno lepšia varianta ? Hoci neplánovane .

 

 

 


Už som nad tým premýšľal. Bola Olympia, teraz cez víkend AC Europe, potom EVL  s, to už pár ľudí odpadne a potom Nordic Pro, kam idem tiež . Osobne si myslím, že pre tú Top špičku už to bude náročné a po Nordic Pro odídu. Na GP Petrohrad už by potom tá Top špička figurovať nemusela a mohol by som uhrať nejaký bodový zisku do rebríčka. Ale neviem, ťažko súdiť. Predsa len sú to profesionáli, súťaže sú ich živobytie, takže podobné špekulácie asi nemajú cenu.

 

 

Ale ty máš v Rusku dobrú pozíciu nie?

 

 


Ale áno . Po tom minuloročnom druhom mieste v Petrohrade som dostal ponuku od pána Loginova na trénovanie v ich sieti posilňovní Fitnesshouse, ktorá je zároveň usporiadateľom tej súťaže, mám tam dosť fanúšikov, tak uvidíme.

 

 




V súvislosti s tvojím debutom prebiehajú na našich stránkách súťaže o lístky na túto udalosť. Prekvapil ťa ten záujem?

 

 


No, je vidieť, že to čitateľov  baví:-) Potešili ma tie tipy ako 130 kg na súťaži a pod .. To som si hovoril, kiežby ..

 

 



A tá druhá súťaž ? Koľko teda denne prijímaš aminokyselín ?

 

 

 


Momentálne beriem 4x denne, tzn. ihneď ráno , pred tréningom, po tréningu a večer po 16 tabletách BCAA 1800 mg. Tj 64 tabliet. K tomu mám 6 + 6 tabliet Beefamino a AminoHydro ku každému jedlu, teda 6x denne. Dohromady je to teda 72 tabliet. K tomu ešte pridávam BCAA Instant, to jedno balenie mám  cca na 3 dni a to isté glutamín, ktorý mi vydrží  tak na 3 dni.

 

 



Vďaka Tomášovi za rozhovor a my si pod článkom vyhodnotíme výhercu, ktorý ťa dúfam príde poriadne podporiť.

 

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-toma3-6_84edeba9a5c72d3f52e04a8d5ee35c44.jpg

 

 

 

 

 

 

Kto teda vyhral dva lístky na EVL  S Prague Pro?
 
Otázka znela:
Koľko aminokyselinových tabliet skonzumuje Tomáš Kašpar pred pretekmi v období od pondelka 22. 9. Do piatku 26.9. 2014?
   



Z rozhovoru vyplýva, že Tomáš momentálne spotrebuje 64 tab. BCAA 1800 mg, 36 tab Amino Hydro a 36 tab. BEEF Amino. Dohromady teda 136 tab. denne x 5 dní = 680 tabliet. To je správny tip.

 

Ten prišiel 24.9. v 14:49 od Lucky s mailom lucinecka333@azet.sk
Výherkyni gratulujeme a budeme ju kontaktovať na uvedenom maile.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-toma3-7_84edeba9a5c72d3f52e04a8d5ee35c44.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.