TOMÁŠ KAŠPAR - PRESTUPUJEM DO ELITE PRO

Ahoj Tomáš, ty si včera na Extrifit Training Day ohlásil veľkú novinku, a to prestup do Elite Pro. Čo ťa k tomu kroku viedlo ?

V IFBB PRO som už štvrtú sezónu a môj najlepší výsledok bolo 4. miesto na Nordic Pro, 5. miesto na Arnold Classic Južná Amerika a potom nejaké tie  šiesta, siedma miesta. Túto poslednú sezónu som zakončoval za Top ten a niekedy mi to ohodnotenie neprišlo úplne správne. Takže keď sa teraz otvára tá možnosť v podobe Elite Pro, kde nie je až taká konkurencia, samozrejme tým myslím v porovnaní s IFBB Pro ako sú Winklaar a Bonaca a títo  borci, tak sa musím pozerať týmto smerom.

Čo si budeme hovoriť, je to o peniazoch a pokiaľ sú v Elite Pro výhry až do piateho miesta, a hlavne sú tie súťaže v Európe, tak je to pre mňa zaujímavé. Ja som proste profesionálny športovec, a tak ako je to v ostatných športoch, by som si rád zarábal tým športom. A chcel by som si ním zarábať ešte pár rokov. A tu je tá možnosť oveľa reálnejšia, než doteraz v IFBB PRO. Cestovanie, výhry, reálne šance na dobré umiestnenie, to všetko boli dôvody, ktoré stáli za týmto rozhodnutím a v budúcom roku už budem súťažiť v Elite Pro.

Spomenul si náročnosť cestovania na súťaže v USA, ale nemenej podstatné je aj to finančné zaťaženie. Môžeš poodhaliť všetkým záujemcom o profi kartu, koľko stojí taká účasť na profi súťaži?

Náklady na súťaž sú suverénne najväčšou položkou v celej príprave. Väčšinou sa to pohybuje okolo 60 tisíc CK na súťaž, pretože to nie je len letenka, ale taky musíte niekde bývať, nejako sa dostať z letiska do haly, zaplatiť nástrek, byť tam aspoň 1-2 dni pred, aby ste sa trochu zrovnali s posunom, niečo tam jesť, pretože jedlo si do USA neprivezie atď ..., a to všetko stojí majland . Ak sa nepodarí a nevyhráte, tak musíte zbierať body, ak sa chcete dostať na Olympiu . Tzn, absolvovať tých pretekov niekoľko. Takže sa tu bavíme o státisícových čiastkach, čo by som si bez Extrifitu , ktorý mi z veľkej časti tieto náklady preplácal, nemohol nikdy dovoliť. Za čo som jeho majiteľovi, Františkovi Nádvorník, nesmierne vďačný, pretože inak by žiadna IFBB PRO kariéra ani nebola. Takže aj z nejakého pocitu zodpovednosti som zvolil Elite Pro, pretože tam je naopak väčšina súťaží po Európe, čo znamená, že tie náklady klesnú rádovo o státisíce. Jasne, chcel som sa dostať na Olympiu , nepodarilo sa, musím proste trochu skloniť hlavu a ísť do druhej ligy, nedá sa nič robiť. Sny sú jedna vec a realita všedného života druhá. Účty sa platiť musia  a zároveň chcem robiť to, čo ma baví. Chcem cvičiť, chcem pretekať a verím, že tu to v tomto smere bude lepšie .

Niekoľko súťaží už v Elite Pro prebehlo, kde vyhrávali peniaze borci kvalitný, ale výrazne menej osvalený . Ty si nikdy vyložene z formy na súťaž nenastúpil, takže ťa to muselo trochu mrzieť, keď si videl, že výkonnostne slabší chlapci sú honorovaný a ty  medzi IFBB Pro nie. Je to tak ?

Určite áno. Trochu to vnímam ako návrat medzi amatérov , pretože väčšina tých Elite Pro v IFBB Pro nebola. Čo nie je nejaké spochybňovanie ich výkonnosti, pretože ide o špičkových  borcov , väčšinou nad 100 kg, ktorí sú skvele vysekaný a perfektne pripravený . Ale predsa len nemajú také objemy ako v IFBB Pro, čo môže byť moja výhoda, pretože objemovo som sa nijako zvlášť medzi profíkmi nestrácal. Zároveň je jasné, že to je všetko v začiatkoch a veľmi rýchlo sa to môže zmeniť. Vrátane prestíže tých titulov. Ako si písal v článku, dnes všetci vieme, že Mr. Olympia je najviac, čo môže byť, ale chlapci, čo teraz začínajú s kulturistikou to už môžu vidieť inak. Elite Pro sa bude vyvíjať, bude mať svoju vrcholnú súťaž a ako  bude so svoju prestížou stáť, sa ešte len uvidí.

Počul som, že tým vrcholom majú  byť Profesionálne Majstrovstvá sveta. Predpokladám, že skvele honorované.

Už som v kalendári videl, že pri MS je aj MS Elite Pro, tak to zrejme bude ono.

Mimochodom, u širokej laickej verejnosti bude mať MS väčší zvuk ako tá Olympia. Majstrovstvá sveta v čomkoľvek je jednoducho zavedená značka, ktorej  rozumie úplne každý.

To je pravda. Ľudia  vedia, že Majster Sveta v nejakom športe je jednoducho najlepší na svete. To vie každý. Čo ja som sa navysvětloval ľuďom, že Mr. Olympia je najviac najväčší titul v kulturistike, že viac než to, už získať nemôžeš .... Keď ale niekde povieš, že si  Majster Sveta, je hneď jasno.

Ale samozrejme, nemáme len fanúšikov, máme aj hejtrov , takže tí tam hneď niekto na nete vmetie, že si spadol do druhej  ligy. Si na toto pripravený, alebo nad tým len mávneš rukou?

Ale tak jo, ja viem, že má pravdu. Tá konkurencia nie je rovnaká, ako u Maniona, nie sú tam rovnaký pretekári, čo súťažia na Olympii. Takže jo, bude mať pravdu, ale tiež sa to môže veľmi rýchlo vyvíjať úplne niekam inam. Manionova federácie jede x rokov, toto je v začiatkoch, takže si myslím, že sa to bude rýchlo dvíhať.

V Poslednej  dobe IFBB Pro čelili kritike , že ​​celý ten trend smeruje k tomu, že sú príliš objemný  na úkor kvality a separácie. Pretekárov s tvrdou a ostro separovanou  hmotou ako sme tomu bolo v 90-rokoch pri Levron, Yatesa, Wheelera sme videli málokedy. Nie je trochu Elite Pro návrat k tomuto trendu perfektne pripravených, menších, svalov ?

Jo, asi áno. Ja sa každopádne chystám prísť na súťaž perfektne pripravený a ponúknem viac svalov.

Nemyslíš si, že rovnaká dilema o prestupe sa naháňa v hlave aj viacerím  profíkom z IFBB Pro ?

Ja myslím, že určite, pretože tam je problém v tom, že väčšina súťaží je jednoducho v Amerike. A ak chceš na Olympiu, čo chce každý profík, musíš mať dobrého sponzora. A to platí po celej Európe. Tu za náklady na jeden výlet do USA urobíš  3-4 súťaže. Niektoré sa dajú ísť aj autom. To sú proste argumenty, ktoré sa počítajú.

Máš teda nejaký konkrétny dátum pretekov, na aké sa budeš pripravovať ?

Konkrétne ešte nie, ale určite chcem štartovať na jar. Začína to niekedy skraja apríla, takže tu by som to niekde videl. Tam sú potom napríklad tri súťaže za mesiac, čo je úplne paráda.

V akej forme by si sa chcel prezentovať ? Resp. na akej  súťaži si mal podľa teba najlepšiu formu, ktorú by si chcel zopakovať v Elite Pro?

Určite to bola tá z Nordic Pro. Tam to bolo veľké, plné suché, pretekal som s Bonacom  o tretie miesto a bola to paráda. Dúfam, že sa dostanem do rovnakej formy. Mám teraz novú motiváciu, tak do toho poriadne vzlietnem ..

Na to sa všetci tešíme. Vďaka za rozhovor.

Ja tiež ďakujem a prajem pekné sviatky všetkým čitateľom .

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.