TOMÁŠ KAŠPAR - ŽIADNE TAJOMSTVÁ NIE SÚ

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tajomstva-1_420f105499d3bbbcde913fed455badc3.jpg

 

 

 

 

Podľa tvojich ohlasov po EVL s si so svojou formou nebol príliš spokojný. V čom si videl hlavné nedostatky?

 

 


Áno, forma sa mi veľmi  nepáčila ... pripadal  som si príliš subtílne na pódiu bez ohľadu na to, proti komu som tam stál. Aj keď ... aj to samozrejme beriem trochu do úvahy. V závere prípravy po mojej operácii zranenej hlavy som musel rapídne stopnúť jedlo, aby som stihol termín pretekov a vystúpil adekvátne vyrysovaný. To síce uškodilo celkovej mase a hmote a stratil som na svalových objemoch, ale nechcel som vystúpiť s výraznými rezervami vo vyrysovaní  a tak inej cesty nebolo. Bol som v časovom strese a tiež pri nacukrovaní by som potreboval ešte aspoň  deň, aby svaly boli plné. Z tohto dôvodu som teda nebol spokojný, a keď som videl video z preteku , až som sa hanbil, že som s takou formou vystúpil na tak prestížnych  pretekoch .

 

 


Odstrániš tieto nedostatky  do najbližšej súťaže?

 

 


Áno, samozrejme. Mal som teraz k dobru ďalší mesiac, ktorý som venoval nadobudnutiu stratených objemov pri zachovaní vyrysovania. Rovnako v záverečnej fáze už viem, že musím to tzv. Cukrovanie viac predĺžiť , lebo nie som schopný naplniť svaly za dva dni.

 

 

 


Máš za sebou prvú konfrontáciu v IFBB Pro, kde sa budeš musieť zlepšiť v nejakom dlhšom horizonte?

 

 

 


Musím zlepšiť komplet všetko od objemu, po Pózing, vyrysovanie a separáciu. Už teraz v Petrohrade chcem ukázať, že to je reálne a budúcu sezónu už to bude iná muzika.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tajomstva-2_420f105499d3bbbcde913fed455badc3.jpg

A ko si si užil svoj debut?

 

 


Skvele, neuveriteľne, výborne zorganizované preteky od A po Z. Skvelá atmosféra, cítil som sa naozaj skvele, aj cez zdravotné problémy, čo som mal a o ktorých sme hovorili v predošlých rozhovoroch, nevystúpil som  síce  vo forme akú som chcel, ale v podmienkach akým som musel čeliť, to bol na jednej  strane úspech dotiahnuť všetko do konca. Stále, keď na tú atmosféru pomyslím, je to, ako keď konečne zapadne ozubené koliesko do druhého a stroj sa pohne ďalej. Proste som cítil, že tam patrím a plní sa mi môj sen, ktorý mám od 17rokov. Je to jednoducho môj život, a aj keď človek zišiel z cesty, nikdy tomu nemohol uniknúť. Kulturistiku mam pod kožou a teraz to cítim úplne jasne. Tu je moje miesto a ja v ďalších sezónach urobím všetko potrebné, aby som sa stal elitou aj tu. Preteky boli super aj preto, že som mal oporu v priateľke  Jitce, s ktorou sme si všetko moc užili a vlastne sa neuveriteľne dobre bavili celú dobu a týmto jej moc ďakujem.

 

 

 


Ktorý z tvojich súperov ťa najviac zaujal?

 

 

 


Všetci:-). Každý má niečo charakteristické , z každého vyžaruje nejaká tajomná aura , až by som povedal, ... ty jo, čo tajomné poznajú  , že tak vyzerajú? ... Nie vážne, určite niekto je väčšia osobnosť ako druhý, ale každý je iný a inak zaujímavý.

 


Myslíš si, že profi kulturistika je o nejakých zázračných postupoch a tajomstvách ?

 

 


Nie. Je to práve len taká aura, čo je okolo týchto elitných pretekárov, ktorá tam patrí. Ľudia samozrejme budú večne písať v diskusiách o zakázaných látkach a podobne, ale nie je to jednoducho o tom, že si niečo vezmeš a vyhráš. Ak by to bolo také jednoduché, máme tu X  Cutlerov , Wolfov  a Heathov . Lenže to tak nie je, stále je len pár vyvolených. Je to genetika, drina, úsilie, sústavnosť a veľa ďalších okolností, čo musí do seba zapadnúť, aby stroj fungoval.

 

 

 

Ktorá  časť z toho je podľa teba najdôležitejšia ?

 

 


Ktorá  časť je tá najdôležitejšia? Neviem, ale myslím, že každá jednoducho musí do seba zaklapnúť. Magické postupy nie sú, je to len usilovná práca a drina, podporená u týchto ľudí abnormálne skvelou  genetikou a stavbou tela. Jsně, občas sa niekto objaví, čo tam vzlietne ako blesk, napríklad Big Ramy, ale väčšina tých chalanov sa tam dostala v podobnom veku ako ja, rôzne výkonnosti a snažia sa trochu prehrýzť hore do tej Top desiatky.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tajomstva-3_420f105499d3bbbcde913fed455badc3.jpg

Aká súťaž ťa čaká teraz a aké máš ambície ?

 

 

 


Teraz je to GP Petrohrad 1. novembra. A aké mám ambície? Ukázať, že tam rozhodne patrím. Či som mal na EVL s asi 118 kg, čo neviem presne, nevážil som sa od piatku, kedy som bol prázdny, nenapitý  a nedosacharidovaný, tak tu chcem vystúpiť plný a so  122 kg. Teraz sa moja váha pohybuje okolo 125kg. Chcem tam urobiť pekný výsledok a uzavrieť tak túto, povedal by som, skúšobnú  sezónu medzi profi.

 

 


Urobil si nejaké zmeny v príprave ?

 

 


Všetko bolo ovplyvnené zranením hlavy, čo ma postretlo, takže sa všetko muselo prispôsobiť tomuto problému. Ako tréning, tak aj strava pri hospitalizácii atď ... Nebolo to v pokoji a to ma veľmi mrzí pri mojom profesionálnom debute, ale verím, že nič sa nedeje len tak a aj táto udalosť mi  pomohla si uvedomiť pár vecí, ktoré v živote budem robiť inak. Treba viac dbať o svoje zdravie. No a pár ďalších vecí, ktoré si nechám pre seba:-)

 

 

 


Tešíš sa do Ruska ?

 

 

 


Veľmi . Mám tam priateľov už od môjho minuloročného preteku  v Petrohrade. Dokonca mi tam bola vrcholným managerom prestížneho reťazca Fitness house ponúknutá práca. Je to zároveň promotér GP Petrohrad Denis Loginov. Takže sa teším na stretnutie s ním a na ďalšiu spoluprácu.

 

 

 

Čo ťa čaká po tejto súťaži ?

 

 

 


Touto súťažou uzatváram súťažnú sezónu 2014. Aj keď v podstate sa dá povedať, že sezóna nekončí nikdy. Čaká ma fotenie pre Extrifit a ďalšie akcie. Chcem sa tiež udržiavať v exhibičnej  forme, takže to bude len taká prestávka medzi súťažami :-)

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tajomstva-4_420f105499d3bbbcde913fed455badc3.jpg

Stretli sme sa tu 10 dní pred GP Petrohrad pri tréningu nôh. Zaujalo ma, s akou precíznou technikou cvičíš. To je tvoj štandardný tréning, alebo len teraz ?

 

 

 


Áno, to bol štandardný tréning nôh, ktorý používam. A techniku ​​používam tiež stále rovnakú. Som tak naučený a za celú tú dobu, čo trénujem to  nijako výrazne to nemením. Aj keď samozrejme občas zaradím polovičné opakovania, trochu cheatingu, ale skôr sa sústredím na techniku ​​precítenia svalu a spojenia svalu a mysle. Tomu prispôsobujem váhu, aby som svaly dobre cítil. No a tiež z  dôvodu možného zranenia musím byť opatrný, aby som mohol robiť výsledky a pretekať.

 

 

 


Akým štýlom budeš trénovať v objemovej príprave ? Myslím tým, máš nejaký špeciálny split ?

 

 

 


Jednou vetou: Vrátim sa úplne k základom ! Mám kopu zošitov, kde som si zapisoval každý tréning a jedlo od mojich 17rokov ! Šialené , čo? :-)  Dnes to už flákám, ale analýzou týchto poznámok som bol schopný jasne vidieť, čo na mňa najviac pôsobí. Čo som samozrejme vedel za tie roky, ale tieto poznámky mi to úplne potvrdili. Vrátim sa k základom ako v tréningu, tak v diéte. Žiadne magické postupy ... základné cviky, ťažké váhy, veľa jedla. Proste stará dobrá klasika. Žiadne, ako ja hovorím, vojebávky (stroje a iné ľahšie cviky)

 

 


Meníš  nejako skladbu doplnkov v predsúťažnej a mimosúťažnej fáze ?

 

 


Samozrejme v diéte priraďujeme karnitín, synaphrine, kofeín na spaľovanie tuku a tiež používam viac vitamínu C a vysokopercentné proteíny ako Iso 90. Rastie aj spotreba bcaa, amino kyselín a beef a hydro aminokyselín, ktorými dopĺňam stravu a užívam ich pred a po tréningu.
V objemovej fáze sa sústredím na kreatín, užívam gainer Go Pro 30 namiesto niektorých jedál. Teraz, ako som hovoril, budem modifikovať jedálniček smerom k základom, takže sa budem tešiť, ako sa s vami o ňom podelím po pretekoch.


 

 

 

Existuje nejaký súťažný plán pre rok 2015 ?

 

 


Na 100% ešte nie, ale už som dostal kalendár súťaží z IFBB Pre league a ako som spomínal, sezóna 2014 bola skúšobná medzi profi. V roku 2015 by som to už rozbehol viac, pretože je potrebné pretekať a zbierať body a tiež v neposlednom rade by boli fajn aj price money. Predsa len nás to živí. Takže zvažujem, kedy a kde začať sezónu. Mám tú pozvánku na AC v Columbuse, čo je ale dosť skoro. Takže reálne by som to videl začať v auguste na súťažiach v USA a potom absolvovať, čo len pôjde cez EVLS až opäť do Petrohradu. Je to síce veľa cestovania, ale o tom to je. Profi život znamená pripravovať sa na preteky, cestovať, v tom trénovať, držať diétu atď ... Vďaka spoločnosti Extrifit ktorá zaistitila úplne moju prípravu, si to môžem takto plánovať a venovať sa plne kulturistike a tomu, aby som uspel na poli profi a čo najskôr dal o sebe veľa vedieť na svetových profesionálnych súťažiach. Za toto jej moc ďakujem. Za to, že môžem naplno žiť svoj sen.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tajomstva-5_420f105499d3bbbcde913fed455badc3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.