TOMÁŠ KAŠPAR - ŽIJEM SI SVOJ SEN

 

 

Ahoj Tomáš , ty si získal 17. 12. 2013 štatút profesionála. Bol to predčasný darček k Vianociam?


15.12. 2013 sa mi podarilo získať profikartu tým, že som sa stal absolútnym víťazom Ben Weider Diamond Memoriam cup v Aténach, a áno máš pravdu, bol to krásny darček k Vianociam a vyvrcholenie dlhej jesennej sezóny. Tá sezóna bola takým dlhým bojom o profikartu, ktorý nakoniec skončil pre mňa happy endom.

 

Ty si v minulom roku  absolvoval veľmi náročnú a dlhú sezónu, kedy si sa musel dlhú dobu držať v špičkovej forme. Ako si to zvládal a odniesol si si z toho nejaké nové skúsenosti?


Áno, príprava sa natiahla na 7mesiacov  vďaka na seba nadväzujúcim pretekom s veľkým časovým odstupom od seba. Vrcholom sezóny mal byť Arnold Classic Europe v Madride, ale nakoniec som sezónu ukončil až v Decembri. Určite som si odniesol cenné skúsenosti ako z tréningu, tak z diéty. Napríklad ako držať a stupňovať formu po dobu dvoch dní, čo pre mňa bola novinka. Tiež nové prístupy k tréningu a sacharidom, spoločne s manipuláciou s vodou. Využil som cenné rady Igora Kopček, ktorý mi vždy veľmi dobre poradí, nielen v oblasti diéty a tréningu, ale bol to práve on, kto mi vnukol myšlienku pokračovať v príprave, keď sa objavila možnosť získať profi kartu v Aténach

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-tomas-kaspar_d20d1707baad9f7bd933b7c1c0f06a8c.jpg

Čo bolo pre teba najhoršie v tej dobe?


Najhoršia pre mňa nebola diéta, ani únava z tréningu, ale problémy so spánkom. Za noc som sa X krát prebudil, nemohol zabrať, chodil po byte, začínal myslieť na jedlo, občas som aj niečo zjedol, párkrát aj niečo zakázané. V noci som spal tak 4h s tým, že som sa počas nich veľakrát  prebudil. Ráno som bol však celkom vitálny a mohol fungovať, čo je paradox, ale je pravda, že sa mi stávalo, že som počas dňa zaspával, kedykoľvek som si zavrel oči. Alebo dlhšia jazda v aute pre mňa bola náročná, lebo som bojoval so spánkom. To napokon môže potvrdiť kamarát Vojto Koritenský, s ktorým som išiel z natáčania Raňajky s Novou a ja som trošku zaspal. Takže Vojto musel siahnúť do riadenia, aby sme  ďalej nešli na korbe protiidúceho kamiónu. Nespavosť a stavy z toho plynúce pre mňa boli to najťažšie obdobie trvajúce niekoľko týždňov.

 

 

Ako vyzerá tvoje cvičenie po skončení sezóny doteraz?


Od ukončenia sezóny som podstate stále cvičil len ľahko, prekrviť svaly, aby si odpočinuli šľachy a kĺby, úpony, no a potom boli vianoce, takže po 7 mesiacoch diéty nastalo konečne totálnej obžerstvo, na ktoré som sa tešil ako malé dieťa na Ježiška. Taká pohoda a relax pri rozprávkach  o Vianociach s plným žalúdkom tučného nezdravého jedla. Takže tréning som síce nevysadil, ale išiel len veľmi ľahko. Ja som vlastne celú prípravu každý tréning cvičil s mojou priateľkou Jitkou, s ktorou cvičíme stále, a tak ani pauza od posilky nebola úplne možná, pretože som jej bol stále nápomoný v jej  tréningoch rovnako ako ona mňe po celú dobu prípravy. Za čo ju veľmi  ďakujem.

 

 
Na čo sa chystáš tento rok a odkedy začneš takú tú klasickú prípravu na súťaž?

 
Tak chystám sa na jesennú sezónu na profesionálne pohárove súťaže. Zatiaľ asi len v Európe a to konkrétne na Evls Pre Prague, Nordic Pro, Grand prix Pre fitness house St.Petersburg. Od marca začínam objemovú prípravu. Do teraz som išiel len ľahšie tréningy a aj strava bola, dá sa povedať, voľnejšia. A to dosť. Od júla ale už naskočím do diéty. Rád by som vystúpil s váhou vysoko nad 120kg a verím, že sa mi podarí tak pribrať, a spracovať to dobre do kvality.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-tomas-kaspar-poza_b5b25577f81c867322339ee7927ab117.jpg

Aké to je, keď vieš, že si zrazu zmeriaš sily s tými najlepšími v tomto športe?

 

Aké to je, to ešte len ucítim na vlastných  svaloch , až to bude za mnou J Každopádne je to skvelý pocit splneného sna. Alebo zatiaľ aspoň jeho časti.

 

 
Napadá ťa napríklad nejaké meno, u koho by si si potajomky, pre seba, mohol povedať: "Áno, toho by som mohol dať"?

 
Vôbec netuším. Vôbec neviem, kto tam bude. Asi sa stretnem s kamarátom a kolegom z Extrifit Teamu Daliborom Hájkom. Na to sa veľmi teším, pretože to bude po dlhých 11 rokoch, čo sa stretneme opäť na pódiu a budeme spolu pretekať. Naposledy to bolo v roku 2003, kedy sme sa stretli na MČR v Ostrave, kde bol aj Tom Bureš. Bolo by super, zísť sa opäť všetci traja na pódiu napríklad už tento rok na Evls.

 

 

Na akú súťaž sa tešíš najviac?

 

Určite na Evls Pre Prague. Proste doma je doma. Ale inak sa teším celkovo na všetky súťaže. Je to niečo úplne nové. Ako som už hovoril, splnený sen alebo  aspoň jeho časť. Žiť sen, o ktorom snívate od 17rokov a zrazu je to skutočnosť. To je skvelý pocit. A ja mám to šťastie, že som si tento sen mohol v živote splniť a za to som osudu moc vďačný.

 

 

 

Ty si na Extrifit Training day vzbudil rozruch svojím prístupom k suplementácii. Môžeš mi povedať, ako sa teraz stravuješ?

V 8 hod ihneď po prebudení


6x BCAA 1800 mg +5 x komplexné aminohydro +5 amino beef
Glutamín 10g
Actinox 1x
Omega 3x
Kĺby
kreatín mono 5g + 5 caps ester
c vit 1000mg
multivitamín V52 1 tab
Koktail CFM80-60g bielkovín


10 hod


vajíčka: 5x celé + toasty 4x + maslo + syr tehla
 

12 hod obed


6x BCAA +5 x komplexné aminohydro +5 amino beef
300g hovädzieho / kuracieho / morčacieho + 120g ryža
 

14 hod Olovrant 1


6x bcaa aminokyseliny +5 x komplexné aminohydro +5 amino beef
3 celé vajcia + 8bílky + 100g vločky / ryža


16 hod Olovrant 2


6x bcaa aminokyseliny +5 x aminokyseliny komplexné aminohydro +5 amino beef 300g
koktail Long 100g prášku

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-bcaa_88189beb46233c98cb8fe805585e09c3.jpg

 

 

Pri tréningu


20 gramov BCA Instant, glutamín 10g + kreatin 5g

 

20:30 - ihneď po tréningu


6x BCAA 1800 mg +5 x aminokyseliny komplexné + glutamín 10g + 10g kreatín mono
Koktail CFM 80-60g bielkovín + 50g glukózy +50 g maltodextrín +2 g c vit

 

22 hod Večera 1


6x BCAA 1800 mg +5 x aminokyseliny komplexné + 5amino beef
300g kuracie / hovädzie / morčacie + zelenina (paradajka uhorka atd)

 

24 hod Večera 2


koktail kazeín proteín 70g bielkovín + horčík, zinok, vápnik 1x tab
6x bcaa +5 x aminokyseliny +5 amino beef +
glutamín 10g
c vit 1g
actinox 1x

V noci pri prebudení sa mi stáva, že mávam neskutočný hlad a tak si urobím 10vaječných bielka a opäť idem spať. Alebo si vypijem koktail proteínový a to Iso 90 alebo IsoBeef. Oboje po 50g.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-chrbat-kaspar_106d914dad4caf2816ce4cf0a0e8fad8.jpg

A ako momentálne vyzerá tvoj tréning?  
PONDELOK
Prsia


Bench press na rovnej lavici 6 sérií -6,5,3,8,12 pyramída hore, posledná séria ľahší
Tlaky jednoručiek hlavou hore 3série 8-10 op.
Upažovanie na rovné lavice 3x10 op.
superséria
Tlaky jednoručiek hlavou rovno 3x15
Pullower

 


Biceps

 


Bicepsový zdvih EZ tyč 6 sérií-10,8,6,6,8,12 op
Scotova lavica 3x8-10 op
superséria
Jednoručky v stoji striedavo 3x 10op
Kladka zdvih 3x15 op

 

 

UTOROK
Nohy


Predkopávanie 3x15
Drepy 10,8,8,6,4,10,
Zakopávanie v ľahu 3x10-12
superséria
Leg pres 3x 12-15
Mŕtve ťahy na hamstringy
Lýtka
Výpony v stoji 5x 15

 

ŠTVRTOK
Ramená


Tlaky jednoručiek v sede s oporou chrbta 6 sérií - 10,8,6,6,5,12 op
Upažovanie s jednoručkami 3x 10
Superséria
Príťahy k brade 3x 8-10
Tlaky za hlavou

 

Triceps


Zapažování na kladke 3x12
Kľuky na bradlách 5x maximum
Kladka pred telom sťahovanie 3x 10-8
Super séria
Francúzsky tlak v ľahu 3x 10-8
Kladka za hlavou

 
PIATOK
Chrbát


Mŕtvy ťah 6 sérií - 10,8,6,4,6,10 op
Príťahy na hrazde 3x maximum
Príťahy činky v predklone nadhmat 3x 8 op
Superséria
Kladka za hlavu 3x 15
Kladka pred hlavou
Superséria
Kladka podhmatom pred hlavou 3x15-10
Kladka spodkom

 

Trapéz


Krčenie ramien s veľkou činkou na trapézy 3x 15

 

 

Po prsia + biceps + triceps
Ut nohy + lýtka
St voľno
Št ramená + triceps + biceps
Pa chrbát + lýtka + brucho
So a Ne voľno

 

 

 

Ty si veľakrát  vídaný, ako trénuješ so slúchadlami, ponorený do seba. Vnímaš muziku ako nejaký motivačný faktor, alebo v tom je niečo iné? A akú hudbu preferuješ?


Áno, strašne som si na to zvykol a vlastne z 99% cvičím už len so slúchadlami. Hudba je pre mňa veľký motivačný faktor, dokáže ma vyhecovať, navodiť tú správnu atmosféru a pripomenúť mi, prečo som v posilke, kam chcem dôjsť a čo pre to musím urobiť. Počúvam rôznu hudbu, nemám vyhranený žáner, len ma musí osloviť a chytiť za srdce. Veľa si púšťam aj motivačný videá z you tube alebo dialógy z filmu. Takéto tie motivačné klasiky z Rockyho a tak ... Toto všetko mi veľmi pomáha a motivuje ma.

 

 


Ty si tiež známy svojím veľmi ústretovým prístupom k fanúšikom. Sám som videl, ako dokážeš neúnavne pózovať pri spoločných foteniach  aj niekoľko hodín. Kde na to berieš silu a energiu?

 


Tak pózovať s fanúšikmi, fotiť sa s nimi a rozprávať sa o pretekoch, diéte a tréningoch, je pre mňa radosť. Som rád, keď niekomu môžem poradiť a napríklad  ho motivovať v jeho úsilí, pretože si veľmi  dobre stále pamätám, ako som ja bol čoby dorastenec vyplašený. Tiež som bol vďačný za každú radu a  hltal som všetky múdrosti, čo som dostával od skúsenejších chalanov. A kde beriem energiu? Jednoducho ma to baví a nemôžem povedať fanúšikovi: Nie nebude fotka, som unavený. To jednoducho nejde, takto niekoho sklamať, alebo ho odbiť. Únava musí počkať a teraz keď som profík, je to vlastne aj súčasť mojej práce.

 

 

A kde sa s tebou budú môcť tvoji fanúšikovia stretnúť?

 
Tak určite to bude vždy na Extrifit day, ktoré usporadúva pravidelne Extrifit ako také veľmi ústretové stretnutie s fanúšikmi jeho značky. A to musím povedať, že to sú veľmi príjemné akcie. Ďalej na Mozolani Classic v Žiline. Na Majstrovstvách SR, kde budem mať pravdepodobne exhibíciu. Na Amateur Olympii v Prahe, kde bude mať Extrifit výstavnú expozíciu. No a v neposlednom rade na Evls Pre Prague ma môžu vidieť, ako na pódiu bojujem v mojom prvom profesionálnom preteku a kde budem na stánku Extrifit k dispozícii fanúšikom. Takisto robím aj semináre po republike a tak ak niekto má záujem  vypočuť si môj príbeh, to ako cvičím a jem, popýtať sa na suplementáciu a pozrieť sa na môj tréning, kľudne ma kontaktujte a môžeme usporiadať seminár aj u vás vo fitku.


Ja ti ďakujem Tomášovi za rozhovor.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-tomas-poza_8731277c97c750e1163a8fa45be1d805.jpg

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.