TOMÁŠ TABAČIAR - BOL SOM ZO SEBA ZNECHUTENÝ

Obvykle začiatky rozhovorov upravujem do obvyklého zdvorilostného tónu. Dnešný rozhovor s členom Extrifit Teamu, vynikajúcim Slovenským profesionálnym kulturistom Tomášom Tabačiarom, však začnem doslovným prepisom tak, ako sa odohral ...

Ahoj Tomáš ...

... No či mi chceš gratulovať, tak vážne nie je k čomu.

No ... to si ma teraz hneď na začiatku  trochu zaskočil. Ja myslím, že je. Veď samotná účasť na Mr. Olympia je obrovským úspechom. Milióny ľudí po tom túži, tebe sa to podarilo. Ty si ešte len 4 Slovákom, ktorý sa na Mr. Olympia prebojoval. Vnímaš to takto ?

Áno, to áno. Dokonca som len druhý, čo sa akoby umiestnil, pretože Horváth bol 4, ja 15 a Andrej Mozolani s Čambálom sa umiestnili mimo poradia, takže nejaký úspech to je, ale čakal som jednoducho viac. Ale nehovorím to preto, že by mi niekto ukrivdil, alebo zle ohodnotil. Jednoducho tá forma nebola taká, akú som si predstavoval. Chcel som mať životnú formu a tá sa nestala. Mal som obrovské problémy s váhou, musel som saunovať, jediný sa vyzliekol na prezentáciu do plaviek a navážil úplne presne 212 libier. Ale toto zhadzovanie na silu jednoducho urobilo taký tenký film vody v podkoží a nebolo to ono. Nebolo to zlé, na nejakých kvalifikačných pretekoch by to asi stačilo na medailu, ale na Olympii to bolo málo.

Takže celú tú účasť na Mr. Olympii vnímaš ako sklamanie?

No ... sklamanie ... tak by som to asi nenazval. Dostal som novú motiváciu, viem, kde boli chyby a viem, ako ich odstrániť. Takže mám novú motiváciu pre budúci rok, aby som sa znovu klasifikoval a pokúsil sa o Top desiatku. Tam už sa dávajú tie veľké medaily z Olympia, a to už je delo, to je paráda ...

Nelimituje ťa v tej kategórii do 212 lb tvoja výška ?

Keby som mal formu ako vlani na EVL 's s tým, že by som mal o 2 kilá viac, pretože na EVL' s mi chýbali do limitu, tak verím, že by to bolo dobré. Pretože víťaz Kamal Elgargni bol chudší, ako som bol ja, čo sa týka rozmerov rúk, ramien aj také celkovej mohutnosti. Ale bol kurva tak pripravený, boha jeho, že to jednoducho no ... Nejde popísať. Ja nepotrebujem veľa kíl navyše, ale potrebujem byť tak tvrdý a pripravený ako on. Potom si trúfam tvrdiť, že by som mohol byť aj v Top päťke.

Budeš si skúšať nejaké nové postupy, alebo meniť tréning? Alebo proste vieš, ako to urobiť, len to tento rok nevyšlo?

Myslím, že viem, ako to urobiť. To, že mi to nevyšlo, bolo kombináciou mnohých faktorov. Mne sa veľmi zle preteká v Amerike. Ten časový posun na mňa má obrovský vplyv. Bol som tam od pondelka a aj tak  som mal problém s tým vytrhnutím zo zabehnutého režimu. Proste ten komfort, kedy si doma varím, všetko mám presne nachystané, ten mi veľmi chýbal. To nehovorím ako nejakú výhovorku, je to len jeden z tých faktorov. Počas letu som natiahol vodu tak, že keď som doletel, mal som o 5 kíl navyše ... To pretekanie v Amerike jednoducho musím nabudúce viac doladiť. Musím tam viac lietať. Viac sa ukázať tým americkým rozhodcom, pretože v Európe rozhodujú úplne iní rozhodcovia, ako v Amerike a oni nás tam jednoducho nepoznajú. Čo je ďalšia vec.

Počul som mnohokrát, že pretekári, špičkoví profíci, jazdia aj po tých lokálnych závodoch sa ukazovať, aby sa porozprávali s rozhodcami, potľapkali ich  po ramenách a tak .. Videl si také vzťahy aj na Olympii?

No úplne presne. Tí americký pretekári sú to isté, ako keď sa zídeme tu v tom malom Slovensku . Proste sa poznáte, zdravite  sa na chodbe, zájdete na obed, rozprávate sa na bankete. Za tie roky sa proste poznáte dobre. Tam je to rovnaké, sú to proste známi, kamoši. Ale to im nemám za zlé, to je prirodzené. Práve preto tam musím jazdiť pretekať, musia ma poznať.

Tebe teda skončila súťaž tou semifinálovou  časťou , bol si sa pozrieť na tú hlavnú finálovú časť aspoň ako divák?

Priznám sa, že nie. Bol som sám zo seba znechutený. Nie je to tak, že by som niekoho osočoval, že som skončil pätnásty, pretože tento tamto a iný zase tamto. Nie. Ja som urobil chyby, ktoré som urobiť nemal a keby som ich neurobil, z 15 miesta mohlo byť pokojne 10. Takže som bol naštvaný na seba, tak som si urobil taký program, a musel si to nejako prebrať ...

Tu bol na teba celkom tlak od fanúšikov, ktorí ťa tlačili vysoko, alebo nie?

Ja som sledoval tie komentáre a tipy umiestnenia a ja som to potom už niekde povedal, že je to všetko pekné, že mne fanúšikovia želajú vysoké umiestnenie, ale ja s tým nejako nič neurobím. Ja by som rád skončil v top Ten, ale skončil som 15 a to ma neuspokojilo. A ten tlak .. No, ten som vnímal asi tak, ako keby sme hovorili nášmu Saganovi, že bude prvý na Tour de France, boli by sme veľmi radi, keby vyhral, ​​ale v konečnej dôsledku skončil šesťdesiaty. 59 ich bolo lepších. No a to je rovnaké tu. Chceli by, aby som vyhral, ​​ja samozrejme taky, ale bolo tam jednoducho tento rok v tej chvíli 14 lepších borcov. Ja holt musím chodiť na preteky 100%. Ak nie som v 100% forme, končím na takých miestach.

Nedemotivovalo ťa to v tú chvíľu? Že by si si povedal, tak na toto proste nemám?

Musím povedať, že ani nie. Mimo víťaza, Kamaliho, mali všetci nejakú slabinu. A taký Lunsford ma vyložene sklamal. On má dar od pána boha. Tá genetika je neskutočná, to je, ako keď ho niekto vymodeluje. Keď dá chrbát, alebo double biceps zozadu, tá šírka je brutálna, to nemá nikto. Ale tak tučný pretekár ako bol on, na celej  Olympii nebol. Zdiaľky to asi nebolo tak vidieť, ale zblízka bol fakt tučný. Navyše mal dosť oleja v ramenách aj trapézoch a ľudia  na neho celkom dosť pískali. Ja by som ho nedal ani do Top 5.

To je vždy problém fotiek a prenosov, ktoré tieto detaily nie sú schopné presne preniesť, takže potom tu sú tie fanúšikovské debaty nad výsledkami. Čo bude teraz?

Ja som mal naplánované, že po Olympii pôjdem Evls, čo je pre mňa srdcová top súťaž, potom Dominikánsku a nakoniec Rumunsko. Lenže Evls nie je, nakoniec nie je ani tá Dominikánska  a do Rumunska už sa mi nechce, pretože to je už moc dlho. Keby som vedel, že by som mohol vyhrať, tak by som to ešte potiahol, ale vzhľadom k tomu, že sa tie súťaže zrušili, príde tam asi viac ľudí z Olympie, ja tam budem tretí, štvrtý, piaty a získam 1, 2 body do rebríčka tak pre mňa nemá význam, aby som držal ďalších 7 týždňov prípravu za tisíce eur. Takže si počkám na kalendár súťaží, pozriem sa, kde budú súťaže s odstupom 1-2 týždňov a skôr urobím nejakú šnúru. To mi príde lepšie .

Ty si teraz načal takú tienistú stránku tej kulturistiky, a to sú financie. Veľa ľudí nadáva  na podmienky, ale ty máš rodinu, tri deti, chodíš do práce, a napriek tomu si top svetový pretekár. Ako toto zvládaš?

No ako hovoríš. Nevyhováram sa, chodím do práce, zarábam peniaze a mám absolútne perfektné manželku, ktorú som spoznal v posilňovni, takže vedela, do čoho ide. Čiže my sa nehádame, že idem 2x denne cvičiť, že som teraz viac unavený atď .. Akceptuje to, čo robím, vníma to, že to je môj život, že je to moje živobytie a tým pádom mám viac klientov a viac sponzorov, keď súťažím , takže tú podporu mám v rodine veľmi  veľkú a tým pádom môžem pretekať na takej úrovni. Tam, kde je rodinná pohoda, tam je ruka v rukáve, ako sa hovorí. Keby som mal doma ženu, ktorá by ma brzdila, že utrácam peniaze za preteky , že na nich nemám chodiť a prečo vlastne cvičím a podobne, tak potom ten výkon jednoducho neodvedeš, pretože ideš na tréning s nechuťou a plnou hlavou toho, že je to zle a že bude doma zle. To sú faktory, ktoré nesmierne ovplyvňujú tú výkonnosť. Ale zároveň platí, že v prvom rade musí byť zabezpečená rodina. Nikdy by som neoberal deti kvôli pretekaniu . Ak by to rozpočtovo nevychádzalo, tak to robiť nebudem. Ak zarobím peniaze, zostanú mi na preteky, potom je to ok. Akonáhle nezostane, neoberem  vlastnú rodinu kvôli medaili .

Ja myslím, že to je krásna bodka na záver.

Ďakujem  ti Tomáš za rozhovor.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.