TOMÁŠ TABAČIAR - ROZHOVOR PO EVL S PRAGUE SHOWDOWN

Ahoj Tomáš , prečo si si ako prvú súťaž tejto sezóny zvolil EVL s ?

Ahoj , úplne z jednoduchého dôvodu. Presne na túto súťaž som mal nastavenú časovo svoju prípravu. EVLS je prestížna súťaž, na ktorej sa cítim ako doma, keďže vždy je na nej množstvo mojich fanúšikov. Rovnako súťaž je organizačne vždy dobre usporiadaná a to sa týka aj účasti ostatných závodníkov, ktorých mám samozrejme možnosť tam osobne stretnúť a  už nielen obdivovať, ale spoločne si s nimi zasúťažiť.

Aké si mal očakávania od tejto súťaže ? Očakával si boj o 1. miesto ?

Ešte doma som mal pochybnosti, neveril som si, moje myšlienky smerovali skôr k tomu, že by som bol rád aby som nebol na posledných priečkach, ale aby som sa aspoň do finále prebojoval. Vôbec som nečakal, že finále môže výjsť a dokonca, že budem bojovať o 1. miesto.

Predviedol si životnú formu , čo si zmenil v príprave oproti minulej sezóne ?

Dožičil som si oddych, ktorý bol už nevyhnutný a tak aj telo zareagovalo. Zregenerované a oddýchnuté pracovalo presne tak ako som očakával. Takmer celú prípravu som išiel na 100g sacharidov, čo bolo samozrejme veľmi náročné ale na konečnej forme to bolo aj poznať. V závere som sacharidy ešte viac znížil a pridal k tomu tuky, čo som nikdy predtým nerobil, pričom som zistil, že presne toto mi pasuje. Rovnako som zmenil to, že som nevynechal tvaroh v závere prípravy, tak ako som mal po iné roky vo zvyku a tým som vyvrátil presvedčenie väčšiny pretekárov a aj svoje o tom, že tvaroh aj keď obsahuje laktózu, čiže mliečny cukor, nezadržuje vodu a absolútne mi nezhoršil formu, pretože som ho jedol do posledného dňa súťaže na Evls Prague showdown a to v množstve 3x300g denne, čo nie je málo. Používal som i umelé sladidlo rovnako do posledného dňa súťaže, čím som rovnako ako pri tvarohu vyvrátil mýtus, že tieto veci zadržujú vodu v tele. Musím ale dodať, že som si celú prípravu písal denný kalorický príjem, tak že všetko malo svoju hlavu a pätu, pričom som nikdy neprekročil svoj denný limit. V určitých detailoch mi poradil a pomohol i Ladislav Jankowitch –profesionál v poradenstve pre zdravie a wellnes a to v nastavení minerálov a tukov, ktoré som už spomenul. Týmto mi veľmi pomohol, pretože som aj s jeho pomocou dokázal vyšperkovať presne tie detaily, ktoré rozhodujú.

Rovnako zmenou bola i pomocná ruka Andreja Mozolániho, ktorý mi umožnil bezplatne trénovať v jeho vlastnom fitnesscentre Mozolani fitness v ZOC MaX Žilina a zároveň dohliadal a kontroloval na moje pózovanie, ktoré sme predcvičovali takmer každý deň a bolo to veľmi náročné. Venoval mi svoj voľný čas.

Oslávil si nejako striebro na EVLS alebo si hneď po súťaži nabehol späť do režimu prípravy ?

Ak sa za oslavu považuje aj to, že na bankete som zjedol normálnu porciu mäsa s ryžou , maličký koláčik a zmrzlinu...tak áno...oslávil som to. Samozrejme ale hneď na druhý deň ráno som začal ranným kardiom a svojou obvyklou stravou, ktorú v príprave neporušujem,. Niet čas oslavovať, nakoľko za dva týždne ma čaká súťaž v Dominikánskej republike, do ktorej si potrebujem túto formu jednoznačne udržať, tak aby som sa umiestnil čo najlepšie.

Aké si mal pocity bezprostredne po vyhlásení výsledkov a ako to hodnotíš s odstupom času ?

Ako som spomenul, dúfal som aspoň v postup do finále. Je to predsa len už súťaž profíkov, nie amatérske súťaženie. Nemal som vôbec ani tušenie, že by som mohol bojovať o medailu, aj keď samozrejme každý na súťaž ide s tým, že chce vyhrať. Po nástupe na pódium som však zistil, že moja forma je dostačujúca na to, aby som o nejaký ten kov zabojoval, čo sa potvrdilo hneď v semifinále. S odstupom času už nechcem byť ani príliš skromný, každý sa vieme sám ohodnotiť aj kriticky, ale aj odborným zhodnotením kompetentných som mal formu na to, aby som si to zlato zaslúžil. A keď Vám túto skutočnosť svojimi slovami v backstagi potvrdí i sám Mr. OlympiaShawn Roden, ktorý osobne príde za Vami po semifinále a povie, že som vo výbornej kondícii, mám vynikajúcu formu, výborne som pózoval a vyzerám úžasne, tak prečo hovoriť o tom, že som bol horší ako víťaz. Ale nielen ten, dokonca aj Nathan de Asha, ktorý nechcel uveriť, že som skončil na 2. Mieste, keď som do backstagu prišiel so striebrom ma presvedčil o tom, že rozhodnutie rozhodcov malo byť možno predsa len iné. Formu mi pochválil i Jay Cutlera Neil Hill – tréner Flexa Lewisa. Samozrejme aj striebro potešilo, predsa len to je profi súťaž a nie je rozhodne hanba skončiť druhý. Prvenstvom by som mal však možno o trošku ľahší boj k ceste na Olympiu v Las Vegas. No nevadí, všetko zlé je na niečo dobré, táto skúsenosť ma len posunula ďalej a utvrdila vtom, že môj cieľ a to súťažiť na Mr. Olympia nie je až taký nemožný a neuskutočniteľný a ja preto urobím všetko, bojujem ďalej.

Aké sú tvoje najbližšie plány v tejto sezóne ?

Ako som už spomenul, je to súťaž v Dominikánskej republike a pohrávam sa ešte s myšlienkou súťažiť v Rumunsku, aby som spokojne mohol jesennú sezónu ukončiť a možno sa už tento rok kvalifikovať na Mr. Olympia. Stále však ešte nie som rozhodnutý, takže uvidím.

Súboj s najlepšími kulturistami sveta na Mr Olympia je tvojím najväčším snom . Čakal si , že už tento rok budeš mať na dosah účasť na tejto najprestížnejšej súťaži sveta ?

Sen každého kulturistu je stáť na doskách Mr. Olympia s tými najlepšími a mojím samozrejme tiež. Vôbec som nedúfal, že budem tak blízko aby som si tento sen splnil. Nevadí však, len sa mi trošku vzdialil ale ja to dobehnem. Sny si treba plniť ako sa hovorí a ja si za tým tvrdo idem.

O 2 týždne cestuješ do Dominikánskej Republiky na 2 súťaž tejto sezóny , budeš niečo meniť v záverečnej fáze prípravy ?

Meniť nebudem zrejme už nič, nie je ani prečo. Forma je výborná, niečo možno sa pokúsim ešte vyšperkovať a hlavne ju udržať.

Na každej súťaži ťa sprevádza Zdenka , akú úlohu zohráva v tvojej príprave ?

Ja trénujem a jem - veľmi jednoducho povedané. Bohužiaľ v príprave toho viac nezvládam, takže o všetko ostatné sa stará ona, čím myslím že na nej je starosť o deti, rodinu a samozrejme aj o mňa. Pokiaľ nie je v práci, stará sa mi v rámci možnosti o všetok komfort. Umožňuje mi aby som sa sústredil len na seba a na svoju prípravu. Čo sa týka súťaží, zabezpečuje všetku korenšpondenciu, vybavuje cestu, letenky, lístky, ubytovanie, zabezpečuje mi stravu, celkovo mi pomáha, aby som bol v čo najväčšom komforte, ktorý pred súťažou naozaj potrebujem. Je mi obrovskou oporou aj po psychickej stránke, kedy strácam vieru v seba a mám pochybnosti o sebe. Je mi ženou, kamarátom, trénerom, výživovým poradcom a aj obrovským kritikom v jednej osobe.

Po súťaži v Dominikánskej budeš mať dostatok času na oddych a relax , nájdeš si čas aj na vlastnú svadbu ?

Určite áno, ak nie tento rok, tak budúci určite.

Aké suplementy používaš v príprave a v závere prípravy ?

Túto prípravu som najviac preferoval SUPER HYDRO 80 DH 32  a bližšie k súťaži už Hydro 90. Ďalej som používal Aminofree peptides , Glutamin , Arginin , BCAA instant , L-carnitin a komplet celú prípravu orechové maslo Nut6 natural, ktoré som si pridával vždy do tvarohu alebo proteínu. Rovnako som používal komplet celú ponuku vitamínov od Extrifitu a to vitamín C , V52, vitamín E, Q10, Omega3 , CLA. Samozrejme každý doplnok výživy mal svoje načasovanie, pretože v suplementácii je najdôležitejšie, kedy daný produkt použiť a v akom množstve.

A priznám sa, že tyčinky Exxe som naozaj jedol do posledného dňa 

Ako hodnotíš spoluprácu so svojím trénerom Jozefom Pírym ?

Mal som obrovské šťastie, že som Jožka spoznal a mohol s ním začať spoluprácu. Nič lepšie sa mi pre moju kulturistickú kariéru ani nemohlo stať. Pri ňom a s ním vyhrávam. Vie mi nutričné hodnoty v stravovaní a suplementáciu nastaviť tak, že všetko na mňa pasuje a zaberá. Samozrejme sú veci, ktoré si prispôsobím, nakoľko ja sa vidím každý deň, vidím ako sa forma mení a podľa toho si prispôsobujem všetko. So všetkým sa však vopred radím aj s ním. Bez tohto človeka by som doteraz profesionálom asi ešte nebol. Nie je pre mňa len tréner ale aj blízky priateľ.

Na čo sa najviac tešíš po ukončení sezóny ?

Na rodinu...nič nie je viac. Počas prípravy nemám na nich moc čas a ani sily sa im venovať, čo ma mrzí najviac a vždy mi to je veľmi ľúto. Po súťažiach si ich konečne užijem a sám si aj oddýchnem. Domov, rodina, deti je pre mňa ten najväčší relax.

Tomáš tak ti ďakujem za tvoje odpovede a držíme prsty nech sa ti v Dominikánskej Republike splní tvoj sen , priamy postup na Mr. Olympia 

Fotogaléria

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.