Úloha trénera pri našom športovom rozvíjaní

V jednej chvíli milovaný, vzápätí nenávidený – hoci to znie zvláštne, vo vzťahu k osobnému trénerovi bývajú tieto kaskády prirodzené. V prípade, že ste sa rozhodli ísť športovou cestou, pripravte sa na to, že zápasiť budete viac než len s tréningovým plánom. Šport je komplexným procesom, ktorý si hneď v začiatkoch vyžaduje zmenu v myslení, v životospráve a v zaužívanom dennom harmonograme. Myslíte si, že to sami zvládnete? Možno, ale lepšie to ide vo dvojici!

Trénera si vyberáme my sami

Zatiaľ čo by ste sa trápili a vyhľadávali si informácie o efektom cvičení a stravovaní, osoba trénera nimi už dávno disponuje. Pre vás je to menej stresujúce a pre trénera nová výzva skvalitniť vám život. Odporúčame nevyberať si trénera-kamaráta, ale reprezentatívnu, školenú osobu s prirodzeným rešpektom. Ten vôbec nemusí získať namakanými svalmi, ale korektným prístupom, záujmom o klienta a jeho ako športové, tak aj osobné ciele. Tréningy berie vážne, vám nastavuje zrkadlo svojou dochvíľnosťou, (pravidelnosťou v tréningoch), primeraným vystupovaním, oblečením a doplnkami na šport.

Tréner má svoje miesto vedľa vás

Jeho úloha spočíva nielen v učení, ale aj vo vysvetlení, prečo vám daný cvik prospieva, ako ho predviesť, aby ste z neho mali maximálny efekt. Učí vás, že každému cviku predchádza rozcvičovanie a na konci tréningu uvoľňovanie. Efektivitu prináša upozornením na prestávky, pitný režim, ale aj na účinné doplnky k strave pre začiatočníkov a pokročilejších.

Úloha trénera pri našom športovom rozvíjaní

Získavate nie akýkoľvek, ale tréning na mieru

A to dokáže len skúsený osobný tréner. Musia mu byť jasné vaše športové zdatnosti, ciele a vôľa pracovať. Tréning na mieru tvorí súbor cvikov špecificky zameraných na chudnutie, formovanie alebo na získavanie svalov. Nie je veľmi zlučiteľné, aby fitness tréner kopíroval cviky kolegu, ktorý pripravuje profesionálov na súťaž.

V začiatkoch vás menej ohrozuje stagnácia

Tá hrozí v akomkoľvek štádiu cvičenia, ale začiatky bývajú najťažšie. Dosť trvá, kým si zvyknete na prvé požiadavky na tréning, už sa zaťaženie zvyšuje. Podmienkou je nepovoľovať a prekonávať samých seba.

Pozrite si našu ponuku proteínov

Každú vašu športovú skúsenosť podrobne analyzuje

Šport je pre mnohých veľmi osobnou až intímnou záležitosťou, preto odmietajú trénera. Na začiatku si neuvedomujú, že pri športe sa treba popasovať aj s nepríjemným vyťažením, presilením či s úrazmi na tele. Možno tréning nezvládate tak, ako sa o tom sprvoti dobre diskutovalo. Aj tréner je len človek, učí sa a najmä trénuje pod dohľadom svojho osobného trénera. Možno vás vyrušovala monotónnosť, možno si neskôr vyžiadate kombináciu kardio cvikov a posilňovania – chce to len komunikovať a dôverovať svojmu trénerovi!

Je empatický a rozumie vám

Už keď máte trénera, to neznamená, že na tréning musíte prísť zakaždým s úsmevom. Nemusíte! Aj vás počas dňa ohrozuje množstvo protichodných emócií a niekde ich potrebujete vyventilovať. Pri športe sa to dá, len do toho treba vložiť všetko. K tomu patrí aj hnev, búchanie a smiech cez slzy.

Viete, že kvalitný cvičebný plán podporuje aj našu psychickú pohodu a odreagovanie? Aj keď tvrdíme, že začiatky bývajú náročné, úloha trénera nás odbremení od ďalších povinností. Ak by ste si chceli zacvičiť, opäť by ste museli plánovať a organizovať, čo vyvoláva ďalší stres. Tak to za vás spraví tréner!

Je to práca ako každá iná

Aj keď máte trénera na nezaplatenie, na jej konci taktiež vyžaduje vyplatený honorár. Netvrdíme, že šport a osobný tréner sú lacnou, no nie nedostupnou záležitosťou. Ak si predstavíte kopec svojich neúčinných tréningov, diét a jo-jo efektov na vlastnú päsť, tak to skutočne boli vyhodené peniaze. Tréner vás pred týmito prešľapmi chráni a posúva ďalej!  

Viac info:
https://www.jerseywatch.com/blog/benefits-of-coaching-youth-sports/

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.