VÁCLAV ČEŠKA - Z DREPOV MÁM NEKUTOČNÝ REŠPEKT

 

 

 

 

Ahoj Václav , my sa predsa len poznáme dlhší čas. Naposledy sme ale cvičili spoločne v jednej posilňovni niekedy pred piatimi rokmi. Vždy si mal silu, ale predsa len nič nenasvedčovalo tomu, že sa znenazdajky probojuješ do svetovej špičky a začneš lámať nejaké rekordy. Kedy k tomu zlomu došlo ?

 



Došlo k tomu v momente, keď som sa presťahoval z Lomnice nad Popelkou do väčšieho mesta, konkrétne do Liberca. Zrazu som zistil, že nie som taký kráľ, ako som si dovtedy myslel, že to je naopak veľká tragédia na to, ako vyzerám a čo dvíham. Tak som začal chvíľku koketovať s kulturistikou, ale to sa vôbec nedarilo, pretože ja sa proste rád najem. Takže som to zobral  z druhej strany a začal som sa snažiť dvíhať veľké váhy a to na všetkom. Ja robím vo  väzenskej službe a v práci si všimli kolegovia, že veľa drepujem  a nasmerovali ma na trojboj. Ja som do tej doby nevedel, že nejaký trojboj vôbec existuje. Tak som sa pozrel na net, a zistil, o čom to vlastne vôbec je. Potom som dostal kontakt na jedného človeka, začal som jazdiť do oddielu Metalpower Powerlifting Nový Bor a už to išlo.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vaclav-ceska-1_ccf3fb20948e678ef19850c07f161073.jpg

 

 

 

 

Ty si hovoril, že si koketoval aj s kulturistikou. Do akej fázy to zašlo?

 

 


No ... je pravda, že som skúšal aj tie rôzne sacharidové vlny, ale je to predsa len o dennom dodržiavaní stravy a to mi veľmi nešlo. Problém bol tiež  v tom tréningu, ktorý ma moc nebavil. Veľa opakovaní, bez cheatingu, malé  váhy ... proste ma to nebavilo a neuspokojovalo. Áno , je to príjemný  pocit, byť napumpovaný, ale vo finále som bol rovnako furt tlstý , postava nestála za nič a do toho som prd zdvíhal. Potom vidíš chlapcov, čo vyzerajú fantasticky, ale mávajú tam so závažím pre dievčatá a to som si povedal, že je to ako Ferrari, ktoré nejazdí . Takže som sa dal na to, čo mi ide, čo ma hlavne baví a uspokojuje. Moja postava je len vedľajší produkt toho snaženia.

 

 

 

Priznám sa, že sa v najrôznejších federáciách silového trojboja neorientujem . Ako to tam teda je a aká je situácia v trojboji z hľadiska nejakej prestižnosti?

 


Momentálne sú 4 federácie. V Čechách sú profíci, resp. oni sa tak nazývajú, vo federácii IPF, kde je určite najlepší David Lupač. Tie ostatné federácie vznikli v podstate z jedinej, kde sa činovníci rozhádali a tak tu máme WPC, GPC a WAUP.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vaclav-ceska-2_ccf3fb20948e678ef19850c07f161073.jpg

A ty závodíš kde?

 

 


Ja to obchádzam všetko. Napríklad v Nemecku to je tak, že sa preteká vo federácii UPC. Tam som bol tento rok pozvaný a podarilo sa mi to vyhrať. Bola to Nemecká republika a podarilo sa mi ju vyhrať absolútne, čo ma potešilo. Pretek  ma bavil, ľudia  boli úžasní, takže fajn zážitok. Všeobecne je tá situácia pre mňa priaznivá. Tým, že tu sú 3 rozhádaný federácie, tak sa robia 3 republiky, môžeš ísť na Európy pod záštitou WPC, inokedy GPC, takže ja mám 9-12 pretekov za rok. Je jasné, že sa beztak stretávaš s mnohými rovnakými ľuďmi. Takže vo finále je celkom jedno, či pretekáš  pod plagátom s týmito  písmenkami, alebo inými.

 

 

A nedevalvuje to hodnotu tých titulov, keď sú naraz v jednom roku 4 majstri sveta, Európy atď ...?

 

 


Áno. Úprimne povedané, ja mám nejaké tituly, ale nie sú pre mňa moc podstatné . Ja tie tituly nedávam nijako na obdiv. Pre mňa sú dôležité  tie zdvihnuté kilá a umiestnenia v absolutke , kedy sa môžeš umiestniť do prvých troch miest. To je pre mňa podstatné.

 


Takže sa dostávame teda k tomu podstatnému a to sú tvoje výkony. Aké momentálne máš?

 

 


Teraz som bol na Európe, kde som zdvihol 450 kg. Bohužiaľ som premárnil prvý pokus, kde som zahodil 420 kg, takže som s tým musel začínať odznova. Potom som išiel na 450 a cítil som sa na 470, ale to už nešlo absolvovať. Bohužiaľ, je to škoda. Avšak teraz som dal 452,5 kg na drep, na benč 260 kg a 340 na mŕtvy ťah. Na tej Európe som skúšal ešte 352 kg na mŕtvolu, ale pri 340 kg som si odtrhol mozoľ a mal som pol centimetrovú dieru v ruke a to jednoducho nešlo. Bolo to ako keby som držal klinec a zdvíhal. To nešlo. Ale myslím, že chrbát by to dal  hore. Inak ten Benč je moja Achillova päta. Snažím sa ho zlepšiť, makám na ňom, ale trochu sa s ním trápim.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vaclav-ceska-3_ccf3fb20948e678ef19850c07f161073.jpg

 

 

 

 

Ja som ti raz pomáhal pri drepe s 320 kíl. Zdôrazňujem, pomáhal. Napriek tomu to vo mne zanechalo silný zážitok, kedy z tej činky išla obrovská energia. Celé to začalo vibrovať, chvieť a išiel z toho obrovský rešpekt. Myšlienka, že by som mal na chrbte 450 kíl  je pre mňa tak nerealisticky vzdialená, že si ten pocit nedokážem ani predstaviť. Aké to je, mať skoro pol tony na chrbte a drepnuť s tým?

 

 


Teraz keď si o tom začal tak hovoriť sa mi začali potiť dlane. (Smiech). Nie, vážne, mám z toho neskutočný rešpekt. Stačí jeden blbý pohyb a celý život sa ti zrazu otočí, pretože ťa to normálne zlisuje. Ja som šiel so 400 kilami niekoľkokrát cez hlavu, so 380 kilami som išiel kotúľ dozadu a sú to nepríjemný veci . Najhoršie je, vrátiť sa po takomto zážitku stále pod tú činku. Ja mám ísť zajtra drepovať a už teraz mi je, ako by som mal ísť k zubárovi. Mám strach. Alebo skôr rešpekt. Ale skutočne veľký . Na tento tréning musím mať absolútne ticho, nepúšťam si hudbu, potrebujem mať okolo seba spoľahlivý ľudí, kedy mám dvoch  na stranách, jeden je za mnou, jeden mi odklápa a tí  chlapci musia byť ticho. Nesmú hovoriť. Musím mať pokoj.

 

 

Takže nie si ten typ, čo potrebuje na seba revať, nechať sa hecovať atd ...?

 

 


Ale áno . Toto mi pomôže pri Benči  a pri  mŕtvole. Ale pri drepe nie. Ako hovorím, trochu sa toho drepu bojím, a preto svoje pokusy idem  veľmi pomaly. Všetci si zo mňa robia srandu, pretože ostatní do toho skáču, aby sa mohli odraziť od bandáží , od dresu, ale ja idem  pomaličky, pretože chcem mať pod kontrolou chrbát a čakám len na pokyn od trénera, že som platný na hĺbke drepu a idem hore. Aj keby mi to malo roztrhnúť hlavu tak rýchlo nejdem.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vaclav-ceska-4_ccf3fb20948e678ef19850c07f161073.jpg

 

 

 

 

Kulturisti mávajú po tréningu stehien tzv. Svalovú horúčku. Bolia  ťa svali pri jednom opakovaní s takto extrémnou váhou?

 

 


Skôr ma bolia veľké kĺby a chrbtica .  Ale taká tá laktátová bolesť to nie. Jedine keď pridám opakovania, idem  ľahší tréning, tak potom áno.

 

 

 


Čo pre teba znamená ľahší tréning? Je pre teba napríklad  300 kíl ešte ľahká váha?

 

 

 


Ja sa s 300 kíl stále ešte rozcvičujem . Ale nechcem, aby to vyznelo nejako arogantne. Je to proste ešte v rámci rozcvičenia na tie vrcholné  série. Celkovo tie séria idem  asi takto: S 120 kg robím 4-5 opakovaní, s 180 idem  tak 3 opakovania , potom dám 220 kg. To idem  bez opasku, bez ničoho. Iba tak, ako som, bez žiadnych pomôcok. Potom dám tých 300 kg pre jedno opakovanie a to už si beriem opasok. Podľa toho určujem , ako som na tom v  ten deň. Ak to dám ľahko, vezmem bandáže a idem rovno na 380 kíl. Inak ak by som išiel čisto len s tristovkou  na počet opakovaní a iba s opaskom a nestiahnutými  bandážami, tak si myslím, že tých desať opakovaní by som dal.

 

 

Taká klasická otázka znie: Chcem sa zlepšiť na Benč. Čo by si poradil ?

 

 


Čo mne  osobne veľmi pomohlo, boli veci, ktoré som v bežných fitkách nikdy nevidel cvičiť. Až keď som prišiel do Boru, tak som videl, že tam používajú rôzne pomôcky. Takže keď som išiel na akýsi nábor a bez ničoho tam benčnul 200 kíl, tak boli spokojný, ale akonáhle ma navliekli  do dresu, tak hneď bolo vidieť, že tam chýba fáza tricepsu. Takže som začal robiť dotlaky, ktoré sú pre zlepšenie v Benči  výborné. To si dáš na hrudník klát a robíš v podstate polovičné opakovania. Teda to, čo nemajú kulturisti radi, keď to niekto cvičí. Potom mi veľmi  pomáhajú gumy na tyči. Vyzerá to strašne, keď máš na osi 10 kíl, ale zato zavesené tri gumy so závažím. To s tým zápasíš ako blázon a je to výborné na precvičenie stabilizátorov. To mi pomohlo fakt veľmi . No a potom veľa doplnkových cvikov ako sú napríklad bradlá. Ale to už moc nerobím, pretože pri mojich 150-tich kilách som tam ešte 40 kíl zavesil a pri plnom pohybe už ma tie kĺby a šľachy pri tomto cviku veľmi boleli.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vaclav-ceska-5_ccf3fb20948e678ef19850c07f161073.jpg

Dobre a koľkokrát týždenne sa  má cvičiť ?

 

 


Ja cvičím Benč tak raz za 5-6 dní. Keď je to dlhší rozostup, tak už cítim, že ten sval nezaberá a mäkne. A mám to tiež  rozdelené na ťažký a ľahký benč, kedy v tom ľahšom idem  všelijaké pauzy, stopku dodržiavať atd ... a oni potom zosilňujú šľachy. Paradoxne na nižších váhach. Ale ak s tým pohybom a váhou takto pracuješ, tak tie šľachy zosilnejú . Naopak, keď tam naložíš, tak tie úpony z toho nie sú moc nadšené .

 

 

Takže ho ideš len zhruba 1x týždenne?

 

 


Áno, tak nejako to vychádza.

 

 

 


To som prekvapený. Myslel som, že silové tréningy by sa mali ísť  viackrát na partiu do týždňa. 3x do týždňa napríklad .

 

 

 


To neviem, kto by to utrénoval . Jediný o kom viem, že v rámci jedného týždňa ide napríklad  ľahký a ťažký benč, je David Lupač. Ale na mňa by to bolo veľa .

 

 

 

Kto je pre teba ten najťažší súper?

 

 


V IPF neradi počujú, keď sa porovnávame my z open federácií s nimi. Nemajú to radi. David držal najťažší český drep 450 kíl. Ja som ho prekonal o 2 kilá, kedy on mi potom písal, že musí dřepnout 450 kg +. To ma celkom prekvapilo, pretože som si hovoril, prečo sa so mnou vôbec zaoberá, ale o týždeň neskôr čo som to dal ja, tuším, že s  440 kilami, na súťaži ustlal. Asi bol trochu premotivovaný , pretože David podáva štandardne dobrý výkony. On je veľmi dobrý, má za sebou silný tím, nejakých  sponzorov, tí  chlapci v Prahe sa o neho starajú , má tam skvelé vybavenie a ja mu to prajem. Vo finále ja som proti nemu buran z Brodu.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vaclav-ceska-6_ccf3fb20948e678ef19850c07f161073.jpg

A teba niekto podporuje?

 

 


Dan Perner. To je človek, ktorý už tu pomohol mnohým športovcom. Neviem, čo by som k tomu viac dodal mimo toho, že mu veľmi Ďakujem . Tiež  mi vychádza v ústrety Jarda Sokol z Fit centra u Peškú , ktorý mi nikdy nenadával, keď mu tam trieskam z kotúčami. Samozrejme nesmiem vynechať ani chlapcov z Metalpower Powerlifting Nový Bor, ktorý okolo mňa skáču zakaždým, keď potrebujem trénovať drepy.

 

 


Ty už si tú tvoju hmotnosť 150 kíl zmienil, ale mňa by zaujímalo, ako a v čom ti pomáha pri tých výkonoch?

 

 


No, ja som zhruba týždeň pred tou Európou dostal hnačku, ale takú, že išla zo mňa aj krv. Dostával ma z toho môj obvoďák Mudr. Konečný, ktorý do mňa natlačil nejaké špeciálne antibiotiká a dostal ma z toho von. Ale 5 kíl bolo preč. A napríklad  pri tom drepe som cítil, ako som sa celý rozklepal, pretože tam tých 5 kíl jednoducho chýbalo.

 

 


Jasné, ale mňe príde zvláštne, že tuk by mal "niečo zdvíhať", pretože čo si budeme klamať, 150 kilo svalov to nie je. Ako teda môže prírastok akoby neživej hmoty pomôcť?

 

 


Jasné, to som nikdy nepopieral, že je to tuk, ale ide o to, že ako som mal tú hnačku, úplne som cítil, ako by som tie svaly vychcával. Iba som ležal a pozeral, ako mi chudnú nohy. Ten sval je jednoducho obalený tým tukom a zabalený do tej kože, ktorú ja nechytím napríklad  tak, ako to vidím u teba. Tá moja koža je narvaná vodou, svalom a tukom, ktoré sú akoby prerastené a tá koža neustúpi.

 

 


Ma vždy miatlo, že tuk ako taký nič nezdvihne, ale zároveň je asi potrebné, pretože všetci silový atléti, špičkový strongmeni a trojbojári sú takí. Takže to zjavne pomáha.

 

 

 


No jasné že to pomáha. Veď ja sa o ten ranec podopieram, bez neho by som nezdvihol nič. Stiahnem si opasok, vďaka tomu cemru sa mi stiahnu vnútornosti, opriem sa o neho a dá mi to obrovskú stabilitu pri tom drepe. A navyše posilňujte, aj keď chodím, čo pri tých 150 kilách už nie je taká sranda.

 

 


Užívaš nejaké doplnky výživy?

 

 

 


Áno , dokonca aj od Extrifit. :-) Mal som Iso 90, inak používam veľa BCAA, Glutamín, Kolagén a glukosamín sulfát. Sachariďák používam pred pretekmi , kedy mám týždeň na to, dorvať to cukrom.

 

 


Ako vlastne znášaš túto aktuálnu vlnu horúčav?

 

 


Doma úplne v pohode. Horšie je to v práci. Keď mám lietať po schodoch hore a dole, potím sa ako prasa.

 

 

Uniformu máš na mieru?

 

 


Áno , tu mám na mieru. Merali mi ju dokonca až na generálnom veliteľstve .

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vaclav-ceska-7_ccf3fb20948e678ef19850c07f161073.jpg

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.