Vianoce a zdravá výživa

Vianoce sú obdobím hojnosti – dopriať si máme nielen jedla, ale aj pohody, pokoja a spokojnosti. Taktiež máme dožičiť aj svojim najbližším, ale všetkého s mierou. Na zdravý príjem kalórií nezanevrieme, pretože opätovný návrat do každodennej reality bude obzvlášť náročný. Rovnako sa nepohybujeme len na trase z obývačky ku chladničke, ale vyhľadávame oveľa väčšie krásy. Ako teda prežiť v zdraví?

Na čo sú Vianoce zlé?

Vianoce určite nie sú vhodným obdobím začínať budovať zdravé návyky v stravovaní a v športe. Sú akoby spoločenskou udalosťou a veľmi nás ovplyvňuje názor a správanie druhých. Ďalším problémom Vianoc je aj množstvo, aj zloženie tradičných jedál. Sú mastné a bohaté na rýchle sacharidy. Navyše konzumujeme veľa vyprážaného a presoleného. To má za následok zadržiavanie vody a zvýšený tlak.

Prečítajte si: Najlepšie recepty s arašidovým maslom

Vianoce, cez ktoré sa nevzdávame ničoho obľúbeného    

Zlatou strednou cestou medzi odopieraním a hojným jedálničkom sú tipy na zdravé vianočné jedlá. Môžu mať podobu úplných noviniek alebo si vylepšíme tradičné jedlá.

Vianočné oblátky „z iného cesta“  

Oblátky s medom a cesnakom otvárajú vianočné hodovanie. Chutia každému ako malým, tak aj veľkým, avšak stále ich možno vylepšiť. Aj taká oblátka totiž dokáže zavážiť v zdravom vianočnom stravovaní. Tento rok oblátky nekupujeme, ale si ich sami vyrobíme. Hlavnou ingredienciou sa stáva špaldová a mandľová múka a rovnako zdravšou alternatívou je trstinový cukor.

Konkrétne špaldová múka v oblátkach podnecuje jemne orieškovú príchuť. Je bohatá na bielkoviny a vlákninu. Špalda pôsobí pozitívne na ľudskú psychiku, podporuje nervy, svaly a väzivá a má priaznivý vplyv na metabolizmus.  

Viete, že špaldová múka nepodporuje v tele také intenzívne ukladanie tukov ako tradičná múka? Navyše regeneruje bunky a chráni ich pred poškodením a infekciami.  

Kapustnica pre zdravé trávenie

Ide o sýtu verziu „polievky“, ktorá v tradičnej verzii je veľmi ťažko stráviteľná. Varovný prst zdvíhame aj ohľadom stravovania detí a starších s rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Preto aspoň tieto Vianoce sa vzdajme mastnej kapustnice a nahraďme ju prirodzenými zdrojmi vitamínov a minerálov. Základom zdravej kapustnice je zelenina, zeleninový vývar, štipka korenia na dochutenie. Nenachádzame v nej ani údeniny, ani huby. Použijeme len kapustu vo funkcii spaľovačov tukov, so zásobami vitamínov skupiny B, C a E. Naše telo obohacuje o horčík, železo a vápnik. Zdroje vlákniny nám ďalej podporuje koreňová zelenina, kaleráb, cibuľa a pór. Ideálne, keď použijeme domácu fermentovanú kapustu pre silnejšiu imunitu.

Prečítajte si: Prečo užívať magnézium?

Rada odborníka pri vianočnom prejedení  

Uľaviť tráveniu môže byť veľmi komplikované, preto je najlepšie vyvarovať sa tomu. Ak tomu aj tak niekto podľahne, trávenie treba zefektívniť, nie ho uležať na gauči. Odporúčame bylinky na trávenie, akými sú mäta, fenikel, zázvor alebo harmanček. Skvelým symbolom Vianoc a navyše pomocníkom pri úľave plného žalúdka je škorica. Žalúdok upokojí aj diétny kurací vývar a kratšia podvečerná prechádzka.

Vianoce a zdravá výživa

Zemiakový šalát, ktorým trávenie nedráždime

Je síce trochu kontroverzné nadviazať na zabránenie pred vianočným prejedaním zemiakovým šalátom, ale nie nereálne. V zdravšom prevedení nahrádza majonézu biely jogurt (max. 2 ks), 2 – 3 vajíčka, sterilizované uhorky, mrazená zelenina, horčica a korenie na dochutenie.

Vianočná výzva

Berme Vianoce ako obdobie, ktoré nás chce preskúšať v odvahe, trpezlivosti a chuti do života – zdravého, kvalitného a veľmi dlhého. Preto ak máme možnosť vylepšiť si ho stravovaním, tak to urobme! Len my sme zodpovední za svoje zdravie, ktoré sa nedá vysnívať ani tieto, ani nasledujúce sviatky.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.