Čo je BCAA?
Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok
Vianoce sú obdobím hojnosti – dopriať si máme nielen jedla, ale aj pohody, pokoja a spokojnosti. Taktiež máme dožičiť aj svojim najbližším, ale všetkého s mierou. Na zdravý príjem kalórií nezanevrieme, pretože opätovný návrat do každodennej reality bude obzvlášť náročný. Rovnako sa nepohybujeme len na trase z obývačky ku chladničke, ale vyhľadávame oveľa väčšie krásy. Ako teda prežiť v zdraví?
Vianoce určite nie sú vhodným obdobím začínať budovať zdravé návyky v stravovaní a v športe. Sú akoby spoločenskou udalosťou a veľmi nás ovplyvňuje názor a správanie druhých. Ďalším problémom Vianoc je aj množstvo, aj zloženie tradičných jedál. Sú mastné a bohaté na rýchle sacharidy. Navyše konzumujeme veľa vyprážaného a presoleného. To má za následok zadržiavanie vody a zvýšený tlak.
Prečítajte si: Najlepšie recepty s arašidovým maslom
Zlatou strednou cestou medzi odopieraním a hojným jedálničkom sú tipy na zdravé vianočné jedlá. Môžu mať podobu úplných noviniek alebo si vylepšíme tradičné jedlá.
Oblátky s medom a cesnakom otvárajú vianočné hodovanie. Chutia každému ako malým, tak aj veľkým, avšak stále ich možno vylepšiť. Aj taká oblátka totiž dokáže zavážiť v zdravom vianočnom stravovaní. Tento rok oblátky nekupujeme, ale si ich sami vyrobíme. Hlavnou ingredienciou sa stáva špaldová a mandľová múka a rovnako zdravšou alternatívou je trstinový cukor.
Konkrétne špaldová múka v oblátkach podnecuje jemne orieškovú príchuť. Je bohatá na bielkoviny a vlákninu. Špalda pôsobí pozitívne na ľudskú psychiku, podporuje nervy, svaly a väzivá a má priaznivý vplyv na metabolizmus.
Ide o sýtu verziu „polievky“, ktorá v tradičnej verzii je veľmi ťažko stráviteľná. Varovný prst zdvíhame aj ohľadom stravovania detí a starších s rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Preto aspoň tieto Vianoce sa vzdajme mastnej kapustnice a nahraďme ju prirodzenými zdrojmi vitamínov a minerálov. Základom zdravej kapustnice je zelenina, zeleninový vývar, štipka korenia na dochutenie. Nenachádzame v nej ani údeniny, ani huby. Použijeme len kapustu vo funkcii spaľovačov tukov, so zásobami vitamínov skupiny B, C a E. Naše telo obohacuje o horčík, železo a vápnik. Zdroje vlákniny nám ďalej podporuje koreňová zelenina, kaleráb, cibuľa a pór. Ideálne, keď použijeme domácu fermentovanú kapustu pre silnejšiu imunitu.
Prečítajte si: Prečo užívať magnézium?
Uľaviť tráveniu môže byť veľmi komplikované, preto je najlepšie vyvarovať sa tomu. Ak tomu aj tak niekto podľahne, trávenie treba zefektívniť, nie ho uležať na gauči. Odporúčame bylinky na trávenie, akými sú mäta, fenikel, zázvor alebo harmanček. Skvelým symbolom Vianoc a navyše pomocníkom pri úľave plného žalúdka je škorica. Žalúdok upokojí aj diétny kurací vývar a kratšia podvečerná prechádzka.
Je síce trochu kontroverzné nadviazať na zabránenie pred vianočným prejedaním zemiakovým šalátom, ale nie nereálne. V zdravšom prevedení nahrádza majonézu biely jogurt (max. 2 ks), 2 – 3 vajíčka, sterilizované uhorky, mrazená zelenina, horčica a korenie na dochutenie.
Berme Vianoce ako obdobie, ktoré nás chce preskúšať v odvahe, trpezlivosti a chuti do života – zdravého, kvalitného a veľmi dlhého. Preto ak máme možnosť vylepšiť si ho stravovaním, tak to urobme! Len my sme zodpovední za svoje zdravie, ktoré sa nedá vysnívať ani tieto, ani nasledujúce sviatky.