Vraj to bolo predtým lepšie, pani Millerová

Poďme sa ešte raz vrátiť k ME. Veľké pozdvihnutie medzi povedzme zasvätenou verejnosťou, poťažmo bývalými, či súčasnými pretekármi, vzbudila kategória Novice. Akože nováčikov. Neviem presne, ako sa tam dalo prihlásiť, ale predstavujem si to zhruba tak, že sa niekto v covidpauze trochu nudil, na wish si objednal pár jednoručiek z dreva a hliny a akonáhle mu vykukla prvá žila na predlaktí, pojal presvedčenie, že by si tú zdurenú cievu mohol porovnať aj s niekým iným. Potom už stačilo nahovoriť do googlu heslo ájwontkompýtinbodybuljing a vedľa submisívnych videí sa sporo oblečenými kulturistky vybehol aj termín Majstrovstvá Európy.

A byť Majster Európy po 14 dňoch cvičenia znie celkom dobre. Tak prečo sa neprihlásiť, že áno? Oficiálne deklarovaný zámer IFBB pre vznik tejto kategórie je priblížiť súťaženie čo najširšej verejnosti. Čo je samozrejme lož ako veža zhruba o rozmeroch Burdž Chalífa.

Pravým zámerom tohto bullshitu je predovšetkým výber štartovného. To prekukne aj majiteľ bielej palice a svorky vlčiakov k tomu. Nemám nič proti tzv. Súťažiam neregistrovaných, nováčikov, začiatočníkov a podobne označeným súťažiam. Je skvelé, že existujú a skutočne spĺňajú onen zámer "skúšky a ochutnanie súťažnej atmosféry" všetkým tým, čo sa na regulárne preteky z najrôznejších dôvodov necíti.

Ale od ich organizovania sú tu národné zväzy. Aký má potom význam hierarchia IFBB, keď sa v utorok ráno zobudíš s tým, že  ideš v sobotu pretekať na ME? Myslím, že tu už by sa delegáti a prezidenti národných zväzov mali trochu ohradiť a povedať, hej RAFO, trochu brzdi, lebo inak celú tú štruktúru rozbúraš pre pár drobných.

Ale možno k tomu došlo, možno to je len výnimka pre momentálny rok, kedy je pravdou, že chod mnohých národných federácií združujúcich sa pod hlavičkou IFBB bol pandemicky narušený. Uvidíme za rok. Ale zatiaľ som v tomto smere dosť skeptický, lebo kreativita prezidenta IFBB Rafaela Santoia pri vymýšľaní nových a nových kategórií a ich zavádzanie v praxi, je vskutku bezbrehá.

Ako ste možno čítali minulý týždeň, súťažil som prvý deň šampionátu v piatok a moja kategória bola 67. bodom v poradí. Čítate správne, 67. bodom, nie šiestym až siedmym bodom, ale pekne pekne tie dve číslovky dohromady. Aké a koľko kategórií bolo predo mnou, vám ani nedokážem napísať, lebo na to moja pamäťová kapacita šedej hmoty ledabolo uloženej za prednou časťou steny lebečnej rozhodne nestačí.

Čo bolo hneď po kategórii nováčikov ďalšom predmetom diskusií. Teda, ono je to predmetom diskusií každoročne a tieto diskusie naberú nový drajv s každou novo vymyslenou disciplínou. Že je tých kategórií veľa. Že teraz môže pretekať kde kto. Že to nemá úroveň. Že tie medaily dávajú každému, kto má do zadnice dieru. Ale hlavne stále čítam, že predtým to bolo oveľa, oveľa lepšie ...

Každý, kto ma aspoň chvíľu číta, alebo sleduje na socsietiach si nemôže nevšimnúť, že som turbolajkovač tých najväčších monštier, čo sa na tejto planéte pohybujú a že som najväčší obhajca toho najmenej zdravého životného štýlu od vynálezu drogových závislostí.

Cvičenec má byť obr, krv mu má prúdiť v cievach s priemerom ropovodnej rúrky, má veľa vzdychať, kričať pri tréningu, jesť mäso a celoročnú produkciu ryže Vietnamu. Nosí na sebe handry, čo väčšina ľudí používa ako stan, pohybuje sa pomalšie ako výstavba diaľničnej siete v SR a trochu funí. Basta.

Napriek tomu absolútne nesúhlasím s niečím takým, ako že predtým to bolo lepšie a že kategórií je veľa a podobného hľadanie zašlých čias ... Odhliadnuc od skutočne absurdnej kategórie nováčikov na ME, všetky ostatné kategórie prospievajú nebývalému rozkvetu fitness. Nikdy v histórii necvičili toľko ľudí, ako tomu je za posledných niekoľko rokov.

Áno, vôbec si neklamme, že za tým nie je rovnaký motív, ako tomu je v prípade kategórie nováčikov, teda prachy. O tie ide vždy až v prvom rade. Ale kde nie je dopyt, nie je ani ponuka. IFBB síce chrlia jednu kategóriu za druhou, ale nedá sa práve povedať, že by zívali prázdnotou. Je na teba tá hardcore kulturistika moc? OK, máme pre teba Classic physique, kde sú nastavené tak veľkorysé pomery váha / výška, že ak máš byť dobre a kvalitne pripravený, v pokoji sa tam vojdeš a stále z teba bude poriadna hruda mäsa.

Nedosahuješ takých objemov, aby si konkuroval týmto borcom? Poď skúsiť Classic bodybuilding s pomerom váha / výška tesnejším. OK, žiadny tričko v rukávoch trhať asi nebudeš, ale stále budeš vyzerať skvele a drvivá väčšina ľudí na ulici ťa bude mať za "toho s tou parádnou postavou".

Možno začínaš, možno to tak nežereš ... Máme pre teba kategóriu Classic Games s ešte užším pomerom váha / výška. S tým tričkom to už bude tak, že akonáhle si ho dás dole, tak stratíš, ale ako odrazový mostík pre pretekanie je to fajn. No a keď si krásny a svalnatý k tomu, bež do Physique. A ak si stále krásny a ešte trochu svalnatejší, bež do muskular physique. Každý si vyberie ...

A potom tu máme kategórie Bikin, výškovo rozsekané po pár centimetroch. Mojou obľúbenou kategóriou je wellness pre dievčatá s masívnym (osvaleným) podvozkom, bodyfitness, akrobatické fitness, fitness, fitness model, physique ... uff, musím si oddýchnuť, ako som vyčerpaný len z toho, že to píšem. Blázinec, šialené?

No asi trochu áno. Každopádne všetky tieto kategórie sú obsadené, všetci ich účastníci cvičia, motivujú ostatných, privádzajú do fitek, akokoľvek krátkodobo, svojich kolegov z práce, kamarátov, priateľov a priateľky a tí všetci prinášajú peniaze a roztáčajú kolesá fitness biznisu na plné obrátky ...

Som skalopevne presvedčený o tom, že vidina súťaží, motivácia, jasný a hmatateľný cieľ v podobe medailí, pohára, ale aj pochybnej instaslávy, je tá najlepšia motivácia. Koľko z tých dievčat, alebo chlapcov by dnes urputne cvičilo, keby to "bolo ako predtým?" Koľko z tých chalanov by išlo dobrovoľne prehrať, ak by bolo iba 5 váhových kategórií v situácii, keď metrák súťažnej váhy dnes už nie je skoro nič výnimočné? Koľko tých vyslúžilých 17ročných gymnastiek by cvičilo, keby sa nemohli realizovať v kategórii fitness?

No a koľko dievčat by cvičilo, ak by tu bola len kategórie kulturistiek? Minimálne na poslednú otázku odpoveď poznáme. Fitka sa radikálne začali plniť dievčatami s príchodom a zavedením kategórí bikiny fitness na súťažiach. (Ktorej sme sa kedysi taky smiali) Do tej doby posilňovne pripomínali skôr nejaké gay kluby, ktoré svojou prítomnosťou rozvírila niečija sestra. Dnes? Na drepovací stojan sa jednu chvíľu u nás vo fitu vypisoval poradovník osôb v prekliato tesných Nebbia legínach.

Toto všetko so sebou prinieslo obrovské množstvo peňazí, z ktorých paradoxne ťažia najviac nadšenci do tých "starých čias". Pamätám totiž, ako sme v časoch, keď to bolo údajne lepšie, sedeli nad časopismi plných fotiek borcov trénujúcich na vybavení, ktoré malo s tým naším haraburdím spoločného leda tak farbu. A väčšinou ani to nie.

Hltal som tréningové videá z USA, kde borci cvičili v halách plných činiek a strojov v najrôznejších podobách, aby som sa potom smutne odobral do našej posilky pomaznať sa s hrdzavejúcou činkou a čakať, až sa uvoľní nejaký ten stroj.

Môžem sa biť do pŕs, aký som bol za mlada tvrďas, že som cvičil v studených priestoroch smradľavej posilňovni s absolútne nedostatočným vybavením, ale je to práve miliarda kategórií, ktorá priviedla masu ľudí k činkám a tým pádom rozmachu skvele vybavených fitek, ktorý vám umožní cvičiť, búchať, makať na sebe, drieť, aby ste vybudovali abnormálne objemy a vyzerali ako z iný planéty.

Ak by to stálo na bláznoch ako som ja, doteraz smrdím v tých pivniciach a nikoho nezaujímam.Som šťastný, že som sa dočkal dnešných podmienok a rozmachu fitness. A že potom musíte počkať, až sa drobcovi na pódiu vyváľajú? No a čo? Za dnešné podmienky to rozhodne stoja ...

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.