VYVARUJTE SA CHÝB NA SÚŤAŽI ! 3 . DIEL

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chyby-3-1_2546be9f06039e560acc2410cb1ee73a.jpg

 

 

 

 

Bohužiaľ, vzhľadom k tomu, že pravidlá obmedzujú skladbu jednou  minútou, tak tento časový priestor v podstate vylučuje začlenenie rôznych hudobných motívov, alebo skôr rytmov a rôzne dynamiky skladby. Tie pokusy, ktorý vo svojom mixe do minúty dokážu natlačiť 3-4 rôzne hudobné štýly pôsobia  často rozhárané a zbesilo, riadiac sa pekným českým syntagmou o piatom cez deviate.

Každopádne pri výbere hudby je treba prihliadnuť k naturelu pretekára. Nemá cenu, znásilňovať sám seba tým, že si vyberiete pieseň, ktorá sa vám absolútne nepáči, a to len preto, že práve  frčí, alebo že vám niekto povedal, že sa hodí na zostavu. Ak sa vám páči nejaký netradičný žáner, verím, že v niektorej jeho časti sa nájde pasáž vhodná k pózingu. Nie je väčšia otravy, ako nacvičovať pózing na hudbu, ktorú neznášate. Ak poznáte niečo, čo počúvajú  len najbližšie príbuzenstvo kapely, ale vám sa to zdá vhodné na použitie, prdnite  to tam. Možno sa vám naopak podarí  zaujať porotu a vytrhnúť ju z letargie tým, že v záplave podobných a 100x oposlouchaných "vhodných" skladieb, konečne počuje niečo netradičné. Nestávkujte na hity. Ani na prevarené songy z fitness prostredia. Nie je nič úmornejšieho, než počúvať zas a znova odrhovačku z Generation Iron. Nevnímať na súťaži piesni Sail už vyžaduje nutnú dávku meditačného umenia.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chyby-3-2_2546be9f06039e560acc2410cb1ee73a.jpg

Ďalším a pravdepodobne tým najdôležitejším kritériom je pohybová nadanost pretekára. Pohybovo nadaný pretekár si môže dovoliť v zostave rôzne elektrorytmy s dynamickými zvratmi. Avšak nie každý je Kai Green, alebo Fred Smalls a nie každý má tanec v krvi. Preto by som začiatočníkom a črevám ako som ja odporučil nejakú skladbu s rovnomerným rytmom, bez výraznejších dynamických predelov. Ovšem ak chcete silou mocou strhnúť aplauz na svoju stranu nejakým tanečným prvkom, starostlivo sa ho naučte. Videl som príliš veľa kópií Vince Taylora, Melvina Anthonyho a ďalších vynikajúcich, spravidla černošských pózerov, ktoré sa príliš nevydarili. Pokiaľ totiž nebudete venovať tanečným kreáciám vo vašej zostave dostatok času a nedokážete ich   precízne , budete vyzerať skôr ako smiešni kreténi, než ako vynikajúci pozeri. S tým súvisí aj kopírovanie zostáv. V zásade nemám nič proti tomu, okukať, alebo dokonca sa naučiť nejakú cudziu zostavu. Navyše ak ste neskúsení a neviete kde začať. Ovšem ako začiatočníci berte napodobňovanie niektorých prvkov zo zostáv vašich obľúbencov s istou sebakritikou. Ak sa chystáte súťažiť v kategórii dorastencov do 65 kg, demonštrovanie kvadricepsov  po vzore Branch Warrena dôkladne zvážte. Trepať stehenámi  kosťami  nemá vážne zmysel. Práve  tak vídam, na môj vkus až príliš často, pobehovať po pódiu mladých chlapcov s Rammsteinom , alebo nejakou  inou  monumentálnou  hymnou v chrbte.

 

Pri pózovaní zostaňte sami sebou. Iste čítate v rôznych motivačných článkoch o význame sebadôvery v športe. Verte si! Musíte si veriť. So zrakom zarytým do podlahy a telom vyžarujúcim signály o tom, že tam je skoro za trest, ešte nikdy nikto nevyhral. Avšak nič sa nemá preháňať. Ako sa hovorí: iný kraj, iný mrav. Hrané americkej sebavedomie s vycerenými zubami Bieleho Tesáka, s častými povzbuzovacími posunkami, americkú sebadôverou, ktorú hravo zameníte za aroganciu, bohužiaľ v Čechách moc slávy nekúpite.

 


Na záver pre tých z vás, ktorí vnímajú zostavu ako svoj handicap a pri pomyslení na to, že budú osamotení stáť pred stovkami divákov, sa im dvíha žalúdok, mám jednu povzbudzujúcu správu. Iba vďaka zostave ešte nikto súťaž nevyhral. Však môže byť jazýčkom na váhach, ak sa zbor rozhodcov nemôže rozhodnúť medzi dvoma borcami s podobným svalovým rozvojom a pripravenosťou. V opačnom prípade musíte mať naozaj otrasnú voľnú zostavu, aby vás to nejako významne poškodilo.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chyby-3-3_2546be9f06039e560acc2410cb1ee73a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.