VYVARUJTE SA CHÝB NA SÚŤAŽI ! FARBA A HUDOBNÝ DOPROVOD

Bohužiaľ, vzhľadom k tomu, že amatérske pravidlá obmedzujú skladbu raz minútou, tak tento časový priestor v podstate vylučuje začlenenie rôznych hudobných motívov, alebo skôr rytmov a rôzne dynamiky skladby. To však neznamená, že pravidelne nevídame pokusy, ktorý vo svojom mixe do minúty dokážu natlačiť 3-4 rôzne hudobné štýly. Pretekár potom pôsobí často dosť zmätene, ako by sa nemohol rozhodnúť, v akom tempe sa bude na pódiu nakoniec vykrúcať . Každopádne pri výbere hudby je treba prihliadnuť k naturelu pretekára.

Nemá cenu, znásilňovať sám seba tým, že si vyberiete pieseň, ktorá sa vám absolútne nepáči, a to len preto, že práve frčí, alebo že vám niekto povedal, že sa hodí na zostavu. Ak sa vám páči nejaký netradičný žáner, verím, že v niektorej jeho časti sa nájde pasáž vhodná k pózingu. Nie je väčšia otrava, než nacvičovať pózing na hudbu, ktorú neznášate. Ak poznáte niečo, čo počúva len najbližšie príbuzenstvo kapely, ale vám sa to zdá vhodné na použitie, s kľudným svedomím to tam prdnite. Naopak, je veľmi pravdepodobné, že sa vám podarí zaujať porotu a vytrhnúť ju z letargie tým, že v záplave podobných a 100x opočúvaných "vhodných" skladieb, konečne počujú niečo netradičné.

Nestávkujte na hity. Ani na prevarené songy z fitness prostredia. Nie je nič úmornějšího, než počúvať zas a znova odrhovačku z Generation Iron. Nevnímať na súťaži pieseň Sail už vyžaduje nutnú dávku meditačného umenia. Majte na pamäti, že rozhodcovia sú tiež len ľudia. A vy ich určite nechcete vytlakovať  dokola omieľaním  melódií skôr, než stihnete nasadiť žiarivý úsmev pri  double bicepse.

Ďalším a pravdepodobne tým najdôležitejším kritériom je pohybová nadanosť pretekára. Pohybovo nadaný pretekár si môže dovoliť v zostave rôzne elektrorytmy s dynamickými zvratmi. Avšak nie každý je Kai Green, alebo Fred Smalls. To, že ste zrazu hnedý  a opálený neznamená, že vám vošiel tanec do krvi. Preto by som začiatočníkom a prípadne pohybovo nadaným črevám ako som ja, odporučil nejakú skladbu s rovnomerným rytmom, bez výraznejších dynamických predelov.

Ovšem ak chcete silou mocou strhnúť aplauz na svoju stranu nejakým tanečným prvkom, starostlivo sa ho naučte. Videl som už príliš veľa kópií Vince Taylora, Melvina Anthonyho a ďalších vynikajúcich, spravidla černošských pózerov, ktoré sa príliš nevydarili. Ak totiž nebudete venovať tanečným kreáciám vo vašej zostave dostatok času a nedokážete ich  precízne, budete vyzerať skôr ako smiešni kreténi, než ako vynikajúci pozeri. S tým súvisí aj kopírovanie zostáv. V zásade nemám nič proti tomu, okukať, alebo sa dokonca naučiť nejakú cudziu zostavu. Navyše ak ste neskúsený a neviete, kde začať.

Ovšem ako začiatočníci berte napodobňovanie niektorých prvkov zo zostáv vašich obľúbencov s istou sebakritikou. Ak sa chystáte súťažiť v kategórii dorastencov do 65 kg k demonštrovaniu kvadricepsov  po vzore Branch Warrena,  najprv dôkladne zvážte. Usilovné trepanie stehennej kosti vážne nezanechá nijako pôsobivý efektný dojem. Práve  tak vídam, na môj vkus až príliš často, pobehovať po pódiu mladých chlapcov s Rammstein, alebo nejakou  inou monumentálnou  hymnou v chrbte, ktorá sa náramne skvele hodí k filmovému podkresleniu  davových scén, či k vyprovokovaniu štadiónových chorálov. K demonštrácii rebier v hrudnom koši pri širokom svale chrbtovom, ale už výrazne menej.

Pri pózovaní zostaňte sami sebou. Iste čítate v rôznych motivačných článkoch o význame sebadôvery v športe. Verte si ! Musíte si veriť ! So zrakom zarytým do podlahy a telom vyžarujúcim signály o tom, že sa cítite pod psa a navyše ste išli len okolo, ešte nikdy nikto nevyhral. Na druhú stranu, nič sa nemá preháňať. Ako sa hovorí: iný kraj, iný mrav. Hrané americkej sebavedomie s vycerenými zubami Bieleho Tesáka, s častými povzbuzovacími posunkami, americkú sebadôverou, ktorú hravo zameníte za aroganciu si , bohužial v Čechách moc slávy nekúpite. Naviac je celkom trápne, keď sa snažíte roztlieskať divákov v sále a odpovedia vám ich ohlušujúcim tichom . Keď dvaja robia to isté, dosť často to nedopadne rovnako. A vy pritom budete vyzerať rozhodne inak, ako 120 kilový showman Tomáš Kašpar. Ak však bude vaša zostava dobrá, ľudia vám zatlieskajú, nebojte sa.

Na záver pre tých z vás, ktorí vnímajú zostavu ako svoj handicap a pri pomyslení na to, že budú osamotení stáť pred stovkami divákov, sa im dvíha žalúdok, mám jednu povzbudzujúcu správu. Iba vďaka zostave ešte nikto súťaž nevyhral. Ovšem môže byť jazýčkom na váhach, ak sa zbor rozhodcov nemôže rozhodnúť medzi dvoma borcami  s podobným svalovým rozvojom a pripravenosťou. A naopak, aby vás to odsunulo niekam veľmi  dozadu, na to už musíte predviesť na pódiu skutočne niečo otrasného.

ÚPRAVA POKOŽKY

V skorších dobách by som tu mohol písať elaboráty na tému vhodnej farby, no doba pokročila a posledné dva roky tu máme import z cudziny v podobe striekacích pištolí. Paráda. Takže to úplne najviac  najväčšie odporúčanie znie: Objednajte sa na nástrek. Nechcem počuť, že na to nemáte. To sú totiž tie najblbejšie ušetrené peniaze v histórii kulturistiky. Ako sa môže niekto pripravovať na súťaž, obetovať jej nemalé finančné prostriedky, energiu a čas, aby potom všetko zahodil tým, že ušetrí pár sto korún, napatlá sa bohvíčím a vylezie na pódium šmuhy, akoby špinavý od zmierov ? Ak naozaj idete finančne totálne na doraz, obetujte radšej  nákup aminokyselín a ušetrené peniaze investujte do nejakej osvedčenej a vyskúšanej  farby. Takže jediná varianta, prečo neísť na nástrek je tá, že na súťaži jednoducho nebude. Aj to sa môže stať. Takže aká je druhá varianta ? Pripraviť sa aj na to, že z vás bude záhradný stolík a niekto si dá tú prácu, aby vás natrel do pekného mahagónového odtieňa.

Pri kúpe moderných súťažných farieb sa stretnete s tvrdením, že sú nešpinitelné. To berte do úvahy zhruba rovnako, ako tvrdenie politikov pred voľbami, že po nich už nebudú kradnúť. Takže svetlé odtiene vášho oblečenia si radšej schovajte pre inú príležitosť a na súťaž vyrazte vo smútočnej  čiernej . Dočasné skúsenosti nasvedčujú, že je takmer nevyhnutnosťou aplikovať niekoľko vrstiev po sebe idúcich náterov, takže spoliehať sa na to, že túto farbu budete aplikovať v deň preteku, sa rozhodne nevyplatí.

Zároveň tieto farby vykazujú obrovskú potrebu úpravy pokožky ! Všeobecne platí: Ohoľte sa ! Všade. S módou vyrezaných gluteov  a zarezáváním plaviek medzi polovičky, nie je nič trápnejšie, než odhaľovať svoje inokedy skryté kučery. Pravdepodobne tiež budete absolvovať svoj prvý peeling v živote a spoznáte tak denný chlieb metrosexuála. Avšak, je to potrebné. Opeelingovaná pokožka, alebo ako to nazvať, dokáže vnoriť aplikovanú farbu oveľa prirodzenejšie, bez fľakov, máp a iných defektov.

Bodnem vás do srdca zlou správou, aby som vás vzápätí vyliečil tou lepšou . Nešetrite ! Opäť. Kupujte celé sady. Áno, sú drahé, ale obsahujú aj prostriedky na úpravu pokožky. A teraz tá lepšia správa: Vydrží to dlho, a predovšetkým je to prirodzené. Takže ak postúpite  na MR, nákladnosť na náter rapídne klesne, lebo máte špičkový, silný základ. Riaďte sa návodom, alebo radou skúseného pretekára.

Bohužiaľ, čokoľvek ste doteraz prečítali o farbách, je len snahou o minimalizáciu rizika. Súťažná farba je totiž predovšetkým o vlastnej skúsenosti. Takže snáď len posledné rady. Nešetrite základnou a doprajte pokožke poriadnu vrstvu. Základ nanášajte minimálne deň vopred, lepšie je však už vo štvrtok a pokračovať ďalšou vrstvou v piatok. V deň pretekov, ak nemáte skúsenosti, si dajte načas. Neponáhľajte. Vždy je jednoduchšie opraviť povrch, ktorý sa naruší tým, ako sa znovu oblečiete, ak vám zostáva čas pred nástupom na pódium, než nervózne jačať na svojho pomocníka v predtuche, že to nestihnete. Nezabudnite naniesť farbu aj na koncové časti tela (prirodzenie môžete vynechať). Hoci sa svalnatosť chodidiel nehodnotí, vyzerá veľmi komicky, ak pretekár budí dojmom, že stojí po členky vo vápne. To isté platí o hlave. Mnohokrát vidíme svalnaté tela s nasadenou hlavou albínského kráľa.

Chybou však je aj to, keď sa na tvár nanesie rovnaká vrstva farby ako na zvyšok tela. Výsledok je taký, že sa na fotke ani nespoznáte a mnohý prízrak by vám mohol závidieť. Tvár, vrátane viečok, si nechajte len zľahka potrieť tým, čo priľne na dlaniach vášho natierača. (Opäť hovoríme iba o farbe) Nemenej dôležitou časťou náterov je nanášanie oleja. Niektoré výrobky to nepotrebujú, u iných sú dokonca súčasťou celých sád. Tu nezostáva nič iné ako sa úplne spoľahnúť na oko vášho trénera. Ak dáte oleja málo, niektoré farby pôsobia matne akoby napudrované. A to je zle. Musíte mať plasticitu a detaily. Ak sa však budete lesknúť ako psie kule, je to tiež zle, lebo spolu s potom sa olej zleje do jednoliateho celku a vaše telo opäť stratí definíciu a budete vyzerať akoby pod vodou.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.