Význam a účinky vitamínu E

Od jeho objavenia sa mu dostalo toľko pozitívnych synoným, až by ich mohol zdieľať s ostatnými cennými látkami v ľudskom tele. Keďže tomu tak nie je a necháva si ich výlučne vo svojom účinnom pôsobení, môžeme sa im podrobnejšie venovať. V tomto článku vysvetlíme, čo je vitamín E a načo je dobrý zo všeobecného zdravotného hľadiska aj špecificky pri cvičení.

Vitamín E a jeho význam pre ľudské telo

Vitamín E poznáme aj ako tokoferol. Je to jeden z najprospešnejších, najúčinnejších a najefektívnejších antioxidantov pre ľudské telo. K jeho základným funkciám patrí chrániť bunky pred oxidačným stresom, s ktorým sa ďalej spájajú chronické zápaly, predčasné starnutie, ba dokonca množenie rakovinových buniek. Ak ho má telo dostatok, chráni každú jednu membránu životne dôležitých buniek. To nám však nedokáže zabezpečiť ani svojím rozpúšťaním v tukoch – žiaľ, ,,väčšiu polovicu“ vitamínu E telo prirodzene vylúči, čo má za dôsledok neustále dopĺňanie stravou a vhodnými výživovými preparátmi.  

Vyskúšajte prírodný Extrifit vitamín E

Vitamín E a účinky na telo

Hektický spôsob života zanecháva nemalé následky na vyživovaní a celkovom srdcovo-cievnom zdraví. Základ tejto funkcie spočíva v efektívnej tvorbe červených krviniek, čím je telo lepšie okysličované a aj obranyschopnejšie. Zároveň svojím antioxidačným pôsobením zmierňuje tvorbu a usadzovanie krvných zrazením v cievach. Optimalizuje krvný tlak. Srdce sa stáva odolnejšie. Vitamín E účinne zabraňuje možnému infarktu či mozgovým príhodám.  

S vitamínom E majú pozitívne skúsenosti tí, čo rýchlejšie podliehajú stresu, úzkostiam a depresii. Zvyšuje odolnosť organizmu a emočnú pohodu, no zároveň chráni telo pred ďalšími ochoreniami zo stresu (napr. cukrovka, ekzémy).

Vitamín E poznáme aj ako vitamín krásy, ktorý predlžuje prirodzene svieži, mladistvý vzhľad. Zefektívňuje proces regenerácie a rekonvalescencie buniek, v dôsledku čoho ich chráni pred predčasným starnutím. Dobre vyživuje aj vlasy a nechty.

Veľkou výhodou spojenou s výdatným okysličovaním tela je dobrá kondícia a vytrvalosť pľúc. Prehĺbené dýchanie upokojuje telo aj myseľ, no zároveň účinne predchádza stavom chronickej únavy.

Viete, že vitamín E sa veľmi dobre znáša, resp. jeho účinky posilňuje optimálny príjem vitamínu B3, Céčka a selénu? Rovnako pozitívne sa podieľa na ochrane vitamínu A.

 

A ešte väčším darom je vitamín E pre mužov, teda na mužský problém s erekciou. V kombinácii vhodných prírodných zložiek je aj skvelým zdrojom energie a celkovej imunity.

Význam vitamínu E pre športovcov

Pravidelné dopĺňanie vitamínu E pri športovaní vyplýva z jeho ochrany bunkových membrán. Znižuje dôsledky oxidačného poškodzovania. Chráni pred zápalmi a bolesťami po náročných tréningoch.

Rada odborníka

Vo zvýšenej miere sa odporúča sledovať ponuku najlepších vitamínov E pri silových športoch a v kulturistike, kde sa precízne zohľadňuje správny vývoj svalov, nadpriemerná a predlžená výkonnosť. Používajú extra silný vitamín E, kde v jednej kapsule je približne 290 mg vitamínu.  

Najlepšie zdroje vitamínu E

Medzi TOP zdroje patrí prevažne rastlinná strava, medzi ktorú zaraďujeme pokrmy zo špenátu, sladkých zemiakov, pšeničných klíčkov či z avokáda. Odporúčame používať slnečnicový, kukuričný, ale aj sójový olej. Nevyhnutne treba do jedálnička zaradiť aj kvalitné rybacie mäso a ako pochutiny si obľúbiť mandle (cca. 30 g mandlí pokrýva necelých 30 % ODD vitamínu E).

Ako užívať vitamín E?

Všeobecne tolerovaná hranica množstva vitamínu E je 1000 mg pre dospelých. Pri nedostatku sa zhoršuje obranyschopnosť a odolnosť nervového systému. Ďalšou spornou otázkou je, či má vitamín E nežiaduce účinky na telo. Ani vo zvýšenom príjme by nemal byť pre telo toxický, no môžu sa prejaviť problémy s videním a koncentráciou.

Zdroj:
1. https://www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.