V našej strave zohrávajú dôležitú úlohu rovnako omega 3 mastné kyseliny, ako aj iné kvalitné zdroje tukov, bielkovín, sacharidov či vlákniny z ovocia a zeleniny. Sú úplne pre každého, nemajú chýbať v žiadnej stravovacej pyramíde ani v diétnom pláne. Čím sú také výnimočné? Dozviete sa už v tomto článku!
Čo treba vedieť o omega 3 mastných kyselinách?
Dôležitou informáciou je, že omega 3 kyseliny (eikozapentaénová a DHA kyselina) patria medzi esenciálne, čo znamená, že naše telo si ich nedokáže samo produkovať. Ich vyvážený príjem sa má skrývať v kvalitnej strave, ale tu je niekoľko „háčikov“.
Omega 3 mastné kyseliny v potravinách sa nachádzajú v zdrojoch morských a sladkovodných rýb, vo vajíčkach a z rastlinných zdrojov sú to vlašské orechy, semienka, oleje. No najbohatším zdrojom na omega 3 stále zostávajú ryby (losos, makrela, sardinky), čoho je v našej (stredoeurópskej) strave pomenej.
Pri problémoch s imunitným, so srdcovo-cievnym systémom, pri zvýšenej hladine cholesterolu a pri zníženej funkcii mozgu je nevyhnutné vyhľadávať najkvalitnejšie omega 3 v suplementoch.
Ktoré príznaky signalizujú nedostatok omega kyselín?
Naše telo nám vysiela varovné signály v podobe zvýšenej únavy a zhoršenej koncentrácie, pri problémoch s pokožkou, trávením, pri zhoršenej pamäti a pri oslabenej činnosti srdca.
Aká je odporúčaná denná dávka a ako omega 3 správne užívať?
Počas dňa by sme mali užívať min. 1 až 3 g omega 3. Zvýšené dávky sa stanovujú pri ťažkostiach so srdcom, po infarkte a mozgovej príhode. Ideálne, ak si dennú dávku rozdelíte. Pri jednorazovom užití môžu nastať žalúdočné problémy. Vhodná je kombinácia omega 3 so zdrojmi aminokyselín a sacharidov ráno a po tréningu či inej fyzickej záťaži. Podporujú anabolické procesy a s tým aj enzýmy pre rast svalov.
Priaznivé účinky omega 3 mastných kyselín1 sa prejavujú aj v lepšom vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch, ako napr. A, D a E.
K akým problémom najčastejšie dochádza pri (ne)užívaní omega 3 mastných kyselín?
Aj keď omega mastné kyseliny do stravy zaraďujeme, neprikladáme význam pomeru medzi omega 3 a 6. Príjem omega 6 je podstatne vyšší, ale nemal by byť 4 a viacnásobne väčší než omega 3. A to je výzvou pre každého, čo v strave skôr podľahne šťavnatému mäsu, vaječným produktom a rastlinným olejom. Negatívne dôsledky zvýšených dávok omega 6 sa prejavujú pri ukladaní toxínov, podpore zápalových až chronických ťažkostí.
Omega 3 v bežnej strave a v športovej výžive
Omega 3 by mal užívať každý! Vykazujú priaznivý vplyv na celkovú imunitu a základné metabolické procesy v tele. Pozitívne skúsenosti s omega 3 majú aj športovci a všetci, čo vykonávajú fyzicky náročnú prácu.
V športovej výžive sú využívané najmä pre lepší účinok na kardiovaskulárny systém a pre získavanie energie z tukov na budovanie a ochranu svalov. S podávaním omega 3 sa zvyšuje anabolická odozva na aminokyseliny. Svaly sú viac chránené, je menej ohrozené ich odbúravanie počas tréningu.
Možno ste si všimli že HIIT treening u nás naberá čoraz viac na popularite. Je to len ošiaľ alebo je tento tréning skutočne taký efektívny? Čo je to vlastne za cvičenie a je vhodný HIIT pre začiatočníkov? To a ešte omnoho viac sa o HIIT tréningu dozviete práve tu.
Viete,… Zobraziť celý článok
Túžite do svojej každodennej rutiny pridať rýchlu a účinnú fyzickú aktivitu? Vyskúšajte nový spôsob cvičenia, známy aj ako cvičebné jednohubky. O čo ide?
Zobraziť celý článok
Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.