Zakázané jablko

Banán, alebo pomaranč, mandarínka, hrozno ... ono to je jedno, pretože pointa je rovnaká. O čom to bude dnes? Dnes by som sa rád rozpísal o tom, ako je to s ovocím pri redukcii hmotnosti, alebo v klasickom jedálničku. Veľa fitness populácie, v snahe redukovať% tuku, sa vyhýba ovociu.

Sám som túto diétnu chybu robil, než som zistil, že obavy, ktoré ma sprevádzali, boli úplne zbytočné. Tak poďme na to. Je zrejmé, jasné a je fakt, že akékoľvek ovocie obsahuje cukor. Niektoré viac, niektoré menej, ale nejaký gram tam je vždy. Cukor, alebo teda sacharidy, aby som nebol ukameňovaný, sú obsiahnuté tiež v ryži, zemiakoch, cestovinách, pohánke, quinoa, pšene a iných prílohách.

Tak v čom je teda rozdiel?

Rozdiel je v tom, že ovocie obsahuje pomerne slušné množstvo fruktózy (cukor, ktorý ovocie obsahuje) a to je, podľa môjho názoru, ten bod, ktorý mnohým ľuďom vadí. Nedivím sa, v redukčných diétach sa ovocie moc často nevyskytuje, pretože tam je vlastne tá fruktóza, tak sa tomu radšej vyhnem a nebudem to pokúšať, rovnako tak, ako to mal urobiť ten Adam s jeho jablkom, kedy to potom šlo všetko do kôpru, ale to je jinej príbeh.

Niečo o fruktóze:

Fruktóza nie je jediný zdroj cukru, ktorý sa v ovocí nachádza a koľkokrát to nie je ani tá hlavná zložka cukru, ktorý daný kus ovocia obsahuje. Iné zdroje cukru, ktoré sa v ovocí nachádzajú, sú glukóza a sacharóza. Ale zameriame sa hlavne na tú smrtiacu fruktózu.

Možno, že má svoj štítok ZAKÁZANÉ preto, že sa metabolizuje trochu inak, než napríklad glukóza. Glukóza sa dostáva rovno do krvného obehu, kdežto kamarátka fruktóza má trošku dlhšiu cestu. Predtým, než sa zabuduje do organizmu, sa zastaví na kus reči v pečeni a toto sa možno fitness populáciu nepáči. Možno je tá idea taká, že fruktóza sa z pečene uloží do tuku na "horšie časy" než aby sa uložila ako glykogén pre zdroj energie.

Áno, takýto prípad nastane vtedy, ak nie ste aktívne žijúci jedinec a nevyužívate zdroj energie zo sacharidov. Zmieňoval som sa o tom v článku o sacharidoch, kedy vám preteká nádrž, či si niekto spomenie. Toto je ten rovnaký prípad. Pokiaľ ovocie započítate do vášho celkového denného príjmu kalórií, nie je v tom žiadny problém.

Ďalší problém, ktorý sa mi javí ako fakt, môže byť ten, že ovocie obsahuje pomerne značné množstvo cukru na malú porciu ... čo nie je tak úplne pravda. Jasne, ak si vezmem taký banán, ktorý obsahuje na 50g cca 10g cukru, tak si ho veľmi neužijete, pretože jeden banán do vás zahučí skôr, než poviete "metlobal" áno ... dávali Harryho Pottera a áno, pozeral som sa.

Pokiaľ ale budete s výberom ovocia obozretnejší a budete si vyberať kúsky, ktoré obsahujú menej cukrov na väčšiu porciu (bobuľovité ovocie - maliny, černice, jahody, čučoriedky, brusnice ...), tak toho môžete zjesť oveľa viac. Nehľadiac na to, že bobuľovité ovocie obsahuje väčší podiel glukózy - AKA pre fitness populáciu lepšiu cukor, a menší podiel fruktózy - AKA pre fitness populáciu zakázaný cukor.

Bobuľovité ovocie má úplne skvelé nutričné ​​hodnoty, od makroživín, cez mikroživiny a tiež látky pre organizmus prospešné. Nevýhoda? Tá cena a dostupnosť ... ale to neznamená, že sa musíte upnúť len na bobuľovité ovocie. Dajte si druh ovocia, na ktorý sa tešíte, ktorý máte radi a ktorý vám najviac chutí. Je to úplne jedno, či to bude zakázané jablko, banán, jahody, alebo čokoľvek ... hlavné je, že to pohladí vaše chuťové bunky a započítajte si to do celkového denného príjmu.

Tak si to poďme zhrnúť. Na čo si dať pozor, čomu venovať pozornosť, načo brať ohľad.

- Nepozerajte na obsah fruktózy X glukózy v ovocí, ale na celkový počet cukru v kúsku. Ak vám to pomôže, držte sa toho bobuľovitého ovocia, aspoň do začiatku, než vás prejde tá ovocná fóbia ... nikto vás za to, ako Adama a Evu, súdiť nebude.

- Jedzte ovocie neupravené, vyhýbajte sa sušenému ovociu. Sušené ovocie neobsahuje vodu. Niéé počkaj ... ako fakt? Veď je sušené. Jasné jasné ... srandičky srandičky. Ide mi o to, že ovocie klasické, ktoré nie je sušené, vás oveľa viac zasýti a dodá vám ten slastný pocit, ktorý ovocie ponúka.

Vezmite si napríklad, keby ste mali zjesť jablko celé (klasika), alebo si vziať sušené jablčné plátky (krížalky) a žuť pri telke miesto chipsov ... čoho zjete viac? Nehľadiac na to, že úpravou potravy riskujeme stratu cenných živín a mikronutrientov, ktoré sú pre organizmus prospešné.

- Pozor na džúsiky! Keď ovocie, tak naozaj ovocie. Nie žiadne džúsy, šťavy a iné nezmysly. Výnimku by mohlo tvoriť smoothie, ktoré si doma sami zhotovíte, ale viem si predstaviť, čo by znamenalo jedno smoothie.

Do jedného smoothie sme schopní narvať 5 druhov ovocia a navyše ... opäť sa vraciam k bodu, ktorý som spomínal vyššie. Tento bod je zase horšia v tom, že síce zmenou formy z pevnej na kvapalnú si mikronutrienty a iné cenné zložky ovocie zanechá, ste ale schopní vypiť oveľa viac smoothie, než reálne zjesť, čo môže niekoho  zvádzať k tomu, že to s kalóriami prestrelí a mýtus, že sa po ovocí priberá, sa stane realitou, bohužiaľ za to nemôže ovocie, ale konzument.

To by bolo asi všetko, čo by som mohol k tejto téme povedať. Z ovocia mať strach nemusíme. Ak sme aktívni jedinci, športujeme a naša životospráva je dobre nastavená, nevidím dôvod v tom, prečo by sme mali démonizovať ovocie a vyhýbať sa mu.

Naopak ... ak sa trošku viac ponoríme do samotnej kapitolky ovocie, vyhľadáme si informácie, čo ktoré ovocie obsahuje, v čom je dobré a aké prospešné látky môže ľudskému organizmu poskytnúť, môžeme ešte profitovať z jeho konzumácie v určitú časť dňa, alebo lepšie ... v určitých časových intervaloch, ale o tom by bol ďalší článok, ktorý by vás bavil oveľa menej, než tento.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.