Zdravie a zdravý životný štýl. Ako na to?

Spôsob, akým vedieme svoj život, sa v plnej miere prejavuje na telesnej a psychickej kondícii. Život je o prioritách, no predovšetkým treba rozlíšiť, čo je pre nás viac a čo menej dôležité. Ak hovoríme konkrétne o zdravom životnom štýle, ide o súhrn metód, ktoré aplikujeme pravidelne a dlhodobo s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Čo doň patrí a pred čím sa treba chrániť?

Čo je zdravý životný štýl a čo zahrňuje?  

  • Zdravú stravu a primeraný pitný režim
  • Pravidelný pohyb
  • Dostatočný spánok
  • Zvládanie stresu a pozitívne myslenie

Ako vidíme, zdravie a zdravý životný štýl ovplyvňuje celý rad faktorov, ktoré bližšie špecifikujeme.

Zdravú stravu odporúčame dopĺňať doplnkami výživy z našej ponuky.

Čo nevyhnutne predstavuje zdravú výživu?

Predovšetkým zdôrazňujeme, že zdravo sa dá jesť aj za lacný peniaz, teda nie je to len o vyhľadávaní špeciálnych potravín. Ak zo zdravotného hľadiska nie ste vo výbere pokrmov nijako obmedzovaní, doprajte si ako základ obilniny s nízkym glykemickým indexom. Ide zväčša o tmavšie a celozrnné pečivo, nie biele ani ďalšie presladené či tučné obilninové výrobky.

Ako sme už naznačili, stravu v zdravom životnom štýle obmedzujeme minimálnym príjmom tukov.

Pozor! Viacerí odborníci na zdravú stravu bazírujú, že nie je až tak dôležité množstvo, ale najmä zloženie a zdroj tukov. Obmedzujeme nasýtené tuky v mäsových a mliečnych produktoch, v sladkostiach a pečive. Viac prijímame zeleninu a ovocie so zastúpením vlákniny, základných vitamínov a stopových prvkov.

Teraz ale ruku na srdce! Pri čím ďalej hektickejšom spôsobe života sa stáva priam nereálne zakomponovať do stravy 450 – 500 g ovocia a zeleniny na každý deň, resp. ich nutričné hodnoty sa znižujú vplyvom nesprávneho skladovania či rôznych tepelných úprav. Preto ich odporúčame kombinovať s vitamínovými doplnkami.

V strave dávame na istý čas stopku červenému mäsu a konzumujeme viac rýb ako zdroj omega 3 mastných kyselín a vitamínu D.  

Pitný režim zameriame na čistú a pramenitú vodu, doprajeme si aj bylinné čaje. V prípade, že užívate nejaké lieky, konzultujte u lekára ich účinky v spolupôsobení s bylinkami. Niektoré je priam neprípustné kombinovať.

Dostatok pohybovej aktivity    

Prejavuje sa peknou a formovanou postavou. Vykonávame viac aeróbnych aktivít pre zdravé srdce, lepšie dýchanie a kondíciu. Kto nechce, vôbec sa nemusí venovať náročným silovým aktivitám, úplne postačí pravidelný beh, bicyklovanie a prechádzky.

Dostatočný pohyb je skvelou prevenciou pred obezitou, problémami s kĺbmi, tráviacimi ťažkosťami, pred cukrovkou, srdcovo-cievnymi poruchami a pred vznikom nádorov.

Pohyb a cvičenie nás zamestnávajú natoľko, že nepodliehame negatívnym myšlienkam, nerestiam a iným závislostiam. Jednou z nich, veľmi rozšírenou medzi mladou aj staršou generáciou, je fajčenie a konzumácia alkoholu.

Viete, že zdravý životný štýl nesie aj isté zaujímavosti a jednou je zastávať názor, ako alkohol a fajčenie „v malej“ miere neškodí? Škodia v každej miere a sú z mnohých jednými z najväčších škodlivín na ľudskom tele vôbec!

Žiadny stres, optimizmus a dobrá nálada

Pekná teória, ale ako to v dnešnej dobe skutočne praktizovať? Odporúčame využívať svoj voľný čas na maximum, nenudiť sa a nezaplavovať svoju myseľ negatívnymi myšlienkami. Ako skvelý odbúravač stresu funguje pohyb, meditácia, prechádzky na čerstvom vzduchu a primeraná socializácia.

Pre lepšie zvládanie stresu vyskúšajte:

  • Čo najmenej používať pojem „problém“, nahrádzame ho situáciou, zvláštnosťou a pod.
  • Každou negatívnou myšlienkou sa zameriame na desiatky príjemných spomienok
  • Nehanbíme sa otvorene hovoriť o svojich ťažkostiach, nič v sebe „nedusíme“  

Na záver pripomíname, že pre zdravé fungovanie potrebujeme včas sa zastaviť, oddýchnuť si a primerane spať. Inak je v ohrození nielen naša produktivita, ale aj celkové zdravie.

Zdroj: https://www.verywellfit.com/simple-ways-to-live-a-healthy-lifestyle-1231193

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Pri dodržiavaní zásad zdravého stravovania je v oblasti fitness možné jesť a nepriberať. Rozhodnúť sa pre stravovací fitness program nie je vôbec jednoduché – vyžaduje si sebavedomý a zároveň trpezlivý prístup, navyše triezvy úsudok bez fám a mýtov zo sveta fitness chudnutia. Nech sa páči – dnes podávame inšpirácie na zdravý jedálniček pre ženy! Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.