Zmení sa niečo ?

Ako ste si asi všimli, skoro každý týždeň tú glosujem udalosti, ktoré sa odohrajú v tom našom fitness rybníčku. A pretože sme komunita síce rozmanitá, trochu výstredná a hašterivá, no predsa len pomerne malá, s vďakou vítam kadejakú blbosť, ktorá sa udiala a ja tak o nej môžem napísať. Teraz je tu udalosť, ktorá tú našu sociálnu bublinu ďaleko presiahla a ja o nej písať nechcem, hoci je živou témou väčšiny fitek a rozhovorov už niekoľko dní.

Bohužiaľ, správa o úmrtí Jakuba Šubrta vo veku iba 32 rokov nás všetkých zasiahla ako blesk z čistého neba a ja túto tragédiu nemôžem ignorovať ... Kubo bol členom Extrifit Teamu v rokoch 2013-2015, kedy som s ním nafotil viac ako 500 fotiek, ktoré som dal na svoj facebook k voľnému využitiu pre všetkých jeho známich, kamarátov i pozostalých.

Na základe toho však mnohí možno nadobudli dojem, že som zároveň aj jeho lekárom a patológom a od tej doby som bombardovaný otázkami, či neviem presnú príčinu smrti. Neviem. Nemám tušenie, môžem len špekulovať. Ale nech už bude príčina smrti akákoľvek, spojitosť s dopingom už bude v očiach verejnosti nezvratná. Úprimne, ani ja nie som v tomto smere výnimkou a nebudem sa hrať na pokrytcov, aby som do poslednej chvíle obhajoval tézu, že zakázané prostriedky v tejto tragédii nehrali žiadnu úlohu a všetko sa odohralo podľa vopred rozdaných kariet osudu.

Moje texty neoplývajú pátosom, bývajú ironické, sarkastické, okorenené štipkou arogancie a čo je hlavné, ľudia si ich často vykladajú po svojom. Tak, ako sa im to hodí. A preto chcem, aby hneď v úvode článku zaznelo jasné oznámenie. Steroidy, hormóny, peptidy, prohormóny a ďalší doping poškodzuje vaše zdravie. A druhým dychom dodám, že aj používatelia spomínaných látok používajú doplnky výživy, ktoré im prinášajú rovnaké benefity ako naturálnym cvičencom. Nič to však nemení na predchádzajúcom tvrdení. Užívate doping? Hazardujete so svojím zdravím a tragická udalosť minulého týždňa by vám mala byť mementom. Hotovo, bodka, nie je potreba o tom diskutovať, pretože tak to je. Vlastne by tým mohol článok skončiť.

V ideálnom prípade by všetci užívatelia dopingu mali odhodiť svoje injekčné striekačky a Septonex od tejto chvíle používať len na odreniny. Ale nestane sa nič. Možno sa zdvihne odbyt Essentiale forte v lekárňach a k dealerom doputujú objednávky po prvotnom šoku o týždeň neskôr, ale to je asi tak všetko.

Prečo? Ako je to možné? Neviem. Môžem pokojne krčiť ramenami až nad uši, ale vysvetlenie pre to nemám. Samozrejme si mnohí povedali, že im sa to nemôže stať, že to majú pod kontrolou, oni predsa chodia na testy. Ale to je chiméra, klamstvo si do vlastného vrecka, pretože to, že vás nejaký obvoďák pichne do prsta a zapumpuje tou gumou okolo Bicáku, nezistí vôbec nič. Aby ste boli pod kontrolou, odhalili potenciálne nádory, bujnenie a tak podobne, musíte absolvovať skutočne dôkladné vyšetrenie. Cétéčko, ékágéčko, ertégéčko, ertéčko, uesbéčko a ďalšie výrazy zo seriálov o doktoroch, a to vám na požiadanie v efenku neurobia a vézetpéčko nepreplatí.

Takže musíte buď vyfajčiť doktora v nejakom špecializovanom súkromnom zdravotnom stredisku, alebo tam zaplatiť pár desiatok tisíc, aby vám potom na niekoľko áštyriek vycestovala správa o vašom zdravotnom stave. Nepoznám nikoho, kto by to dal, ale poznám ich veľa, čo si za tie prachy kúpi kúru, pretože majú tlak v pohode. Ale možno  sa nejakým omylom uprostred prípravy na súťaž predsa len objavíte u obvoďáka, ktorému tak pripravíte bezsennú noc z nameraných hodnôt. Čo potom? Ukončíte prípravu, budete sa strážiť?

Nič také sa nestane. Proste skrížite prsty, odriekate otčenáš a budete dúfať, že si do konca prípravy nestihnete odrovnať posledné bunky v tele ...

Je teda doping droga? Sú na ňom ľudia závislí? Ani na to nedokážem odpovedať. Máme predstavu drogy ako látky, ktorá vás donúti vyberať popolnice, strkať vlastné deti do mikrovlnky a zvíjať sa v kŕčoch s pobľutou bradou, ak si ju zase nedáte. Ale to doping nerobí. V skutočnosti je to tak, že to väčšinu ľudí sere, keď si majú pichať injekcie a tešia sa, kedy si dajú od nich pauzu. Lenže rovnako tak sa tešia, až to tam pošlú znova.

Dáva to zmysel? Nie. Ani náhodou. Ale ľudia robia veľa vecí, čo nedávajú zmysel a pri všetkých hrajú úlohu emócie. Borec sadne na mašinu, ide 300 km / hod v prevádzke a sekundu po tom, čo z toho vyklepaný ako triceps dôchodkyne zlezie, si pomyslia ..., som snáď magor? Veď stačila povolená skrutka, zajac cez cestu, zmätkujúcí vodič a mohol zo mňa byť tatarák.

A nabudúce na to sadne znova. A zas a zas ... Adrenalín, emócie, hormóny. Tu to nie je inak. Sype sa, aby sa viac cvičilo. Väčšie váhy, viac krvi vo svaloch, väčšie prírastky, väčšia zábava, viac obdivu, lepší pocit ... Emócie. Niet pochýb o tom, že anaboliká dostanú váš tréning na iný level, vašu výkonnosť na vyššiu úroveň. Sype sa, pretože tí ľudia majú radi cvičenie, chcú v ňom byť čo najlepší, chcú si ho čo najviac užiť. Čiže na otázku týždňa, či to tým sypaoům stojí za to, existuje jediná odpoveď. Asi áno.

Fajn, používatelia už sú odpísaní, smrť kamaráta smutná, ale zmena sa nekoná. Ale mohla by snáď ešte u tých mladých ľudí, čo s tým nezačali, nie? Veď umrel mladý chalan, jeden z nich, žiadny starý páprda nad štyridsať. To by bolo skvelé, no optimizmus zo mňa v tomto smere trochu vyprchal a ja som cynickejší ako Dr. House. Prečo? Pretože tu máme dve smrteľné ingrediencie, ktoré tejto nádeji kladú neprekonateľné prekážky.

Tou jednou je absolútna nečinnosť Polície ČR. Keď niekedy pred cca 12 rokmi vznikol zákon, ktorý mal potlačiť trh s anabolikami, všetci veštili temnú budúcnosť tohto biznisu, ktorú ovládnu skutoční mafiáni s východoeurópskym prízvukom, AK47 v kufri a novičokem schovaným v matrijoške. A skutočne, hneď prvý rok, čo policajti dostali túto zákonodarnú metlu do ruky, to pár dílerov odskákalo.

O desaťročie neskôr si dokáže objednať anaboliká po internete aj ten, ktorý zvládne len polovicu písmen z abecedy. Z predaja medzi kamarátmi sa stal biznis s newsletterovými ponukami, ktoré končia v mojej spamovej pošte hneď vedľa ponúk na zväčšenie penisu. Čím sa dostávame k druhému problému a tým sú sociálne siete a životný štýl.

Mladá generácia, ako je veľakrát napísané, je generáciou nároku. Mám právo, je nová mantra. Mám právo mať všetko hneď. Nevyčítam im to, my za to môžeme. Naša generácia ich takto sprasila. My sme im dali do rúk tablety, aby neotravovali. Niet teda divu, že od mala nechcú strácať čas s vyfarvováním obrázkov v omalovánke lahodnmi vyšisovanýma farbami, keď stačí ťukať prstíkom a v sekunde sa otvorí pestrofarebný svet. Červená, modrá, tyrkysová, purpurová, fialová, tmavo ružová, svetlo ... .Nádherný obrázok na displeji miesto namaľovaného kríženca psa s vaflovačom na papieri behom pár sekúnd.

A potom tie vzťahy. Nervy s oslovením, dlhé krúženie okolo ..., nie ako dnes, keď stačí poslať pár srdiečok a odfotený famfulín do správy a hneď sa vie, do čoho sa ide. Je to proste rýchle, všetko je hneď, stačí kliknúť, žiadne čakania. Tak prečo strácať čas nejakým cvičením na čisto? Borci z You Tube, majstri sveta amoleta hovorili, že bez toho to rovnako nejde, tak šup sem s tým, nech mám tiež followers, slávu, obdiv a mokré vagíny v Directu ... Že sa tým môžem zabiť? Že teraz umrel mladý chlapec? Mne sa to nestane, hovoril mi to môj dealer ...

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Novinka EXTRIFIT® Agrezz®

EXTRIFIT® Agrezz®

1,80 € 2,40 €

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.