ZMEŇTE SVOJU POSTAVU VĎAKA LÁSKE

Ak ste zavetrili článok, ktorý vám bude radiť, že môžete jesť klobásy, aby ste potom pomocou svojho páru vypotili nejaké tie kilá a schudli, musím vás vopred sklamať. Tento článok sa bude zaoberať oveľa viac vašou hlavou a srdcom ako telesnými zážitkami , hoci sa to na prvý pohľad nevylučuje. Avšak, tá titulka je tam len preto, aby ste na to klikli. A teraz k veci. Každoročne nás weby od Prírodného dojčenia po napichajte do seba všetko, čo zoženieš zásobujú v januári informáciami, ako sa vysporiadať so svojimi predsavzatiami. Fitness weby oprášia 100x bielené články o diétach, spomenú si na všelijaké tipy a fígle, v krajnom prípade vytiahnu osvedčené recepty babky bylinkárky, ako po sušenom koreni z  egrešov schudnete 5 kíl. Emočnou  stránkou veci sa ale zaoberá málokto. A pritom som si s postupujúcim vekom uvedomil, že emočná stránka veci a nastavenie vašej hlavy, je skutočne kľúčom k úspechu ..

Osobne tie novoročné predsavzatia považujem za hlúposť. Iba za odklad činu. Iste, ak sa 23. decembra nemôžete nasúkať do posledných nohavíc, začať chudnúť ten deň asi vážne nemá zmysel. Ak teda nechcete byť za asociála a bojkotovať všetky spoločenské stretnutia v rodinnom kruhu odohrávajúce sa posledný týždeň v roku. Ale ak v auguste hlási plavčík neočakávané výskyt  vorvaňa na pláži zakaždým, keď sa idete trochu ošpliechnoať , čakať až do posledného decembra nemá cenu. Skrátka, nemaskujte predsavzatím, že po sviatkoch schudnete, fakt, že ste boli rovnako tuční už v lete. Ak chcete niečo zmeniť, začnite hneď.

Ale budiž, Nový rok je predsa len míľnikom. Môžeme urobiť hrubú čiaru a začať znova. Naplánovať si, že odteraz sa na to vážne vrhneme. Odteraz prestanem húliť. Odteraz budem chudnúť. Odteraz chcem mať vypracované bicepsy. Odteraz za rok budem vyzerať ako Sabina Pleváková. A tak ďalej ... Prečítate si, že si máte dať postupné ciele, naštudujete si, čo máte jesť, zaistíte si vhodného trénera, vyberiete fitko podľa najlepších referencií, nakúpite doplnky stravy a v januári vlietne do posilňovne s obrím odhodlaním. Super. Tak ako to, že vo februári už je tých nových cvičencov polovica a v júni jeden z desiatich ? Kam sa podela tá motivácia, kde je ten sen o postave Sabiny Plevákovej ? Fuč. Pretože ste sa skrátka nezamilovali ...

A to je tá najväčšia ťažkosť s takzvaným fitness, alebo kulturistickými životným štýlom. Robiť ho racionálne nejde, na to ponúka príliš veľa prekážok, musíte ho milovať. Neváham prirovnať vzťah s kulturistikou, alebo fitness v prípade žien, ku vzťahu partnerskému. A toho prirovnanie sa teraz budem chvíľu držať. Ako je známe, srdcu nerozkážeš. Môžete si stokrát povedať, že Pepan je perfektný chlapík, zaistený, odolný, ale s Jardom, hoci to je občas kretén, sa lepšie šmajchluje. Ťažké dilema. To isté je to s vaším novoročným rozhodnutím. Vy na základe úplne racionálneho úsudku chcete zmenu. V tom lepšom prípade vás k zmene vyburcujú  negatívne emócie. Ste jednoducho naštvaní pri pohľade do zrkadla, kde sa slzou v oku márne hľadáte tú Marienku, ktorá mala kedysi najkrajšiu postavu v triede. Preto si dáte tie záväzky, preto sa chopíte činiek. Problém je v tom, že váš prvý týždeň je len jedna veľká frustrácia. To, čo ste si vysnívali, ide ťažko, a navyše je to zdvíhanie a rôzne posúvanie závažia zábavné ako trhanie nechtov. Čo s tým ?

Spočiatku tomu musíte dať šancu. Na silu, cez morálno-vôľové vlastnosti .. Je to už celkom dávno, kedy o manželstve nerozhodovalo srdce , ale kalkul, spoločenské postavenie, alebo prostá dohoda dvoch rodín. V niektorých častiach sveta je to tak doteraz. Skrátka, ak má Abdul o tri ťavy viac, dostane nevestu. Aj vaše prababičky sa možno vydali  za pradeda, pretože ich otec rozhodol, že tamtý  majú väčší kus poľa. A potom spolu babka s dedkovi vydržali 50 rokov. Naučili sa mať radi, dali tomu vzťahu šancu. To isté musíte urobiť aj vy. Dajte tomu aspoň mesiac. Zatnite zuby a vydržte. Po mesiaci je tu totiž šanca, že si začnete uvedomovať prvé výsledky. Paže začnú tuhnúť, na váhe odvážime o pár kíl menej a hoci ste trochu rozbolavený ,  nie je to úplne najhorší  pocit. Podarí sa vám nejaký tréning, ktorý vám vyplaví hromadu endorfínov. A toto všetko spôsobí, že si na cvičenie začnete vytvárať emočný vzťah. Ak sa vám toto podarí, máte z polovice vyhrané. Je to ako vzťah otca s novorodencom. Po pôrode sa žiadny megaemočný vzťah nekoná. Leží to, sere to, tyčkuje to a reve to. Z toho mám byť na vetvy  ? Ale zakrátko sa to začne prejavovať, búchať ručičkami, ťahať vás za vlasy a džavotať tata. Máte prvé spoločné zážitky, prvé spoločné radosti a váš emočný vzťah prerastie v bezhraničnú lásku na celý život.

Ak teda v sebe nenájdete radosť zo samotného cvičenia, nájdite si radšej inú zábavu, ušetríte si tým čas. Rovnako by vás skôr alebo neskôr dobehlo znechutenie, vyhorenie z tréningu a následný jojo efekt biblických rozmerov. To nie je len problém začiatočníkov, to sa bežne deje aj u ľudí, ktorí cvičia roky a ktorí absolvovali aj nejaké preteky. Nové kategórie Physique a Bikiny Fitness dali obrovskú šancu ľuďom, ktorí sa naháňajú iba za výsledkom. Na tom by samo o sebe nebolo vôbec nič zlé.

Problém je ale v tom, že tou motiváciou je medaila, lajky na facebooku, srdiečka na Instagrame, a cvičenie je len prostriedkom. Cieľom má byť celá tá novodobá instantná sláva. Slečny, čo cvičia  mesiac, si zakladajú fanpage a denne nás zásobujú príbehmi  z fitka. Chlapci nie sú o mnoho pozadu. Kategórie, kde sa po pár mesiacoch tréningu a troche šťastia v genetických predpokladoch, môžete stať svetovými šampiónmi tomu len nahrávajú. Toto však tiež  môže znamenať to, že po pár rokoch cvičenia , tú posilňovňu budete doslova nenávidieť. Pokiaľ vám ale prináša radosť cvičenie , máte vyhrané. Sabina Pleváková sa stala  majsterka sveta a nemala ani profil na fcb. Podozrievam ju z toho, že aj teraz ho má skôr len kvôli sponzorským povinnostiam. Cvičí, baví ju  to a titul je iba čerešničkou na torte. Hviezd a hviezdičiek už zhaslo veľa, tieto  stálice budú svietiť dlho. Radosť je cvičenie, krátkodobé potešenie je medaila. Pokiaľ je teda cvičenie to, čo vám prináša radosť, výsledky sa dostavia vždy.

Ľudia obdivujú šampiónov  pre ich vôľu k tréningu a diéte, ale pravda je taká, že oni žiadnu vôľu k tréningu nepotrebujú. Ak vám niečo prináša radosť, nemusíte zapájať nejaké morálne silné vlastnosti. Veľa ľudí ma pláca po chrbte, že som sa po 8 rokoch pauzy dokázal pripraviť na MS. Že som v sebe našiel vôľu a tak .. Ale je to celé samozrejme nezmysel. Nikdy som neprestal cvičiť, nikdy ma to neobťažovalo a nikdy som sa nemusel premáhať. Žiadne sebazaprenia, žiadne dolovanie posledných zvyškov vôle sa nekonalo. Naopak, bol som ako ten začiatočník, ktorý na sebe pozoruje rôzne zlepšenia . Tá cesta mi prinášala radosť. Medaila mi priniesla potešenie. Na potešenie som zabudol po troch dňoch, na dlhú cestu som sa vydal ihneď potom.

Bohužiaľ, táto láska k fitnessu, aby k niečomu viedla, musí prekonávať aj nejeden  problém. Tým  je v tomto prípade jedlo. Je to tá kreténská vlastnosť onoho Jardu. Musíte sa zmieriť s tým, že niektoré jedlá holt každý deň jesť nemôžete. Na druhej  strane , keď dnes vidím, ako fantastická fitness jedla sa dnes dajú ukuchtit, nie je to zase taká obeť. Ale čo si budeme nahovárať, smažáček, hranolky, zákusky, chlebíčky, všetko je tak strašne  dobré , že  ...

Musíte sa rozhodnúť, hra na obe strany väčšinou k cieľu nevedie. Je strašne ťažké, ak nie nemožné, rozkázať si lásku k niečomu. Ešte ťažšie je odolať najrôznejším nástrahám. Ale dajte tomu šancu. Pretože ak v sebe objavíte lásku k fitnessu, žiadne jojo efekty, žiadne návody a múdra už potrebovať nebudete. Nadosmrti už budete vyzerať dobre, zdravo a vymedzíte sa z väčšinovej spoločnosti, ktorú nebaví vôbec nič. A ak to ten mesiac nevydržíte ? Skúste jednoducho niečo iné, niečo, čo vás bude baviť a oddajte sa tomu naplno. Nie je totiž nič horšie ako nudný život bez lásky. K čomukoľvek ..

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.