ZNIČIL SOM NA TRÉNINGU CHLAPCA . BOLO TO TO NAJLEPŠIE ČO SOM MOHOL UROBIŤ .

Minulý týždeň na mňa vybafly dva osobitné články. Ten prvý bol o kultovom seriáli Priatelia, ktorý by podľa posledných ohlasov u novej generácie tragicky prepadol. Dôvodom je to, že je vraj sexistický, homofóbny , transfobný a rasistický, lebo  sa v tej partii nevyskytujú žiadni černosi, vedú sa nasprostasté  reči a chýbajú v nich lesbičky. Je fakt, že pár lesbičiek navyše by som celkom uvítal, ale celkom som si vystačil aj s Jennifer Anniston, ktorá sa mi pravidelne starala o polúciu . Každopádne sa mi ten seriál páčil.

Lenže, ako sa zdá, máme tu zamiesené na nový generačný spor, a teda by ma nemali prekvapovať ani ďalšie články na tému "Neviem, či si mám holiť vršok alebo spodok". Ale prekvapujú. Hneď o pár hodín neskôr mi totiž google podstrčil iný článok na podobné témy, kde sa píše o tom, že sú anglosaský  teenageri čím ďalej viac fluidi. Vzhľadom k tomu, že som si doteraz myslel, že to je výraz z rozprávok, dol  som sa do čítania, aby som o pár riadkov neskôr zistil, že byť  iba chalanom alebo len babou, je zrazu zúfalo nemoderné. A aby sa týmto  chlpapcodievčatským  variantom preplávali čo najlepšie, je potrebné na tento účel vyladiť aj vzhľad. Nemôžem poprieť, že po dočítaní posledných riadkov, som si prišiel k zúfanie starý ...

Potom mi ale svitla nádej. Počkať, veď ja sa celý život pohybujem v sociálnej skupine, kde majú všetci celkom jasno v tom, či budú čúrať v sede, alebo na stojáka .. Po tomto zistení mi zo srdca spadol celý kameňolom. Oddýchol som si predovšetkým preto, že keď budem cvičiť s nejakým chlapcom, budem na neho v tréningu hrubý a grobiansky, nevykľuje sa z neho dievča. Pretože ja som nedávno taký tréning absolvoval a mladého pána som bral za sebe rovného so všetkým.

Vec sa má totiž tak. Bol som požiadaný  o spoločný tréning 17 ročným chlapcom, v podstate začiatočníkom a mňa prepadla dilema, ako by som s ním mal cvičiť ? Ukážkovo, s výkladom, tak, ako by sa asi vzhľadom k jeho svalovému rozvoju a nevysokej  výkonnosti pristalo, alebo na to vykašľať , cvičiť si podľa svojho, nech si to mladý vyžerie ? Po 2 pikosekundách rozmýšľania som zvolil druhú možnosť. A tak sme si dali nohy. Pretože tak to práve  vychádzalo.

Ak teraz očakávate epické slovné výjavy z oblasti astronomických čísel použitého závažia, máte smolu. Dávno už tak necvičím. Moje telo je vetché, a preto využívam oveľa viac všelijakých intezifikačních metód. Presne takých, o ktorých sa v časopisoch Muscle & Fitness píše, že sú pre pokročilých cvičencov a periodikách typu Men 'Health by vyhlásili za Antikrista každého trénera, ktorý by ich použil na svojich klientov. Hovoríme tu o negatívnych opakovaniach, vynútených opakovaniach, dopomoci , zhadzovaných sériách a sériách vedených hlboko v zóne bolesti. To sú techniky, ktoré sú veľmi nepriateľské k vašim svalovým vláknam, ktoré chcú zničiť, ponížiť a roztrhať, ale ku kĺbovému aparátu sú milšie než thajská masérka polievajúca vašu telesnú schránku medovým  kúpeľom .

A tak sme sa do toho pustili. Po pár sériách predkopov  na zahriatie sme si dali drepy. A hneď  z kraja narazili na prvý problém. Chlapec urobil s nejakou váhou, povedzme 60 kíl 10 opakovaní a koniec. Ok, fajn, nechal som to tak  priložil a išiel si svoje. Lenže druhá séria bola to isté. V tretej sérii sa to malo celé opakovať a ja ohradím , že by to chcelo pridať váhu. Načo sa mi dostane odpovede, že má ísť 10 opakovaní, takže ide  10 opakovaní. V rýchlosti  som mladíkovi vysvetlil, že teória je správna, no k tým 10 opakovaniami musí prispôsobiť aj váhu tak, aby to skutočne znamenalo desiatku a koniec, pretože viac, než na koniec sa nezmôžem. Tak sme priložili. Mladík  urobil s vyššou váhou zase desať opakovaní a položil to s tým, že to bolo úplne nadoraz a že je hotový a že je to jeho rekord.

Bohužiaľ, moje, hoci dioptrické, no rokmi praxe vycvičené oko neoklamal . Po mojej sérii sme mu pridali, keď sme po mne dali dole, (aby ste si zase nemysleli, že som úplná močka ) a vydali sa do útrob komnaty s názvom nadoraz. Borec dal svojich obvyklých desať. Potom so mnou za chrbtom ďalšie štyri. Potom s istením, ale bez dopomoci  ďalšie tri. No a potom, v predsálí komnaty nadoraz, ešte dve s veľmi miernou dopomocou. Suma sumárum 19 opakovaní a 17 úplne sám s váhou, ktorá bola o 30 kíl väčšia, než je jeho štandardná pre jeho 10 opakovaní.

Nasledovali 2-3 zhadzované série na legpresse a uberané série na predkopávaní  s niekoľkými vynútenými opakovaniami. Čisto len preto, aby som mladému nastavil latku toho, čo znamená, ísť nadoraz. Nemusím dodávať, že svalová horúčka na druhý deň rázne rozkopla dvere a ubytovala sa na predlhých 14 dní rovnako nepozvaná ako partia Squaterov  v záhradnom altánku. To znamená, že teraz si buď hovoríte, že to je normálne, že takto cvičíte denne, alebo že som debil, čo si naháňal ego na chalanovi a dojebal mu nohy. Ale keď  sa dostanem k pointe príbehu, ktorá vnesie do prípadu trochu svetla, ako radi hovoria v televíznych detektívkach, pridám ešte jednu príhodu.

Včera som bol, prekvapivo, opäť cvičiť a huláka  na mňa krásavica, že si to na jeseň pôjde tiež  skúsiť. Po chvíli pátrania v mojej hlave po tom, do akej jesennej atrakcie som sa namočil, mi došlo, že tým mieni súťaže v kategórii Bikiny Fitness. Takže bezduchý výraz začínajúcej demencie vzápätí nahradil nadšený úškľabok ako že super nápad. A išiel som si po svojich. A normálne by som v tom  svojom  vydržal až do konca, lenže skladba tréningu to chcela, že sme sa zase stretli na dvoch stanovištiach kladkovej  veže, takže som bol nútený kradmo pozorovať tú tréningovú skazu, ktorá sa mi odohrávala pred očami.

Slečna vlastne kopírovala rovnaký problém ako vyššie spomínaný chlapec. Váha pre určený počet opakovaní a viac ani prd. Ani v záťaži, ani v opakovaní. Takže nezostalo inak, než jej popísať situáciu v tom smere, že kategória Bikiny Fitness už dnes nie je o srandovnej  promenáde v plavkách, ale o tom, že tie dobré dievčatá drú ako kone. Čo je v príkrom rozpore s tým, čo sa mi odohrávalo pred očami v jej podaní.

Nasledovala ukážka toho, ako by to asi malo vyzerať, pričom výsledkom bolo trojnásobné !!! zvýšenie váhy pri rovnakom počte opakovaní, dobré technike prevedenia a zjavným údivom nad prvou  poctivo odvedenou  sériou počas jej polročného účinkovania vo fitku. Čím sa konečne dostávam k spomínanej pointe. A tým je proces nastavenia váhy. A trochu sa hnevám na osobných  trénerov , ktorých  ale tak celkom chápem. Stali sa súkolím v kolose opatrovateľského štátu a nariadenia, ktoré doviedlo spoločnosť k posadnutosti zdravím a bezpečím tak všadeprítomným, že akákoľvek možná príčina bolesti je prísne zakázaná. A preto sa dnes neodvažujeme ani zaškobrtnúť  a našu ratolesť zabalíme do bublinkovej fólie ešte pred tým, než ho vybavíme helmou, ktorú by pre jej odolnosť závidel nejeden príslušník Hitlerjugend. Ako potom chcete prinútiť trénerov, aby si vzali peniaze za to, že si niekto po tréningu tricepsov neutire bolesťou  zadok ?

Lenže ak sa v posilňovni nenájde nejaký asociál, ktorý adeptovi na súťaženie, alebo niekomu, kto túži po nadmernom osvalení , neukáže, kde je tá hranica, kde je to jeho dno síl a aká je jeho skutočná sila, sám sa k tomu bude prepracovávať veľmi ťažko. Ja som mal to šťastie, že som cvičil v dobách Doriana Yatesa, takže tréning ala maniak bol populárny a in. V podstate sme súťažili v tom, kto sa zabije skôr a bola to náramná sranda. Bol  poctivý Heavy Duty tréning vhodný pre naturálneho násťročného cvičenca ? No to ani omylom. Ale naučil ma tvrdo drieť, takže mám vo veku, kedy na mojich  rovesníkov  útočí  lenivosť 24 hodín denne z čoho ustupovať, lebo  latka naučeného šialenstvo bola dosť vysoko.

Bol ten tréning nôh vhodný pre onoho mládenca ? No vôbec nie a mali by ma zavrieť ! Ale chlapec prvýkrát za rok v posilňovni zistil, že je vlastne o 30 kíl na drep silnejší a že to jeho doterajšie dno je len 5 centimetrov pod povrchom. Odteraz vie, že má kam zájsť a že tá cesta je oveľa bolestivejšia, než si myslel. A to je zistenie, ktoré vynahradí všetky tréningové princípy sveta ...

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.