Znížte si náklady za mäso

 

 

Nakupovanie mäsa pre veľkú časť z nás môže znamenať pomerne citeľný zásah do peňaženky. Pohľad na rastúce ceny mäsa vás môže privádzať k pocitom zúfalstva, pretože mäso tvorí značnú časť vášho jedálnička.

 


Ak si prečítate dnešný článok, tak tomu už do budúcna byť nemusí. Budete totiž vedieť, ktoré lacnejšie kúsky mäsa nakupovať, aby tým neutrpela kvalita vašej stravy, a na druhú stranu ste uľavili peňaženke. Nemusíte sa báť, že by ste si na grile museli pripravovať tofu alebo tomu podobné náhrady (aj keď aj dobre pripravené tofu je pochúťka, ale o tom si povieme v inom článku).
A ako bonus vám v dnešnom článku predstavíme ešte pár receptov, aby ste vedeli, ako jednotlivé druhy mäsa chutne pripraviť.

 

 

 https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-hovadzie-maso_4d911db65e690d603c03ee4172309a47.jpg

VYSOKÝ roštenec x ROŠTENKA

 

 


Cena vysokého roštenca  sa môže pohybovať až okolo 10 Eur za kilo. Ak by sme hľadali lacnejšiu variantu, tak ako ideálna sa ukazuje ROŠTENKA.


Kilo roštenky sa dá zaobstarať za cca 6,6 Eur. V mnohých kulturistických diétach hrá steak jednu z hlavných rolí a tiež patrí medzi tie položky, ktoré vám môžu urobiť najväčšiu dieru do rozpočte. Preto sa väčšinou snažíte hľadať menej finančne náročné alternatívy.



Roštenka je v športovej výžive často prehliadaným kúskom mäsa, pritom je veľmi chutná a šťavnatá. Súčasne je aj menej tučná a ponúka pomer bielkovín k tukom 6:1, zatiaľ čo u drahšieho roštenca to je 1:1. Podobne ako všetky druhy červeného mäsa tiež obsahuje kreatín, ktorý pomáha zvyšovať svalovú silu.

 

 

Ako roštenku pripraviť?

 


Steak z roštenky bez kosti je chutný sám o sebe. Stačí mu teda jednoduchá príprava a dochutenie soľou, prípadne korením alebo inými bylinkami. Stačí, keď na panvici rozohrejeme olej a steak budete opekať 3-4 minúty z jednej strany a potom z druhej, až bude steak prepečený podľa vašich predstáv. Optimálne je medium, kedy má mäso vnútornú teplotu 60 stupňov. Hotové mäso dajte na tanier a nechajte ho ešte tak 5 minút stáť, než ho začnete krájať. Niekedy môžete pre zmenu mäso upravovať nakrájané na kocky - to sa výborne hodí do rôznych zmesí, alebo na rezance, ako vám ukážeme v našom recepte.

 

 

MORČACIE PRSIA x morčacie stehná

 

 


Kilo morčacích pŕs stojí okolo 5,90 Eur, stehná sú zhruba za 4 Eur za kilo.
Morčacie stehná by sa dala opísať ako cenovo priaznivejšie a často tiež chutnejšie než prsia.
Biele mäso z pŕs - či morčacích alebo kuracích - býva po tepelnej úprave vysušené, stehná ponúkajú chuťovo šťavnatejšie kúsky mäsa.

 


Čo sa týka pŕs, tak si dajte pozor aj na to, že niektorí producenti mäsa pridávajú do mäsa injekčne roztok slanej vody, čím sa následne navýši nielen váha mäsa, ale aj podiel sodíka (až 4x).

 


Tmavé hydinové mäso obsahuje len o 1-2 gramy tuku viac (v jednej porcii) oproti bielemu mäsu.
Súčasne ale obsahuje viac železa a zinku, ktoré pozitívne ovplyvňujú hladinu energie a následne aj produkciu testosterónu. V rámci jednej štúdie bolo zistené, že náročný tréning môže hladinu testosterónu znižovať, ale zvýšený príjem zinku tomu môže úspešne predchádzať.

 

 

Ako najlepšie pripraviť morčacie stehná?

 


Jeden z najlepších spôsobov, ako stehná upraviť, je povariť ich vo vývare alebo v paradajkovej šťave. Jednoducho dáte mäso, tekutinu a príslušné korenie na panvicu, zakryte pokrievkou a varte približne hodinu a pol, prípadne do mäkka. Morčacie stehná sú skvelé tiež na grile. Tmavé kúsky mäsa môžete pripraviť aj s kožou - tá dodá mäsu delikátnu chuť.

 

Kožu ale asi jesť nebudete - predstavuje nadbytočné množstvo kalórií vo forme tukov.

 


Ak ste ale v objemovej fáze alebo máte problémy s priberaním na váhe, tak si kožičku výnimočne dopriať môžete.

 

 

 

 

 https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-musle_4d911db65e690d603c03ee4172309a47.jpg

LOSOS x MUŠĽA

 

 


Kilo čerstvých filet lososa bez kože vás vyjdú na cca 16 Eur. Kilo mušlí sa dá kúpiť zhruba za 9,30 Eur.

 


Väčšina z vás mušle možno dodnes nejedla. Ale je to celkom škoda, pretože mušle majú na zozname zdravých potravín nezanedbateľné miesto - predovšetkým v množstve bielkovín (v 100 gramoch mušlí je okolo 10 gramov bielkovín). Ďalej obsahujú fosfor, železo, vitamín B12 a selén. V tele je potom selén využitý pri spracovaní bielkovín za vzniku selenproteinov - silných antioxidantov, ktoré napomáhajú svalom regenerovať po intenzívnom tréningu.

 


Losos je vyhľadávaný hlavne tiež ako zdroj omega-3 mastných kyselín, ale aj mušle obsahujú slušnú dávku týchto prospešných tukov. Omega-3 mastné kyseliny môžu stimulovať proteosyntézu vo svaloch, čo im dáva výrazne anabolické vlastnosti.

 

 

Príprava mušlí

 


Do veľkého hrnca nalejte jednu šálku tekutiny na každých 45 dkg mušlí. Môže to byť voda, vývar, víno alebo kokosové mlieko. Priveďte ju k varu a potom prihoďte opláchnuté mušle, znížte teplotu a varte ich, kým sa neotvoria (asi 5 minút). Tie, ktoré sa počas varenia neotvoria, vyhoďte.

 

 

 

 

 

 https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-hovadzie-maso-1_e2a714d2c88e6bed3678622b04971d73.jpg

Hovädzia sviečková x bravčová panenka

 

 


Hovädzia sviečková patrí k najkvalitnejším, najjemnejším a tiež najchutnejším druhom hovädzieho mäsa. Za to všetko si ale tiež priplatíte. Kilo hovädzej sviečkovej kúpite za 13,70Eur.
Bravčová panenka ponúka veľmi podobné benefity za prijateľnejšiu cenu. Kilo panenky vás vyjde zhruba na 8,20 Eur.

 


V porovnaní s hovädziu sviečkovú má až 5x nižší obsah tuku (1 gram vs. 5 gramov tuku v 30 gramoch mäsa) a obsah bielkovín je 6 gramov oproti 5 gramom v hovädzom v 30 gramoch mäsa.
Bravčová panenka je ďalej kvalitným zdrojom tiamínu, vitamínu B, ktorý je nevyhnutný pre premenu sacharidov na energiu. A tu počas náročného tréningu v posilňovni rozhodne potrebujete. Pokiaľ je to možné, kupujte mäso vždy nekorenené.

 

 

Metóda prípravy

 


Panenku musíte rýchlo osmažiť a potom dopiecť v rúre.
Rúru si teda predhrejte na 180 stupňov a na veľkej panvici nechajte rozohriať lyžicu oleja. Potom pridajte mäso a osmažte ho do zlatista z oboch strán, tzn. zhruba 6-8 minút. Potom panvicu preložte do rúry a mäso ešte 15 minút dopekajte. Vyberte ho z rúry a nechajte ho ešte 10 minút stáť, než ho nakrájate.
Pozor na to, aby ste zbytočne dlhým pečením panenku  veľmi nevysušili, bola by potom tuhá.

 

 

KURACIE PRSIA x CELÉ KURČA

 


Keď to porovnáte na váhu, vyjde vás celé kura lacnejšie, než jednotlivé kúsky kuracieho mäsa. A keď upečiete celé kurča, môžete potom jednotlivé jeho časti využívať v jedálničku podľa vašej ľubovôle - môžete ich pridať do sendvičov, cestovín, mäsových zmesí so zeleninou, prípadne aj do šalátov.

 


Túto rýchlu dostupnosť iste oceníte hlavne v pracovných dňoch.
Celé kura vás vyjde na približne 2,90 Eur , kuracie prsia potom na 5,90 Eur kilo.

 

 

Ako kurča pripravíte?

 


Ak budete piecť celé kurča, tak si rúru predhrejte na 180 stupňov, kurča umyte a osušte. Potrite ho (aj s kožou) olejom, okoreňte a podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie. Dovnútra do kurčaťa môžete dať pár strúčikov cesnaku, kúsky citrónu a bylinky. Takto pripravené kurča dajte na pekáč vyložený papierom na pečenie a pečte asi hodinu. Až ho z rúry vyberiete, je dobré ho nechať ešte aspoň 10 minút stáť, než ho naporcujeme.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-protein-z-masa_4d911db65e690d603c03ee4172309a47.jpg

 

 

V predošlých riadkoch sme sa vám snažili poradiť, ako je možné ušetriť na výdavkoch za nákup mäsa a pritom tým neuškodiť vášmu jedálničku. Môžete vyskúšať aj vyššie uvedené recepty.

 

 


A na záver ešte pár tipov, ako môžete ušetriť ešte viac.

 


1. NAKUPUJTE VO VEĽKOM
Strážte sa, v ktorých obchodoch sú práve akcie a kupujte výhodné  "rodinné balenia" mäsa.
Vyjde vás to lacnejšie a čerstvé mäso môžete v mrazničke skladovať až 6 mesiacov. Pred zmrazením je však vhodné si mäso rozdeliť na jednotlivé porcie.

 


2. NEBOJTE SA KOSTÍ
Keď budete kupovať mäso s kosťou (napríklad kuracie prsia), vyjde vás to lacnejšie, ako keby išlo o vykostené kúsky. Kosť navyše dodá mäsu počas tepelnej úpravy zaujímavú chuť.

 

3. Zájdite si PRE MÄSO PRIAMO na farmu
Kupovať mäso priamo zo zdroja značne eliminuje náklady a to sa premietne aj do ceny. Navyše máte šancu takto kúpiť kvalitnejšie mäso, než aké na vás čaká na pultoch mnohých obchodov.

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.