Najslabší článok reťaze

Ak sú to svaly , potom nám väčšinou táto bolesť príliš nevadí, keďže nám to značí dobre odcvičený tréning . Čo keď je to ale bolesť kĺbov, prípadne kolien, bedier a im podobné bolesti ?V tomto prípade bolesť už nie je toľko vítaná . 

Za bolesť bedrovej chrbtice , hoci sa to možno javí ako prekvapivé , často zodpovedajú bedra . V dnešnom článku sa teda bližšie pozrieme  problematike bedier a tiež na modifikácie cvikov, ktoré vám pomôžu udržať citlivú časť chrbtice v poriadku .

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-najslabsi-clanok-1_207323e0e506488a8335a94f8bf22f60.jpg

Chrbtica patrí v kulturistike medzi najčastejšie zranené časti tela. Poranenie bedrovej chrbtice dokonca tvorí až 23% všetkých zranení, ku ktorým pri tomto športe dôjde. Práve dolné partie chrbta patria  teda medzi najčastejšie zranené častiam tela. Hoci sú niektoré tieto poranenia dôsledkom priameho traumatu  vyvíjaného na bedrovú chrbticu, niektoré môžu vzniknúť v dôsledku iných skrytých problémov. 

Relatívne nedávno bol vykonaný lekársky výskum, ktorý odhalil a identifikoval problém týkajúci sa panvy. Ide o femoroacetabulární impingement (FAI). Femur je dlhá stehennú kosť, ktorá sa upína na panvu  a končí dole pri kolene.

Acetabulum je názov dutiny v tvare šálky, ktorá sa nachádza v základni panvy a v ktorej je uložená hlava stehennej kosti. FAI tak vlastne vystihuje stav, v ktorom sú hlava stehennej kosti a retabulum moc blízko seba, takže dochádza k narušeniu iných tkanív (známych ako labrum, ide o kruhovitú chrupavku, ktorá sa nachádza vo vnútri retabula) a ku vzniku nadmerného trenia. Jedinci trpiaci FAI sú náchylnejšie na predčasnú osteoartritídu bedier , ktorá môže viesť až k vážnym bolestiam panvy a následne k nutnosti urobiť totálnu  bedrovú náhradu už v pomerne mladom veku

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-najslabsi-clanok-2_207323e0e506488a8335a94f8bf22f60.jpgExistujú 3 tipy FAI: "pincer", "cam" a kombinácia oboch.

"Pincer" forma FAI sa objavuje, keď dochádza k nesprávnej orientácii jamky bedrového kĺbu, prípadne je spôsobený hlbšou jamkou.

"Cam" forma FAI nastáva, keď nie je hlava stehennej kosti guľatá a vytvára sa abnormálny kontakt medzi hlavou kosti a acetambulem bedra.

Kombinácia "pincer" a "cam" formy znamená, že sú prítomné oba popisované problémy a mobilita bedra je tým značne obmedzená.

FAI postihuje predovšetkým športovcov a  aktívnych jedincov. "Cam" forma sa najčastejšie vyskytuje u mužov po 20. roku života, zatiaľ čo "pincer" forma postihuje hlavne aktívne ženy medzi 30-40 rokmi. Kombinácia oboch sa môže objaviť ako u mužov, tak aj u žien v akomkoľvek veku.

Aktivity, ako sú hlboké drepy, mŕtvy ťah, beh, joga, futbal, tenis, americký futbal, môžu u ľudí s FAI spôsobovať typické príznaky. Medzi ne patria bolesti bedier a (alebo) bolesti bedrovej chrbtice, ktorých intenzita môže byť veľmi rôznorodá.

 Bohužiaľ sa u jedincov trpiacich FAI vyskytujú skryté kostné abnormality, ktoré nemôže zmeniť ani odpočinok, ani rehabilitácia. Ak sa chcete vyhnúť potenciálnemu poškodeniu bedrového kĺbu alebo bedrovej chrbtice, je dôležité, aby ste modifikovali aktivity, ktoré môžu byť pre chrbticu a bedra rizikové (prečítate si v odseku "modifikácie aktivít u ľudí s FAI).

Opísané úpravy spolu s rehabilitačným programom zameraným na izoláciu muskulatúry bedra a ich posilnenie, pri ktorej sa súčasne vyhýbate extrémnemu rozsahu pohybu v bokoch, sú jedinou cestou k tomu, ako sa môžete vyhnúť ďalším potencionálnym problémom, bez toho by bol potrebný zásah chirurga.

 V opačnom prípade vám ortopéd môže odporučiť artroskopickú operáciu, prípadne zákrok vedený klasickou cestou, v rámci ktorého bude napravená poškodená chrupavka, upravený tvar hlavy stehennej kosti a prípadne i retabulu a stimulovaný rast novej chrupavky. Väčšina lekárov, ktorí majú s FAI skúsenosť, odporúča včasný chirurgický zákrok, napríklad odstráneniu nadbytočnej kostnej hmoty, čím sa predíde ďalším poranenie kĺbu a súčasne dôjde k zmierneniu nepríjemných ťažkostí.


Aby mohlo dôjsť k diagnostikovaniu FAI, potrebuje lekár poznať vašu anamnézu, vykonať sériu klinických testov, RTG bedier a prípadne aj magnetickú rezonanciu alebo CT vyšetrenie.

Môžu sa vyskytnúť aj prípady, keď ľudia trpiaci FAI nemajú žiadne ťažkosti. Ovšem zvyčajne sa isté príznaky objavujú a patria  k nim predovšetkým bolesti v slabinách, bolesti bedrovej chrbtice, problémy pri chôdzi do kopca, pocit pukania v bedrovom kĺbe. Bohužiaľ býva táto bolesť spôsobená FAI často zamieňaná za iné zdravotné problémy - ako sú prietrž, problémy s medzistavcovými platničkami, apod.

V tabuľke "Otestujete sa na FAI" sú popísané niektoré bežné jednoduché testy, ktoré môžete urobiť sami, aby ste zistili, či sa aj vás táto problematika týka.
Bohužiaľ sú príznaky FAI často prehliadané a správnu diagnózu lekár určí až príliš neskoro.
Potom je hybnosť bedier toľko obmedzená, že záťaž, ktorú na telo vyvíjajú  cviky, ako sú drepy alebo mŕtvy ťah, nie je rovnomerne rozmiestnené medzi bedra a dolnú časť chrbta. Športovec trpiaci FAI sa kvôli nedostatočnej mobilite panvy  musí viac predkláňať a tým pri vykonaní drepov a mŕtveho ťahu nadmerne zaťažuje chrbticu (konkrétne bedrové platničky).

Modifikácia aktivít u ľudí s FAI čomu sa vyhnúť

  • hlboké drepy s činkou na chrbte
  • mŕtvy ťah z podlahy
  • chôdza do kopca alebo na páse s náklonom
  • beh
  • jazda na bicykli

Alternatívou je toto

  • drepy s činkou vzadu alebo vpredu v polovičnom rozsahu pohybu, leg press, hacken drepy
  • mŕtvy ťah v klietke v čiastočnom rozsahu pohybu
  • eliptický trenažér alebo stepper
  • nastavte si sedadlo do takej výšky, aby pri šliapaní nedochádzalo k hlbokej flexi bokov

OTESTUJTE SA NA FAI

1. Pomaly vykonajte drepy bez záťaže, zatiaľ čo váš tréningový partner bude venovať pozornosť uhlu holennej kosti a trupu pri pohybe nadol. Bolo by ideálne, keby tieto uhly boli identické, prípadne veľmi podobné. Ak je ale uhol sklonu trupu v dolnej fáze pohybu výrazne väčší, než uhol holennej kosti a trupu, jedná sa o príznak narušenia hybnosti bedier a ste vystavený riziku poranenia bedier alebo dolnej  partie chrbta.

2. Zarážky na stojane, v ktorom vykonávate drepy, umiestnite medzi koleno a stred stehien. Postavte sa čelom k tyči a jednu nohu zdvihnite, ako keby ste tyč chceli prekročiť. Hore ale oprite chodidlo o tyč. Keď uvidíte, že sa holenná kosť vychýlila oproti osi trupu, je to príznak nedostatku flexibility bedier. Holeň by mala byť v línii so stehennou kosťou .

Aby ste svoje zistenia potvrdili, opakujte pohyb, ale tentoraz sa snažte mať hornú nohu v línii so spodnou. Ak vám to nepôjde, je rozsah pohybu v bedrách skutočne narušený. (Podobne ako v prípade, keď jednoducho nezdvihnete chodidlo tak vysoko, takže v podstate nie ste schopní test vykonať).

3. tzv. Faber test je klinická skúška využívaná v medicíne a slúži na vyšetrenie sakroiliáního kĺbu. Vy ho ale použijete, aby ste určili hybnosť bedra. Ľahnite si na chrbát na zem, pravá noha je natiahnutá, ľavú pokrčte v kolene do pravého uhla a umiestnite tak, aby bol členok ľavej nohy vedľa pravého kolena (nohy tvoria tvar písmena P).

Požiadajte tréningového partnera, aby vám pomohol stabilizovať pravý bok a tlačte ľavé koleno k podlahe. Všimnite si, ako veľká vzdialenosť zostáva medzi ľavým kolenom a podlahou. Potom test vykonajte na druhú nohu. Ak je výrazný rozdiel (v priemere viac ako 7 cm) medzi oboma stranami, potom má strana, na ktorej bolo koleno ďalej od podlahy, obmedzenú hybnosť. A v prípade, kedy sa koleno ani jednej nohy nepriblíži k podlahe, ide o problém oboch bedier.

Ak 2 z týchto troch testov dokončíte s pozitívnym výsledkom, je veľké riziko, že trpíte zníženou pohyblivosťou bedrových kĺbov.

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/nahled-20552-gela-640x150pix_207323e0e506488a8335a94f8bf22f60.gif

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.