Tribulus terrestris - aký má vplyv na zdravie a kondíciu?

Vyberáte si doplnky k strave? Tak potom je na dôkladné zváženie, ktorým dáte prednosť a ktoré, naopak, vylúčite. Dnes túto skutočnosť predstavíme konkrétne na tribulus terrestris, inak povedané na kotvičníku zemnom. Ide o celkom nenápadnú jednoročnú bylinu, ale o to so širším záberom v doplnkovom stravovaní a v alternatívnom liečiteľstve. Viac už v tomto článku!

Tribulus terrestris - tradičný a moderný zároveň

Je to v dôsledku aj toho, že tribulus ako pomerne bežná menšia bylina sa z častí východnej Ázie rozšíril takmer do celého sveta. Významný liečiteľský „boom“ zaznamenal v 80.rokoch 20.storočia, pričom s rôznymi neduhmi pomáhal zápasiť už v staroveku. Čo môže byť na tak malej a málo rozvetvenej rastline úžasné?

Jeho skutočná sila sa skrýva v koreni a v plodoch natoľko, že dnes predstavujeme kotvičník pre fyzickú silu, kondíciu, konkrétne pre rast svalovej hmoty a v neposlednom rade aj pre zvyšovanie libida u mužov. Jeho účinky sú oveľa širšie, keďže okrem iného za tým stoja aktívne látky - saponíny, flavonoidy a alkaloidy.

Vyskúšajte nás Extrifit Tribulus 90%

Podrobnejšie o účinkoch aktívnych látok kotvičníka zemného

Extrifit Tribulus 90%Medzi jedny z hlavných uvádzame práve saponíny ako metabolity produkované predovšetkým rastlinami. Predstavujú množstvo zdravotných výhod pre ľudský organizmus, ku ktorým patrí imunostimulačné a antioxidačné pôsobenie. Okrem pozitívnych účinkov na cievny systém zlepšujú stav kostí. Dobre vplývajú na metabolizmus tukov a hladinu cholesterolu. Sú dôležitou súčasťou spojenia kotvičník a chudnutie.

Aktívnu časť kotvičníka ďalej tvoria flavonoidy a steroidy so silným antioxidačným pôsobením. Nevynechávame ani alkaloidy, no najmä základné fytosteroly ako látky pre správny krvný obeh a na riešenie mužských problémov.

Pozor! Vo funkcii aktívnych látok v kotvičníku zdôrazňujeme bohaté zastúpenie vitamínov B, C a E a taktiež minerály, akými sú vápnik, draslík, horčík a železo.

Kotvičník zemný  - účinky a výhody pre ľudské telo

V súvislosti s aktívnym životným štýlom dávame do popredia podporu fyzickej sily práve spomínaným kotvičníkom. Často sa užíva za cieľom zvyšovať fyzickú výkonnosť a podporovať nárast svalov. Podporuje dlhodobú stimuláciu testosterónu, čo má za následok aj budovanie svalov popri redukcii tukov.

Kotvičník sa podieľa na celkovom prospievaní imunitného a srdcovo-cievneho systému. Reguluje krvný obeh, tlak v cievach a podporuje zdravú funkciu srdca.

Viete, že k zdravej popularite kotvičníka prispieva aj jeho stimulácia libida u mužov? Ako prípravok na mužskú hormonálnu aktivitu dokáže zvyšovať hladinu testosterónu až o 30%. Ide o veľmi silný a priaznivý efekt.  

Z ďalších obdivuhodných účinkov kotvičníka na ľudské zdravie vyberáme priaznivé pôsobenie na nezhubné zväčšenie prostaty a na hormonálnu rovnováhu u žien. Tribulus pre ženy je vhodný najmä v období prechodu, klimaktéria. Pomáha odolávať nepriaznivým účinkom a stimuluje k lepšiemu sexuálnemu apetítu.

Všeobecne o bezpečnosti pri užívaní kotvičníka

Ako pri každom doplnkovom prípravku, tak aj pri kotvičníku zohľadňujeme jeho užívateľov individuálne – vzhľadom na ich zdravotný stav, ciele a schopnosti. Prvoradá je sebadisciplína a zodpovednosť, keďže ide o naše zdravie. Nevyhnutné je najprv konzultovať s lekárom vhodnosť užívania prípravku, nevynechať ani možné riziká a kontraindikácie. Účinnosť kotvičníka považujeme teda za orientačnú - je individuálna a medzi jednotlivcami sa môže líšiť.

Prečítajte si: Čo je taurín a aké sú jeho zdravotné účinky?

Zodpovedne a len na odporúčanie lekárom užívame kotvičník, ak trpíme nedostatkom základných vitamínov, ak máme vnútorný zápal (napr. žalúdka) alebo počas tehotenstva a dojčenia. Medzi typické nežiaduce, vedľajšie účinky patrí zvýšená peristaltika čriev, tráviace ťažkosti a hnačky.

Aké je odporúčané dávkovanie?

Tribulus terrestris  - aký má vplyv na zdravie a kondíciu?

Existuje viacero foriem, v akých možno kotvičník užívať – vyhľadávané kapsule kotvičníka umožňujú bezproblémové vstrebávanie. Pri kotvičníku s najvyšším obsahom saponínov odporúčame 1 – 2 kapsuly podľa frekvencie tréningov, sily a telesnej hmotnosti.  

Viac aj na

https://www.rxlist.com/tribulus/supplements.htm

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.