Ako naštartovať metabolizmus?

Energia je pre život nevyhnutná. Ľudský organizmus ju prijíma v rôznych formách, čo sa neskôr prejavuje na komplexnej látkovej premene. V zdravom organizme funguje na princípe rozkladu zložitých makromolekúl z prijatej stravy na cieľovú využiteľnú energiu pre základné životné funkcie. Ide o procesy metabolizmu, ktoré fungujú normálne, zrýchlene alebo spomalene, o čo viac premýšľame, akonaštartovať metabolizmus.

Čo je metabolizmus?

Každý organizmus funguje na rôznych metabolických dráhach. To, čo sa v nich deje, súvisí s pôsobením jednotlivých enzýmov. Zabezpečujú premenu látok a pre ľudské telo získavajú nevyhnutnú energiu. Základom zdravého metabolizmu nie je len energiu získavať, ale aj odbúravať nahromadené, nepotrebné látky. Ľudský metabolizmus úspešne „komunikuje“ ako s vnútorným, tak aj s vonkajším prostredím. Pri zrýchľovaní metabolizmu býva hlavným cieľom spaľovať tuky, avšak regulujeme ním aj procesy rastu, rozmnožovania, nervových a imunitných reakcií.

V zdravom ľudskom organizme rozlišujeme 2 základné formy metabolizmu:

  • Látkový metabolizmus: každý zdroj živín umožňuje príjem, spracovávanie, premenu a výdaj nevyhnutných látok, vitamínov a minerálov.
  • Energetický metabolizmus: prebieha na chemickej úrovni využiteľnej formy energie na jednej a jej výdaja na druhej strane. Základom je chemická energia transformovaná na teplo, svetlo alebo pohyb za pomoci zdravej kĺbovej výživy.

Obe formy metabolizmu v určitých fázach podnecujú buď štiepenie, teda uvoľňovanie látok, alebo produkujú zložitejšie formy z jednoduchších. Prvá fáza je katabolická, energiu uvoľňujúca, zatiaľ čo druhá si vyžaduje dostatok energie. Ide o látkový anabolizmus.

Ako naštartovať mezabolizmus?

Prečo vôbec uvažovať nad tým, ako si zrýchliť metabolizmus?

V dnešnej modernej terminológii by sme mohli povedať, že metabolizmus je „inteligentný“ nástroj. Vyplýva to z jeho pohotových reakcií vzhľadom na náš zaužívaný denný režim. Často sa stretávame s problémom spomaleného metabolizmu, ktorého hlavným cieľom je chrániť si získanú energiu. Dochádza tak k celému radu negatívnych dôsledkov. Šetrenie energiou spôsobuje neschopnosť naberať svalovú hmotu, čo neskôr vedie k pomalšiemu spaľovaniu tukov.

Prečítajte si: Ako trénovať efektívnejšie? Spoznajte anabolizmus a katabolizmus

V praxi sa tento stav prejavuje problémami s chudnutím až nechutenstvom, náladovosťou, únavou, zhoršenou regeneráciou organizmu a slabou imunitou.

Náš tip – procesy naberania na váhe a dostatočne využiteľnej energie nachádzame v komplexe gainerov, obľúbených výživových doplnkov pre športovcov. Účinnosť gainerov nie je závislá len od koncentrácie sacharidov a proteínov v prípravku, ale od úplnej starostlivosti o telo. Je to jeden z možných princípov, na ktorý sa napájajú ďalšie tipy, ako zrýchliť metabolizmus.

 

Triáda zaručených spôsobov, ako zrýchliť svoj metabolizmus

Fyzická aktivita

Vieme, že pohyb zdraviu prospieva. Konkrétne na metabolickej úrovni tak, že podporuje metabolizmus a spaľovanie vyššieho počtu kalórií. Pri spaľovaní v dôsledku intenzívneho pohybu si telo ukladá menej tuku do zásoby a navyše prispieva k budovaniu svalovej hmoty. Ideálne sú cvičenia s vysokou intenzitou a silové tréningy.

Pestrá, vyvážená strava a optimálnypitný režim

Ide o veľmi široký pojem, ktorý ale vzhľadom na kvalitu metabolizmu a spaľovanie tukov vysvetľujeme na princípe zdravých proteínov a tukov. Optimálny príjem bielkovín sa prejavuje funkčným rastom svalov a ich regeneráciou. Ďalší dôvod spočíva vo význame termického efektu.

Viete, že termický efekt  rámci makronutrientov je najsilnejší práve v proteínoch, pričom rýchlosť metabolizmu sa zvyšuje aj o 30 %?

 

Tuky patria k výdatnému zdroju energie, konkrétne k budovaniu zásobného tukového tkaniva, avšak jeho miera by nemala prekročiť 12 % celkovej telesnej hmotnosti.

Na základe fyzickej aktivity, veku, pohlavia, ale aj svalovej hmoty zisťujeme, koľko je náš odporúčaný denný príjem vody. Ideálne by mal predstavovať 40 ml na 1 kg hmotnosti, aby naštartoval metabolizmus.

Ako naštartovať mezabolizmus?

Účinné spaľovače tuku

Tie najkvalitnejšie fungujú na princípe zvyšovania termického efektu. Pri výraznejšej tvorbe tepla dochádza k spaľovaniu kalórií a úbytku na váhe. Existuje mnoho špeciálnych spaľovačov – na dopĺňanie základných vitamínov, na termický efekt pre anatómiu mužského tela a pre ženy.

Viac aj na:

https://www.webmd.com/obesity/features/8-ways-to-burn-calories-and-fight-fat

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.