Bezbolestné praskanie v kolene

Každý signál „zvnútra“ si automaticky spájame s množstvom rizikových faktorov. Najmä vtedy, keď ide o zvuk aj na tých častiach tela, ktoré by sa „ozývať“ vôbec nemali. Dnes si vysvetlíme, čo je bezbolestné praskanie v kolene. Ide len o bežný funkčný prejav tohto kĺbu alebo sa máme obávať?

Ako funguje kolenný kĺb?

Princíp mechanizmu sa u najväčšieho a najzložitejšieho kĺbu v ľudskom tele vysvetľuje rovnako náročne. V princípe pri zdravom kolennom kĺbe podnecujú svaly pohyb, pričom väzivové články mu umožňujú striedať pozície. Nezabúdame ani na pevnú oporu pre pohyblivý kolenný kĺb – tým sú kosti kolena. Zdravý kolenný kĺb funguje za „hladkých“ pohyboch. Podmienkou jeho vzniku sú chrupavky ako súčasť dotykových plôch kolena. Okrem toho, že chrupavky podnecujú k plynulému pohybu, zabraňujú predčasnému opotrebovaniu kolena.

Čo je praskanie v kolene v skutočnosti? Prirodzený alebo varovný signál?!

Aj za týmto prejavom je množstvo príčin. Keď problém bližšie určuje bezbolestné praskanie, vieme sa venovať čo najpravdepodobnejším spúšťačom. Naozaj treba hneď na začiatku špecifikovať praskajúce koleno. Súčasne so zvukom alebo neskôr po odznení nastáva bolesť, prípadne opuch? Dokážete za praskania v kolene ďalej vykonávať bežne zaužívaný pohyb dolnou časťou končatiny alebo sa rovnako venovať tréningu?

 

Viete, že pri praskaní (pukaní) v kolene nemáme zostať nečinne? To znamená, že sa ďalej venujeme športu, resp. záťažový tréning nahrádzame stredne intenzívnou chôdzou alebo plávaním.

 

Ako vzniká zvuk, počas ktorého kĺby praskajú?

Zvuk v kolene predpokladá už jeho vlastná, anatomická stránka. Vychádzame z toho, že základom mechanizmu kolenného kĺbu sú pohyblivé kosti. Ide o minimálne dva typy začlenené do väzivového puzdra.

Prečítajte si: Najčastejšie zranenia v kulturistike

Na podstatu veci prichádzame aj prostredníctvom rozdielne hrubých kolenných chrupiek. Hrúbka je v závislosti od zaťažovania kolenného kĺbu, ale len výnimočne presahuje hranicu 6 mm. Ani tá však automaticky nespôsobuje nepríjemné praskanie v kolene. To odráža skôr princíp synoviálnej vrstvy a tekutiny. Práve to, že táto tekutina oddeľuje od seba plochy chrupky, podnecuje k vzniku spomínaného sprievodného javu.

 

praskanie v kolene

 

Zdôrazňujeme, že synoviálna tekutina funguje na zníženie negatívnych účinkov pri trení kĺbových častí, ale rovnako aj na vyživenie kĺbu. Stále však zostáva v tekutom skupenstve, čo ju podnecuje k spájaniu plynov v kĺbovom puzdre do vzduchových bublín. Tie vznikajú pri podtlaku v puzdre, keď je koleno v pohybe. Pri podtlaku sa zhromažďujú plyny ako kyslík a oxid uhličitý. Postupujú z membrány do tekutiny, kde už ako bublinky praskajú. Tak vzniká bezbolestné praskanie v kolene.

Pozor, tu sa názory odborníkov na praskanie v kolene a v ďalších kĺboch rôznia!

Na jednej strane sú tí, čo bezbolestné praskanie v kolene považujú za prirodzený a zdravý prejav, na druhej tí, čo odporúčajú zvýšenú pozornosť. Aj jedna, aj druhá časť odbornej verejnosti má pravdu.

Zaužívaná rada predstavuje

zvýšenú starostlivosť kĺby pri frekventovanom praskaní, keďže sú presvedčení možnej artritíde alebo osteoporóze. Toto však nemá žiadne výskumné pozadie, ba čo viac praskanie kĺbov skôr zvyšuje uvoľnenie, regeneráciu po náročnom dni.

Ďalšou teóriou o praskajúcich kĺboch sú ich anatomické predispozície, konkrétne ľahšie, voľnejšie kĺby a tým aj jednoduchšie podporený zvuk z kĺbu.

Zaujímavosť na záver

Viete aj to, že praskanie v kĺboch môže signalizovať podcenený tréning, posilňovanie tela a spaľovanie kalórií? Vyplýva to z uvoľnenia okolitých svalov pri kĺbe, ktoré strácajú svoju prirodzenú povahu. Dôležité je posilňovať ich, zaujať pozitívny vzťah k precvičovaniu kĺbov.

Viac aj na:
https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/features/knee-cracks-pops

Produkty v článku

Obľúbené Extrifit Carni Liquid 120000

Extrifit Carni Liquid 120000

17,98 € 24,00 €

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Novinka EXTRIFIT SLEEP !

EXTRIFIT SLEEP !

14,50 € 18,00 €

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.