Ktoré svalové partie sa najlepšie cvičia spolu?
Neexistuje správny alebo nesprávny spôsob, ako si vytvoriť tréningový plán na posilňovanie. Spojiť určité svalové partie však môže pomôcť zvýšiť efektivitu vašich tréningov. Zobraziť celý článok
Radi skúšate nové chute z modernej gastronómie? V modernej navyše prekonávate hranice tuzemskej kuchyne, čo sa odzrkadľuje na exotickom charaktere jedál. Typickým príkladom už takmer zdomácnenej potraviny sú bataty. Poznáme ich aj ako sladké zemiaky, ale hlavne ako tropické koreňové hľuzy s množstvom výživných látok pre imunitu a kondíciu. Čo ich na jedálnych lístkoch spája s kuracím mäsom?
Hneď na úvod je dobré spomenúť, že bataty zaraďujeme do jedálnička nie preto, aby sme ich porovnávali s našimi tradičnými zemiakmi. Je to pre ich výnimočné zásobovanie tela energiou, pre podporu metabolizmu a pre regulované hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Bataty sú jedinečným zdrojom vitamínov a minerálov v peruánskych trópoch, čo však vôbec nenaznačuje, že by sme si ich nemohli dopriať aj u nás.
Pri batatách konkrétne hovoríme o povojníku batatovom s prívlastkom sladký alebo indický zemiak. Základná príprava a konzumácia je typickou pre koreňové zeleninové hľuzy. V rámci makronutrientov má batata vysoké zastúpenie sacharidov, až tak bielkovín a tukov. Sacharidy predstavujú cca 20 g, bielkoviny 16 g a tuky približne 0,2 g. Má pomerne bohaté zásoby vody a základných vitamínov od A po E. Z minerálnych látok je to najmä draslík, horčík, zinok, vápnik a železo.
Prečítajte si: Ako si pripraviť zdravú večeru?
Použiť bataty ako prílohu ku kuracím plátkom na prírodno by bolo pomerne dosť jednoduché. Pre ozvláštnenie prinášame prvý tip na bataty s kuracím mäsom v placke.
Na prípravu potrebujeme:
Postup:
Umyté a na drobno nakrájané kuracie prsia vložíme do hlbšej misy. Bataty očistíme, ošúpeme a nastrúhame na hrubšom, resp. ich väčšiu časť a zvyšok na jemnom strúhadle. Pridáme k mäsu a taktiež aj vajíčka, pretlačený cesnak a nakrájanú cibuľu. Postupne pridávame múku a na záver koreniny. Pravidelne zmes premiešavame, aby sme dosiahli požadovanú hustejšiu konzistenciu. Na rozohriatej panvici s olejom tvarujeme menšie placky, ktoré pečieme z oboch strán.
Ide o tip na bataty s kuracím mäsom v rôznych variáciách. Jednou z najobľúbenejších sú bataty plnené kuracím mäsom a špenátom alebo s brokolicovou zmesou.
Na plnené bataty s kuracím mäsom a špenátom potrebujeme:
Postup:
Ako prvé odporúčame pripraviť si kuracie prsia v marináde. Očistené a na drobné kocky nakrájané osolíme, pridáme červenú papriku, pretlačený cesnak, med a horčicu. Med s horčicou je dobré si neskôr nechať aj na prípravu omáčky, dressingu s použitím kyslej smotany.
Medzi tým umyté bataty dáme piecť do rúry (približne 180 °C na 30 min).
Ďalej si na panvici na oleji a cibuľke opražíme marinované kuracie mäso. V závere pridáme špenátové listy. Zmes použijeme na polovice pozdĺžne rozkrájaného sladkého zemiaku. Celé to obohatíme dressingom.
Prečítajte si: 10 tipov, čo jesť večer po cvičení
Tradičné, ale inovované, keď na prípravu kuracích rezňov v trojobale použijeme kukuričnú múku alebo rozdrvené cornflaksy namiesto strúhanky. Zmes na obaľovanie vylepšíme parmezánom a korením. Kuracie prsia na tenšie plátky obaľujeme najprv vo vajíčkach a potom v pripravenej zmesi. Môžeme ich pripravovať na plechu vystlanom papierom napečenie. Ideálne spolu s pripravenými batatami, nakrájanými na kolieska a potretými olivovým olejom. Pečieme dozlatista pri 180 °C cca. 30 min.