Tipy na bataty s kuracím mäsom

Radi skúšate nové chute z modernej gastronómie? V modernej navyše prekonávate hranice tuzemskej kuchyne, čo sa odzrkadľuje na exotickom charaktere jedál. Typickým príkladom už takmer zdomácnenej potraviny sú bataty. Poznáme ich aj ako sladké zemiaky, ale hlavne ako tropické koreňové hľuzy s množstvom výživných látok pre imunitu a kondíciu. Čo ich na jedálnych lístkoch spája s kuracím mäsom?

Čo predstavujú bataty v modernej výžive?

Hneď na úvod je dobré spomenúť, že bataty zaraďujeme do jedálnička nie preto, aby sme ich porovnávali s našimi tradičnými zemiakmi. Je to pre ich výnimočné zásobovanie tela energiou, pre podporu metabolizmu a pre regulované hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Bataty sú jedinečným zdrojom vitamínov a minerálov v peruánskych trópoch, čo však vôbec nenaznačuje, že by sme si ich nemohli dopriať aj u nás.

Pri batatách konkrétne hovoríme o povojníku batatovom s prívlastkom sladký alebo indický zemiak. Základná príprava a konzumácia je typickou pre koreňové zeleninové hľuzy. V rámci makronutrientov má batata vysoké zastúpenie sacharidov, až tak bielkovín a tukov. Sacharidy predstavujú cca 20 g, bielkoviny 16 g a tuky približne 0,2 g. Má pomerne bohaté zásoby vody a základných vitamínov od A po E. Z minerálnych látok je to najmä draslík, horčík, zinok, vápnik a železo.

Viete, že pre bataty je typický vysoký podiel karotenoidov na podporu produkcie vitamínu A? Ide o významný antioxidant pre ochranu buniek odbúravaním toxínov.

 

Tipy na bataty s kuracím mäsom

Prečítajte si: Ako si pripraviť zdravú večeru?

Bataty s kuracím mäsom v tých najlepších kombináciách

Použiť bataty ako prílohu ku kuracím plátkom na prírodno by bolo pomerne dosť jednoduché. Pre ozvláštnenie prinášame prvý tip na bataty s kuracím mäsom v placke.

Bataty s kuracím mäsom v placke

Na prípravu potrebujeme:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 200 g batát
  • 2 vajíčka
  • 1 menšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 – 6 lyžíc múky
  • Soľ, čierne korenie, majorán podľa potreby
  • Olej

Postup:

Umyté a na drobno nakrájané kuracie prsia vložíme do hlbšej misy. Bataty očistíme, ošúpeme a nastrúhame na hrubšom, resp. ich väčšiu časť a zvyšok na jemnom strúhadle. Pridáme k mäsu a taktiež aj vajíčka, pretlačený cesnak a nakrájanú cibuľu. Postupne pridávame múku a na záver koreniny. Pravidelne zmes premiešavame, aby sme dosiahli požadovanú hustejšiu konzistenciu. Na rozohriatej panvici s olejom tvarujeme menšie placky, ktoré pečieme z oboch strán.

Plnené bataty

Ide o tip na bataty s kuracím mäsom v rôznych variáciách. Jednou z najobľúbenejších sú bataty plnené kuracím mäsom a špenátom alebo s brokolicovou zmesou.

Na plnené bataty s kuracím mäsom a špenátom potrebujeme:

  • 3 väčšie bataty
  • 2 ks kuracích pŕs
  • Hrsť špenátových listov
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ
  • Mletú červenú papriku
  • 1 PL horčice a medu
  • Kyslú smotanu

Postup:

Ako prvé odporúčame pripraviť si kuracie prsia v marináde. Očistené a na drobné kocky nakrájané osolíme, pridáme červenú papriku, pretlačený cesnak, med a horčicu. Med s horčicou je dobré si neskôr nechať aj na prípravu omáčky, dressingu s použitím kyslej smotany.

Medzi tým umyté bataty dáme piecť do rúry (približne 180 °C na 30 min).

Ďalej si na panvici na oleji a cibuľke opražíme marinované kuracie mäso. V závere pridáme špenátové listy. Zmes použijeme na polovice pozdĺžne rozkrájaného sladkého zemiaku. Celé to obohatíme dressingom.

Tipy na bataty s kuracím mäsom

Prečítajte si: 10 tipov, čo jesť večer po cvičení

Zdravé kuracie rezne s batatami

Tradičné, ale inovované, keď na prípravu kuracích rezňov v trojobale použijeme kukuričnú múku alebo rozdrvené cornflaksy namiesto strúhanky. Zmes na obaľovanie vylepšíme parmezánom a korením. Kuracie prsia na tenšie plátky obaľujeme najprv vo vajíčkach a potom v pripravenej zmesi. Môžeme ich pripravovať na plechu vystlanom papierom napečenie. Ideálne spolu s pripravenými batatami, nakrájanými na kolieska a potretými olivovým olejom. Pečieme dozlatista pri 180 °C cca. 30 min.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.